Έτσι θα θωρακιστεί η ασφαλιστική αγορά από πιθανό no-deal Brexit

Οι αλλαγές που προωθούνται για διαφύλαξη της σταθερότητας του τομέα ασφαλειών από ενδεχόμενη άτακτη έξοδο ΗΒ από την ΕΕ

Με στόχο τη διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας και σταθερότητας της ασφαλιστικής αγοράς σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, η Κυβέρνηση ετοίμασε σχετικό νομοσχέδιο το οποίο προώθησε στη Βουλή για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή και ψήφιση το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που το συνοδεύει και υπογράφει ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας και σταθερότητας της ασφαλιστικής αγοράς σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς τη σύναψη συμφωνίας με βάση το άρθρο 50, παράγραφοι 2 και 3, της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιούχων στο πλαίσιο των ασφαλιστικών συμβάσεων.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ BREXIT ΕΔΩ <<<

Ειδικότερα, προστίθεται στην έκθεση, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγεται στο βασικό νόμο νέο άρθρο (422Α), με το οποίο θα δίδεται στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και στους διανομείς ασφαλιστικών ή/και αντασφαλιστικών προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία υπό καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης ή ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, μεταβατική περίοδος δύο ετών για να συνεχίσουν να διαχειρίζονται τα υφιστάμενα χαρτοφυλάκια τους.

Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι για τη συνέχιση παροχής των λοιπών ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών υπηρεσιών πέραν των καλυπτόμενων από τη μεταβατική περίοδο, θα πρέπει, από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, οι εν λόγω επιχειρήσεις να έχουν εξασφαλίσει τη σχετική προς τούτο άδεια από την αρμόδια αρχή της Δημοκρατίας, τον Έφορο Ασφαλίσεων.

Γιατί προωθούνται οι αλλαγές
Σύμφωνα, επίσης, με την εισηγητική έκθεση που το συνοδεύει, σκοπός του νομοσχεδίου που τιτλοφορείται «ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2019», είναι η κάλυψη του νομικού κενού που θα προκύψει στην εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών/αντασφαλιστικών διανομέων από το Ηνωμένο Βασίλειο που τώρα λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία υπό καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης ή ελεύθερης παροχής υπηρεσιών -σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο-, σε περίπτωση αποχώρησης του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Βάσει, εξάλλου, της ίδιας έκθεσης, σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, χωρίς συνομολόγηση συμφωνίας με την ΕΕ, τόσο οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις όσο και οι ασφαλιστικοί/αντασφαλιστικοί διανομείς από το ΗΒ, θα θεωρούνται ότι προέρχονται από τρίτη χώρα και για να μπορούν να συνεχίσουν να διεξάγουν τις υφιστάμενες εργασίες τους, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση άδειας διεξαγωγής εργασιών. 

Επειδή, ωστόσο, η διαδικασία χορήγησης της εν λόγω άδειας είναι χρονοβόρα, πολύπλοκη και δαπανηρή, τονίζεται, οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν τους υφιστάμενους ασφαλισμένους/πελάτες τους και δικαιούχους, εγκλωβίζοντας του.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σημειώνεται, δε, πως σύμφωνα με διαβουλεύσεις που έγιναν με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), υποδείχθηκε ότι οι εποπτικές αρχές θα μπορούσαν να επιτρέψουν, χωρίς οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, τη συνέχιση των εργασιών των επιχειρήσεων οι οποίες άρχισαν την διαδικασία μεταβίβασης χαρτοφυλακίου πριν την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Όμως, τονίζεται ακόμη, μόλις πρόσφατα αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις αποφάσισαν ότι δεν θα προβούν σε οποιαδήποτε μεταβίβαση χαρτοφυλακίου.

Επομένως, επισημαίνεται περαιτέρω στην εισηγητική έκθεση, μόνο με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να καλυφθεί το εν λόγω νομικό κενό που θα δημιουργηθεί στην εποπτεία των Βρετανικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Επίσης, σημειώνεται ότι για αντιμετώπιση των πιο πάνω προβλημάτων, η πλειοψηφία των άλλων κρατών-μελών της Ε προχώρησε με τη θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου δίδοντας στις επηρεαζόμενες ασφαλιστικές επιχειρήσεις μία μεταβατική περίοδο από 1 χρόνο έως 3 χρόνια για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς.

Οι αλλαγές
Σύμφωνα, εξάλλου, με την εισηγητική έκθεση, μέσω του νομοσχεδίου θα εισαχθεί νέο άρθρο (άρθρο 422Α), σύμφωνα με το εδάφιο (2) του οποίου, οι εν λόγω ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα μπορούν να συνεχίσουν να έχουν σε ισχύ τα υφιστάμενα συμβόλαια τους, να εισπράττουν τα οφειλόμενα προς αυτές ασφάλθστρα και να ικανοποιούν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους, κατά το συνήθη τρόπο διεξαγωγής των εργασιών τους, για μεταβατική περίοδο 2 ετών από την ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Επίσης, το εδάφιο (3) του νέου άρθρου εισάγει παρόμοιες πρόνοιες και για τους ασφαλιστικούς/αντασφαλιστικούς διανομείς, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση των υφιστάμενων συμβολαίων τους.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Περαιτέρω, με το εδάφιο (4) του άρθρου αυτού, παρέχεται στον Έφορο Ασφαλίσεων η δυνατότητα έκδοσης Οδηγιών για την καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων των προαναφερθέντων εδαφίων (2) και (3) και για σκοπούς εφαρμογής των σχετικών κατευθυντήρων γραμμών και συστάσεων της EIOPA.

Τονίζεται, ακόμη, πως αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή της Νομοθεσίας είναι η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών του Υπουργείου Οικονομικών και αρμόδια εποπτική αρχή για τον έλεγχο των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων είναι ο Έφορος Ασφαλίσεων, ο οποίος προΐσταται της εν λόγω Υπηρεσίας.

Μάριος Αδάμου