Έτσι θα φέρουν επιχειρήσεις στην Κύπρο - Ήρθαν οι 11 πρώτες

Οι πρώτες 11 εταιρείες προέρχονται από τον Λίβανο, το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ

Εντεκα εταιρείες, από συνολικά πέντε χώρες, έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα στον Μηχανισμό Ταχείας Δραστηριοποίησης (ΜΤΔ), στόχος του οποίου είναι η γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση αιτημάτων, τα οποία λαμβάνονται από υφιστάμενες ή νέες εταιρείες τρίτων αλλά και ευρωπαϊκών χωρών για εγκατάσταση στην Κύπρο, προάγοντας έτσι την ευελιξία και την ταχύτητα στον δημόσιο τομέα και δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για προσέλκυση ξένων επενδυτών στην χώρα.

Ο Μηχανισμός ο οποίος εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και τέθηκε σε εφαρμογή τον Οκτώβριο του 2020, παρουσιάστηκε σε χθεσινή (19/5) συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Παρουσίαση και Απολογισμός Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης», κατά την οποία μίλησαν η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Μιχάλης Μιχαήλ και ο ΓΓ του Συνδέσμου Διεθνών Επιχειρήσεων Κύπρου Ανδρέας Πισίας, καθώς και εκπρόσωποι ξένων εταιρειών, οι οποίες κάνουν χρήση των διαδικασιών του ΜΤΔ.

>>> Διαβάστε επίσης: Επενδυτές-Άδεια μόνιμης διαμονής στην Κύπρο: Άλλαξαν τα κριτήρια <<<

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 11 εταιρείες που έχουν ενταχθεί προέρχονται από τον Λίβανο, το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και οι τομείς ενδιαφέροντος τους είναι κατά 80% στους τομείς Πληροφορικής και Επικοινωνιών, κατά 10% στην Παροχή Υπηρεσιών και κατά 10% στις Μεταφορές.
 
Σε ομιλία της η Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την ελπίδα «να συνεχίσει το ενδιαφέρον και να προσελκύσουμε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε σημαντικούς τομείς που προσθέτουν αξία στην οικονομίας», ενώ αναφερόμενη στα πλεονεκτήματα από την παρουσία αυτών των εταιρειών στην Κύπρο, η κ. Πηλείδου είπε ότι είναι η μεταφορά μέσω του ΜΤΔ μέχρι και 320 υπαλλήλων και των οικογενειών τους στην Κύπρο και πρόσθεσε πως σημαντικό είναι ότι εργοδοτούνται και άτομα που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις.
 
Ανέφερε ότι «οι εταιρείες που εντάσσονται στον Μηχανισμό έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώνουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα με τη δική μας καθοδήγηση» και τόνισε πως στόχος είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός επτά ημερών από την ημέρα ένταξης της εταιρείας στον ΜΤΔ, ενώ τόνισε πως οι επόμενες ενέργειες είναι να διευρυνθεί το πλαίσιο του Μηχανισμού και να αυτοματοποιηθούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες «ούτως ώστε τα διάφορα τμήματα που συνεργάζονται να μπορούν να επικοινωνούν και διαδικτυακά και να παρακολουθούν και να διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες πολύ πιο εύκολα».
 
Αναφορικά με την διαδικασία ένταξης στον ΜΤΔ, η κ. Πηλείδου είπε ότι θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί αίτημα στο Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο να συνοδεύεται από επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εγκατάσταση στην Κύπρο, πιστοποιητικό σύσταση της εταιρείας, μετοχών και καταστατικό και ελεγμένους οικονομικούς λογαριασμούς ή επιχειρηματικό πλάνο, ενώ αναφέρθηκε σε ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι εταιρείες για ένταξη στον ΜΤΔ και τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων την ανάγκη για φυσική παρουσία των εταιρειών αυτών στην Κύπρο.

Δείτε την παρουσίαση και τον απολογισμό του Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης:

 
Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν όχι μόνο φυσική παρουσία, αλλά και άτομα να εργάζονται στην Κύπρο, με ελάχιστο κύκλο εργασιών τις 500.000 ευρώ ανά έτος για τα τρία από τα τελευταία πέντε χρόνια.
 
Σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες που γίνονται με την συνεργασία του Εφόρου Εταιρειών, η κ. Πηλείδου είπε ότι αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, την εγγραφή και την έγκριση του ονόματος της εταιρείας και την εγγραφή στα μητρώα κοινωνικών ασφαλίσεων, εργοδότη, ΦΠΑ και Φόρου Εισοδήματος, ενώ δίδεται πληροφόρηση και παρακολούθηση για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών λειτουργίας της εταιρείας και διευκολύνεται η έκδοση αδειών παραμονής και απασχόλησης ατόμων από τρίτες χώρες που θα εργοδοτούνται από τις εταιρείες του Μηχανισμού.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι από τον Οκτώβριο που έχει τεθεί σε εφαρμογή αυτή η αναθεώρηση, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει εκδώσει μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα πέραν των 170 τέτοιων αδειών προσωρινής διαμονής και απασχόλησης.

Ανέφερε ότι «στα θετικά καταγράφεται η αύξηση κατά 10% στις υποβληθείσες αιτήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις για υποβολή άλλων 150 αιτήσεων από εταιρείες τις προσεχείς βδομάδες και πρόσθεσε ότι αυτό «εν πολλοίς οφείλεται στη δημιουργία της νέας κατηγορίας για εξειδικευμένο προσωπικό, γεγονός που φαίνεται να λειτούργησε θετικά στη μεταφορά της έδρας των εταιρειών στην Κύπρο».
 
«Μέσα από αυτή την νέα αναθεωρημένη πολιτική δίνεται η διευκόλυνση για έκδοση σε διάστημα δυο περίπου μηνών, άδειας παραμονής του εργατικού δυναμικού των εταιρειών που εντάσσονται στον Μηχανισμό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο Μηχανισμός αυτός «διαφαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια ταχείας και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των αιτημάτων που υποβάλλονται για την έκδοση και ανανέωση αδειών διαμονής, αλλά και απασχόλησης του προσωπικού που προέρχεται από τρίτες χώρες και εργοδοτείται από εταιρείες ξένων συμφερόντων εγγεγραμμένων στη Δημοκρατία».

Ο κ. Νουρής είπε ότι η νέα πολιτική επιτρέπει επίσης την απασχόληση σε εταιρεία ξένων συμφερόντων πέντε ανώτερων διευθυντών, δέκα μεσοδιευθυντικών στελεχών και μιας νέας κατηγορίας Εξειδικευμένου Προσωπικού ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Τμήματος Εργασίας.
 
Ανέφερε επίσης ότι πρόσφατα αναθεωρήθηκε και η διαδικασία ταχείας χορήγησης άδειας μόνιμης διαμονής στη Δημοκρατίας σε εκείνους τους υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να επενδύσουν στην Κύπρο και πρόσθεσε πως «σημαντικό στοιχείο της νέας πολιτικής, είναι και η διεύρυνση των επενδυτικών κριτηρίων, τα οποία επιτρέπουν πλέον, η επένδυση ύψους τουλάχιστον 300.000 ευρώ να μην περιορίζεται μόνο σε κατοικία, αλλά να επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της οικονομίας, πέραν του κατασκευαστικού», όπως η επένδυση σε γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία ή παρόμοιας φύσης αναπτύξεις.

Είπε ακόμη ότι επιτρέπεται και η επένδυση σε μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας εγγεγραμμένης στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εδρεύει και δραστηριοποιείται στην χώρα μας και έχει αποδεδειγμένα φυσική παρουσία και απασχολεί τουλάχιστον πέντε άτομα, αλλά και η επένδυση σε μερίδια Κυπριακού Επενδυτικού Οργανισμού Συλλογικών Επενδύσεων με σκοπό τις επενδύσεις στην Κύπρο.
 
«Με τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών της πολιτικής έκδοσης αδειών προσωρινής διαμονής με στόχο τη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού από επιχειρήσεις τρίτων χωρών, αλλά και της διαδικασίας ταχείας χορήγησης άδειας μετανάστευσης, αφήνουμε πίσω τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του παρελθόντος διευκολύνοντας τους αιτητές», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.
 
Ανέφερε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές μεταξύ άλλων θα συμβάλουν άμεσα στην αύξηση της ρευστότητας και στη δημιουργία μιας μεγαλύτερης δεξαμενής εισροής νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό στα ταμεία του κράτους και επιπρόσθετων θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα ο μηχανισμός υποβοηθά την επαναδραστηριοποίηση υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης και δίδεται η ευκαιρία σε άτομα υψηλής εξειδίκευσης που απασχολούνται σε τέτοιες εταιρίες, να εγκατασταθούν με τις οικογένειες τους στην Κύπρο συνεισφέροντας στην οικονομία μέσω της κατανάλωσης.
 
