ETYK: Θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 10/06/2023 στο οίκημα της ΕΤΥΚ το 55ο Τακτικό  Παγκύπριο Συνέδριο της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου. 

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής  Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, η κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ως  εκπρόσωπος της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Υπουργοί  Οικονομικών και Εργασίας κ.κ. Μάκης Κεραυνός και Γιάννης Παναγιώτου, ο  Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου,  Εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και Διοικήσεις Τραπεζών καθώς και  εκπρόσωποι Εργοδοτικών Οργανώσεων. 

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ συν. Χρίστος  Κονομής, ενώ μίλησε ο Επίτιμος Προέδρος της ΕΤΥΚ συν. Λοΐζος Χατζηκωστής. 

Το συνέδριο χαιρέτησαν επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος  Χριστοδουλίδης, η κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μετέφερε το χαιρετισμό της  Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ενώ χαιρετισμό κατέθεσε και ο  Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά το χαιρετισμό του,  εξέφρασε την εκτίμηση και το σεβασμό τόσου του ιδίου προσωπικά, όσο και της  κυβέρνησης, προς την ΕΤΥΚ και τον τραπεζοϋπαλληλικό κόσμο και αυτό  αποδεικνύεται και από το γεγονός της δικής του παρουσίας στο Συνέδριο αλλά και  της παρουσίας του Υπουργού Οικονομικών, κ. Μάκη Κεραυνού και του Υπουργού  Εργασίας, κ. Γιάννη Παναγιώτου. 

Αναφερόμενος στις υποσχέσεις του προς την Οργάνωσή μας και προς τους  συναδέλφους, όπως αυτές δόθηκαν από το ίδιο βήμα κατά την προεκλογική  περίοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτές υλοποιούνται.  

Ήδη για το θέμα της στέρησης του ανεργιακού επιδόματος που δημιουργήθηκε με  απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνηση, η νέα Κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο,  το οποίο ψηφίστηκε σε νόμο, με τον οποίο έχει επιλυθεί το θέμα όσων τραπεζικών  υπαλλήλων είχαν αποχωρήσει με τα τελευταία σχέδια πρόωρης εθελοντικής  αφυπηρέτησης.  
 

Επίσης, σε ότι αφορά το καυτό θέμα της αποκατάστασης των κουρεμένων ταμείων  προνοίας, για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης υποσχεθεί κατά  την προεκλογική περίοδο, ανέφερε ότι το θέμα μελετάται σοβαρά από την  Κυβέρνηση και βρίσκεται κοντά στην οριστική επίλυσή του.  
Τον χαιρετισμό της Προέδρου της Βουλής, κ. Αννίτας Δημητρίου, η οποία δεν  μπόρεσε η ίδια να παρευρεθεί, ανέγνωσε εκ μέρους της η Πρόεδρος της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.  

Η Πρόεδρος της Βουλής εξήρε την πολύχρονη προσφορά της ΕΤΥΚ καθ΄όλη τη  διάρκεια της 69χρονης ιστορίας της, αλλά και τη διαχρονική υπευθυνότητα και  συνέπεια της, ιδιαίτερα την περίοδο της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, την  οποία η Οργάνωσή μας πρώτη διέβλεψε και έγκαιρα προειδοποιούσε και έκρουε  τον κώδωνα του κινδύνου. 
Χαρακτήρισε δε, την ΕΤΥΚ ως ένα αξιόπιστο και αξιόλογο συνεργάτη και μετέφερε  εκ μέρους της Βουλής των αντιπροσώπων, την προθυμία για συνεργασία για όλα  τα θέματα που αφορούν τους τραπεζοϋπαλλήλους και την Οργάνωσή μας.  

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στο δικό του χαιρετισμό έκανε αναφορά στην  ανθεκτικότητα που απέδειξαν ότι έχουν οι Τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό  σύστημα του τόπου μας, αφού κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις  προκλήσεις των τελευταίων ετών.  
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά, στην εποικοδομητική σχέση που καλλιεργήθηκε τα  τελευταία χρόνια μεταξύ της Οργάνωσής μας και της Διοίκησης της Κεντρικής  Τράπεζας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επίλυση πολλών εργασιακών  προβλημάτων που υφίσταντο εδώ και χρόνια στο χώρο της Τράπεζας.  

Στην ομιλία του ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ αναφέρθηκε σε θέματα που  αφορούν την Τραπεζοϋπαλληλική τάξη και το Χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Κατ’ αρχήν καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους προσκεκλημένους και  σύνεδρους με ιδιαίτερη έμφαση στους «παλαίμαχους» συνδικαλιστές της ΕΤΥΚ. 
Επίσης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση  για την κατάθεση του νομοσχεδίου που έλυσε το γνωστό θέμα του ανεργιακού. 

Αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις που προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στη  Κυπριακή Οικονομία όπως είναι η αύξηση του επιτοκίου και ο πληθωρισμός. 
Για τα επιτόκια τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν τα καταθετικά επιτόκια, ούτως ώστε  να σμικρύνει η διαφορά καταθετικού και δανειστικού επιτοκίου.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό ο κ. Λοΐζος Χατζηκωστής το συνέδεσε με την ΑΤΑ  και τόνισε ότι η πρόσφατη συμφωνία για την αποκατάσταση του 66% της ΑΤΑ  αδικεί υπερβολικά τους χαμηλόμισθους μισθωτούς. 
Επίσης ο κ. Λ. Χατζηκωστής χαρακτήρισε κατάφωρη αδικία το γεγονός ότι αρκετοί  τραπεζοϋπάλληλοι εξαιρέθηκαν από το δικαίωμα της αποκατάστασης του 75% των  Ταμείων Προνοίας και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να φροντίσει για  την άρση αυτής της αδικίας. 
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο κ. Λοΐζος Χατζηκωστής για το θέμα της έξαρσης του  φαινομένου της διαφθοράς και της διαπλοκής στην Κύπρο τονίζοντας ότι το  φαινόμενο αυτό υποσκάπτει τους θεσμούς, δημιουργεί αδικίες και μας εκθέτει  διεθνώς. 

Τόνισε ότι η Τραπεζοϋπαλληλική οικογένεια και όλη η κοινωνία αναμένουν αλλά  και απαιτούν από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην πάταξη της διαφθοράς και  της διαπλοκής, τονίζοντας ότι, το γεγονός ότι το ρουσφέτι έχει ποινικοποιηθεί δεν  αρκεί από μόνο του, αφού πρέπει ο νόμος να εφαρμόζεται δίκαια. 
Με σεβασμό αλλά και ευγνωμοσύνη ο κ. Χατζηκωστής αναφέρθηκε στους  παλαίμαχους συνδικαλιστές της ΕΤΥΚ που μέσα από σκληρούς αγώνες δεκαετιών  μπόρεσαν να κτίσουν αυτό το οικοδόμημα που λέγεται ΕΤΥΚ κρατώντας μακριά από κομματικές εξαρτήσεις ή εργοδοτικές επιρροές και παραμένει αυτόνομη  ανεξάρτητη και ακομμάτιστη. 

Τονίζοντας ότι την ώρα που οποιαδήποτε Οργάνωση χάσει την αυτονομία της είναι  ήδη στο δρόμο της αποτυχίας. 

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Χριστοδουλίδης επέδωσε σε  παλαιούς συνδικαλιστές που παρευρέθηκαν στο συνέδριο «Τιμητικές Διακρίσεις»  για την πολυετή, πολύτιμη και ανιδιοτελή προσφορά τους προς τους συναδέλφους  τους και το Συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα.