ΕΤΥΚ: Στηρίζει την παναπεργία, αλλά οι τραπεζικοί θα δουλέψουν

Ανοικτά τα υποκαταστήματα των τραπεζών τις ώρες της παναπεργίας – Τι λέει η ΕΤΥΚ

Δεν θα συμμετάσχει ενεργά, αλλά υποστηρίζει τις αντιδράσεις για την ΑΤΑ, η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) και έτσι οι τραπεζικοί θα παραμείνουν κανονικά στην εργασία τους και τα υποκαταστήματα θα λειτουργούν από τις 12:00 – 15:00, δηλαδή την ώρα που θα λάβει μέρος η παναπεργία που ανακοινώθηκε για την Πέμπτη 26/1.

Όπως ανέφερε στην Brief ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ, Χρίστος Κονομής, η συντεχνία λόγω αντικειμενικών λόγων δεν θα συμμετάσχει στην απεργία, χωρίς ωστόσο να θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για αυτούς τους λόγους.  

>>> Διαβάστε επίσης: Τραπεζικοί Υπάλληλοι: Σε μια 10ετία έμειναν οι μισοί <<<

«Δεν σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα συμμετέχουμε. Είμαστε υπέρ της απαίτησης για επαναφορά της ΑΤΑ στο 100%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κονομής, ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Συντεχνίας του για μελλοντικά μέτρα. 

Κούσιος: Στην επόμενη κυβέρνηση ο διάλογος για ΑΤΑ

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, ξεκαθάρισε, ότι αν και η παναπεργία είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη το ζήτημα θα πρέπει να το χειριστεί ο νέος Υπουργός Εργασίας, καλώντας ταυτόχρονα τις συντεχνίες να αναμένουν την νέα κυβέρνηση να αναλάβει τα καθήκοντα της και να ολοκληρώσουν τον διάλογο για την ΑΤΑ. (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ)

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος σε δηλώσεις του για το ζήτημα διερωτήθηκε ποιον θα πιέσουν οι Συντεχνίες, καθώς η κυβέρνηση αλλάζει σε λίγες ημέρες, τονίζοντας την ίδια ώρα πως δεν μπορεί η κυβέρνηση του να δεσμεύσει τη νέα κυβέρνηση για την ΑΤΑ. (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ).

Πιέζουν τον νέο Πρόεδρο οι Συντεχνίες 

Παράλληλα, συντεχνιακοί κύκλοι, και απαντώντας στις δηλώσεις της κυβέρνησης, ανέφεραν στην Brief πως η παναπεργία θα είναι ένα μήνυμα προς την παρούσα κυβέρνηση και στους εργοδότες, αλλά και την ίδια στιγμή θα είναι και ένα μήνυμα προς τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ότι θα διεκδικήσουν τα κεκτημένα τους. (Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ). 

Ενημέρωσαν οι εργοδότες για το τι να κάνουν οι επιχειρήσεις 

Από την πλευρά τους, τόσο η ΟΕΒ, όσο και το ΚΕΒΕ ενημέρωσαν τα μέλη τους σχετικά με την παναπεργία, σημειώνοντας πως όλοι οι εργαζόμενοι, είτε απολαμβάνουν ΑΤΑ, είτε όχι, έχουν δικαίωμα είτε να απεργήσουν, είτε όχι, κάτι που θα πρέπει να διαφυλάξουν.  

Οι εργοδοτιικές οργανώσεις ταυτόχρονα υπενθύμισαν στα μέλη τους πως η καταβολή της ΑΤΑ συνεχίζεται στο 50%, και από το 2,56% αυξάνεται σε 7,03%.

Παράλληλα, οι εργοδότες απηύθυναν έκκληση για ακόμη μια φορά στις συντεχνίες για αναστολή των μέτρων και να προσέλθουν σε νέο διάλογο. 

Υπενθυμίζεται πως η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου από τις 12:00 μέχρι και τις 15:00.  

Χ.Ζ.