Σε ομιλία του ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus) Μιχάλης Μιχαήλ είπε ότι ο Οργανισμός επικεντρώνεται στο να καταστεί η Κύπρος εναλλακτικός ευρωπαϊκός προορισμός για τις διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής και «για αυτό από το 2019 έχει καταστήσει την δράση αυτή ως ένα από τον κορυφαίων πυλώνων του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού πλάνου».
 
Ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στην συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος «υιοθέτησε την πρόταση του Οργανισμού για αναθεώρηση της πολιτικής έκδοσης αδειών παραμονής και απασχόλησης εξειδικευμένου προσωπικού από τρίτες χώρες σε συνολικά 20 επαγγέλματα του τομέα υψηλής τεχνολογίας» και «στην αγαστή συνεργασία με την Υπουργό Εμπορίου για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του ΜΤΔ».
 
Πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Επιτροπή του Μηχανισμού την οποία απαρτίζουν δύο εκπρόσωποι του Υπουργείου Εμπορίου και ένας του Invest Cyprus, αφορά στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση από πλευράς κρατικής μηχανής των αιτημάτων που λαμβάνονται από υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων για εγκατάσταση στην Κύπρο.
 
«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τις προσπάθειες μας να αποδίδουν καρπούς ακόμη και εν μέσω συνθηκών πανδημίας», υπογράμμισε και τόνισε πως «η Κύπρος μπορεί όχι μόνο να διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης και να καταστεί ένα σύγχρονο και πολυδύναμο κέντρο».
 
Επίσης, ο ΓΓ του Συνδέσμου Διεθνών Επιχειρήσεων Κύπρου Ανδρέας Πισίας χαιρέτισε τη σύσταση του Μηχανισμού ο οποίος φέρνει, όπως είπε, ξεκάθαρα αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι «η Κύπρος ήταν πάντα πολύ φιλική στις ξένες επιχειρήσεις» και «παραμένει εξαιρετικά ελκυστική ως εταιρική δικαιοδοσία και ένας διεθνής επιχειρηματικός προορισμός που είναι πολύ σημαντικό σημείο σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του εκτός Ένωσης κόσμου».
 
Ανέφερε ότι «ο ΜΤΔ προσφέρει ουσιαστική στήριξη στις εταιρείες που θέλουν να έρθουν στην Κύπρο ή είναι ήδη εδώ».
 
«Έχοντας υπόψη των ανταγωνισμών που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο, η αναβάθμιση των κυβερνητικών υπηρεσιών θα πρέπει να είναι συνεχής με βάση τα διεθνή πρότυπα με στόχο να υπερέχουμε και να κρατούμε μια ψηλή θέση στον τομέα υπηρεσιών», ανέφερε και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να βρεθεί και η χρυσή τομή στον τραπεζικό τομέα μεταξύ κανονιστικής συμμόρφωσης και ποιότητας εξυπηρέτησης που να υποβοηθεί την λειτουργία των ξένων εταιρειών».
 
Τέλος, στη διάσκεψη μίλησαν η Beirut Center Operations Manager της Murex Cyprus Ltd Mayssam Youssam, ο CEO της Outono Ltd Uri Poliavich και ο CEO της Cedar Rose Int. Services Ltd Antoun Massaad, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη μεγάλη βοήθεια που τους προσφέρει ο Μηχανισμός μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών για επενδύσεις στην Κύπρο, ενώ τόνισαν τα πλεονεκτήματα της Κύπρου όπως είναι το σταθερό και ασφαλές περιβάλλον που διαθέτει για το επιχειρείν, η καλή ποιότητα ζωή, το καλό κλίμα, το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ και η γειτνίαση της με την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
 
Αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι χρειάστηκε μόνο πέντε μήνες για να διεκπεραιωθούν όλες οι διαδικασίες και να αρχίσει η κανονική λειτουργία των εταιρειών τους στην Κύπρο, αλλά και στην σημαντική βοήθεια που τους προσφέρει το Υπουργείο Εμπορίου.

