Έτσι θα γίνονται πλέον οι αγοραπωλησίες υποθηκευμένων ακινήτων

Στην Επιτροπή Νομικών σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τον τρόπο  με τον οποίο θα διασφαλίζεται η μεταβίβαση υποθηκευμένου  ακινήτου εξετάζει σήμερα Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 η Επιτροπή Νομικών. Ο τρόπος θα διασφαλιστεί μέσω κανονισμών. Βασική προϋπόθεση για να απεγκλωβιστεί (μεταβιβαστεί) ένα ακίνητο είναι να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό της τιμή του. Με αυτό τον τρόπο οι αγοραστές θα μπορούν να αποκτήσουν αυτόματα τους τίτλους ιδιοκτησίας.  

Ενώπιον της Επιτροπής θα βρεθούν οι Υπουργοί Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και Εσωτερικών Νίκος Νουρής που θα δώσουν τις θέσεις τους, ενώ θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα των βουλευτών.

Στόχος της τροποποίησης είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα  που δημιουργούν νέα  «εγκλωβισμένα» ακίνητα, των οποίων οι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν.

>>>>>Διαβάστε επίσης: Αλλαγές στο Κτηματολόγιο: Μέσα σε 20 λεπτά μεταβιβάζεις ακίνητο<<<<

Η μεγάλη καινοτομία

Η μεγάλη αλλαγή έγκειται στο γεγονός ότι το τίμημα πώλησης θα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του πωλητή με τη σύμφωνο γνώμη των εμπλεκομένων μερών (τράπεζα, πωλητές και αγοραστές).

Ειδική εκτέλεση

Με βάση το νόμο, θα παραμένει η διαδικασία της ειδικής εκτέλεσης. Οι αγοραστές σε κάθε περίπτωση θα μπορούν να προσφύγουν στο Δικαστήριο για να εκδοθεί διάταγμα ειδικής εκτέλεσης. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Ακίνητα αξίας €3 δις μπήκαν υποθήκη για δάνεια εν μέσω πανδημίας<<<<<

Χωρίς αναδρομική ισχύ

Όπως πληροφορούμαστε, το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι ο νόμος δεν είναι εφικτό να έχει αναδρομική ισχύ, ενώ οι αγοραστές προστατεύονται από τον Περί Μεταβιβάσεως και Υποθήκευσης Νόμο του 2015.

Με πλήρη διαφάνεια

Για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες και παρεξηγήσεις η εξασφάλιση και κατάθεση ενός πωλητηρίου εγγράφου προϋποθέτει τη συγκατάθεση της Τράπεζας μέσω Εγγράφου Τύπου Α’. Με αυτό τον τρόπο θα δηλώνεται το ποσό που υποχρεούται να καταβάλει ο αγοραστής με σκοπό την πλήρη διαφάνεια.


 

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
 
24344