Επενδυτές-Άδεια μόνιμης διαμονής στην Κύπρο: Άλλαξαν τα κριτήρια

Στην ομιλία που παρέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Νίκος Νουρής ανέφερε ότι «η προσπάθεια της Κυβέρνησης για την Κύπρο του αύριο όπως εκφράστηκε και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δημιουργία δυναμικής, αλλά και βελτίωσης του οικονομικού και επιχειρησιακού περιβάλλοντος, είναι συστηματική και αδιάλειπτη». Το νέο οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία, πρόσθεσε, «καθιστά αδήριτη ανάγκη την υιοθέτηση πολιτικών και διαδικασιών που να ευνοούν την ανάκαμψη. Ο κορωνοϊός COVID-19 υποχρεώνει την προσαρμογή σε νέα δεδομένα και η κυβέρνηση, αντιδρά άμεσα».

Προχωρούμε, συνέχισε, «με την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών μας, στοχεύοντας στην προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο αφού θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταλυτική για τη δημιουργία αναπτυξιακής δυναμικής και συνθηκών μακροχρόνιας ενίσχυσης της οικονομικής ευημερίας στον τόπο μας». 

Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών:

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για την Κύπρο του αύριο όπως εκφράστηκε και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δημιουργία δυναμικής, αλλά και βελτίωσης του οικονομικού και επιχειρησιακού περιβάλλοντος, είναι συστηματική και αδιάλειπτη. Το νέο οικονομικό περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία, καθιστά αδήριτη ανάγκη την υιοθέτηση πολιτικών και διαδικασιών που να ευνοούν την ανάκαμψη. Ο κορωνοϊός COVID-19 υποχρεώνει την προσαρμογή σε νέα δεδομένα και η κυβέρνηση, αντιδρά άμεσα.

Προχωρούμε με την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών μας, στοχεύοντας στην προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο αφού θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταλυτική για τη δημιουργία αναπτυξιακής δυναμικής και συνθηκών μακροχρόνιας ενίσχυσης της οικονομικής ευημερίας στον τόπο μας. 

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, προχωρήσαμε στην τροποποίηση της πολιτικής έκδοσης αδειών διαμονής με στόχο την παροχή διευκολύνσεων για την μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού από επιχειρήσεις τρίτων χωρών μέσα από ένα Μηχανισμό Ταχείας Δραστηριοποίησης (ΜΤΔ). Μέσα από αυτή την νέα αναθεωρημένη πολιτική δίνεται η διευκόλυνση για έκδοση σε διάστημα δυο περίπου μηνών, άδειας παραμονής του εργατικού δυναμικού των εταιρειών που εντάσσονται στον Μηχανισμό.

O Μηχανισμός αυτός έτυχε ήδη της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου και  από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, που  παρουσίασε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Πηλίδου, διαφαίνεται ότι συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια ταχείας και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των αιτημάτων που υποβάλλονται για την έκδοση και ανανέωση αδειών διαμονής αλλά και απασχόλησης του προσωπικού που προέρχεται από τρίτες χώρες και εργοδοτείται από εταιρείες ξένων συμφερόντων εγγεγραμμένων στη Δημοκρατία.

Η νέα πολιτική επιτρέπει επίσης:

(α) την απασχόληση σε εταιρεία ξένων συμφερόντων πέντε (5) ανώτερων διευθυντών, δέκα (10) μεσοδιευθυντικών στελεχών και μιας νέας κατηγορίας Εξειδικευμένου Προσωπικού ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Τμήματος Εργασίας.

Για τους εργαζόμενους σε εταιρείες ξένων συμφερόντων καταργείται η υποχρέωση για μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια διαμονής στη Δημοκρατία, όπως συμβαίνει σε άλλες κατηγορίες διαμονής, ώστε να διευκολυνθεί η οικογενειακή επανένωση των εργαζομένων. Από τον Οκτώβριο που έχει τεθεί σε εφαρμογή αυτή η αναθεώρηση, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών έχει εκδώσει μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα πέραν των 170 τέτοιων αδειών προσωρινής διαμονής και απασχόλησης.

Στα θετικά καταγράφεται η αύξηση κατά 10% στις υποβληθείσες αιτήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις για υποβολή άλλων 150 αιτήσεων από εταιρείες τις προσεχείς βδομάδες, που εκτιμούμε ότι εν πολλοίς οφείλεται στη δημιουργία της νέας κατηγορίας για εξειδικευμένο προσωπικό, γεγονός που φαίνεται να λειτούργησε θετικά στη μεταφορά της έδρας των εταιρειών στην Κύπρο.

(β) Πρόσφατα αναθεωρήσαμε και την διαδικασία ταχείας χορήγησης άδειας μόνιμης διαμονής στη Δημοκρατίας σε εκείνους τους υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να επενδύσουν στην Κύπρο.

Σημαντικό στοιχείο της νέας πολιτικής, είναι και η διεύρυνση των επενδυτικών κριτηρίων, τα οποία επιτρέπουν πλέον, η επένδυση ύψους τουλάχιστον 300,000 ευρώ να μην περιορίζεται μόνο σε κατοικία, αλλά να επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της οικονομίας, πέραν του κατασκευαστικού. 

  • Πιο συγκεκριμένα, εκτός από επένδυση σε κατοικίες, επιτρέπεται η επένδυση σε γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία ή παρόμοιας φύσης αναπτύξεις.
  • Επιτρέπεται ακόμα η επένδυση σε μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας εγγεγραμμένης στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εδρεύει και δραστηριοποιείται στην χώρα μας και έχει αποδεδειγμένα φυσική παρουσία και απασχολεί τουλάχιστον πέντε (5) άτομα.
  • Επιτρέπεται ακόμα η επένδυση σε μερίδια Κυπριακού Επενδυτικού Οργανισμού Συλλογικών Επενδύσεων με σκοπό τις επενδύσεις στην Κύπρο.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο κάθε αιτητής πρέπει να πληροί ένα από τα προαναφερθέντα επενδυτικά κριτήρια, αλλά και συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια όπως αυτά ορίζονται στο νομικό πλαίσιο. Τα   κριτήρια αυτά είναι απλά και ξεκάθαρα, προκειμένου να βοηθηθούν οι ενδιαφερόμενοι στην επίσπευση των διαδικασιών. Την ίδια ώρα έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να διασφαλιστεί το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον της χώρας.

Αγαπητοί,

Με τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών της πολιτικής έκδοσης αδειών προσωρινής διαμονής με στόχο τη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού από επιχειρήσεις τρίτων χωρών, αλλά και της διαδικασίας ταχείας χορήγησης άδειας μετανάστευσης, αφήνουμε πίσω τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του παρελθόντος διευκολύνοντας τους αιτητές. Τα δύο Υπουργεία, σε απόλυτο συγχρονισμό, μαζί και ταυτόχρονα, διαμορφώνουμε μια νέα τάξη πραγμάτων για την διευκόλυνση, την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων.

Οφέλη

  • Θεωρούμε ότι οι πιο πάνω μεταρρυθμίσεις θα συμβάλουν άμεσα στην αύξηση της ρευστότητας και στη δημιουργία μιας μεγαλύτερης δεξαμενής εισροής νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό στα ταμεία του κράτους.
  • Επίσης, δημιουργούνται επιπρόσθετες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα ο μηχανισμός υποβοηθά την επαναδραστηριοποίηση υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης, στη βάση των αναγκών των τοπικών υπηρεσιών, όπως οι λογιστές, οι δικηγόροι, οι κτηματομεσίτες, οι τράπεζες κ.ά.
  • Πρόσθετα δίδεται η ευκαιρία σε άτομα υψηλής εξειδίκευσης που απασχολούνται σε τέτοιες εταιρίες, να εγκατασταθούν με τις οικογένειες τους στην Κύπρο συνεισφέροντας στην οικονομία μέσω της κατανάλωσης.
  • Τέλος, δίνεται η ευκαιρία, μέσω της αξιοποίησης ξένου εργατικού δυναμικού, να αποκτηθεί νέα τεχνογνωσία και καλές πρακτικές.

Κυρίες και κύριοι,

Σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή και κάτω από τις ιδιάζουσες συνθήκες που η πανδημία δημιούργησε, η προσέλκυση ξένων εταιρειών για δραστηριοποίηση τους στην Κύπρο αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Η δυναμική που διαφαίνεται ότι ήδη δημιουργεί η νέα πολιτική των δυο Υπουργείων για ταχεία διαδικασία χορήγησης αδειών προσωρινής διαμονής, αλλά και της ταχείας διαδικασίας χορήγησης Άδειας Μετανάστευσης και μόνιμης διαμονής,  διαμορφώνουν μια νέα τάξη πραγμάτων στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για περαιτέρω ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργώντας προοπτικές για γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη.

Είμαστε βέβαιοι ότι με αυτές και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις θα επαναφέρουμε τη χώρα γρήγορα σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης ξεπερνώντας και αυτό το εμπόδιο που η πανδημία δημιούργησε.

 
16318
Thumbnail