€11 εκατ. για αναβάθμιση Βιομηχανικών Περιοχών το 2021

Ποια έργα θα προωθηθούν για αναβάθμιση Βιομηχανικών Περιοχών

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ


Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας στην Κύπρο, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση τόνισε χθες (27/10) η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 περιλήφθηκαν πιστώσεις ύψους €11 εκατομμυρίων για εκτέλεση διαφόρων έργων υποδομής για αναβάθμιση Βιομηχανικών Περιοχών.

Σύμφωνα με επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ενέργειας, τον οποίο θα εξετάσει αύριο (29/10) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, το μεγαλύτερος μέρος των εν λόγω πιστώσεων αφορά έργα υποδομής στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού.

Τα έργα
Ειδικότερα και βάσει του σημειώματος, πιστώσεις ύψους €7 εκατ. αφορούν την κατασκευή υποδομών, όπως οδικού δικτύου, ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και τηλεπικοινωνιών, για μέρος του ρυθμιστικού σχεδίου της Ενεργειακής και Βιομηχανικής Περιοχής Βασιλικού (ΦΑΣΗ Α), οι οποίες είναι απαραίτητες για την λειτουργία της Περιοχής και συγκεκριμένα για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών/υγραερίου από την Λάρνακα.

Το εν λόγω έργο, αναφέρεται, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τον Ιούλιο του 2022.

Επίσης, πιστώσεις €1,5 εκατ. αφορούν το έργο Φυσικής Περίφραξης της Περιοχής. Ειδικότερα, οι πιστώσεις αναμένεται να καλύψουν το κόστος δημιουργίας Ειδικού Κέντρου Ασφάλειας και περίφραξης του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό, ένα έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ενέργειας, ακόμη, περιλήφθηκαν πιστώσεις ύψους €500.000 για κατασκευή μέρους του βόρειου παρακαμπτήριου που θα συνδέει την Βιομηχανική Περιοχή Ύψωνα με το δρόμο Λεμεσού-Πλατρών, ενώ πιστώσεις €165.000 αφορούν την επιδιόρθωση του οδοστρώματος σε τμήμα του οδικού δικτύου στην Βιομηχανική Περιοχή Λάρνακας και εμπίπτει στα όρια του Δήμου Λάρνακας.

Πέραν των προαναφερθέντων, πιστώσεις €75.000 αφορούν την διενέργεια Μελέτης για την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων του αποχετευτικού συστήματος στην Βιομηχανική Περιοχή Αθηένου και πιστώσεις €50.000 αφορούν την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην Βιομηχανική Περιοχή Πάφου (Αγ. Βαρβάρα).

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Βιομηχανικές/Βιοτεχνικές Ζώνες
Επιπρόσθετα, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ενέργειας για το 2021 περιλαμβάνονται και πιστώσεις ύψους €1,35 εκατ. που προορίζονται να καλύψουν διάφορες δαπάνες εκτέλεσης έργων υποδομής σε Βιομηχανικές/Βιοτεχνικές Ζώνες.

Βάσει του σημειώματος, πιστώσεις ύψους €720.000 αφορούν στην κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει την Βιομηχανική Ζώνη Τρεμιθούσας με την Βιομηχανική Περιοχή Μεσόγης στην Πάφο, ενώ πιστώσεις €600.000 αφορούν την κατασκευή μέρους του κεντρικού οδικού άξονα στην Βιομηχανική Ζώνη Μοναγρουλίου.

Σημειώνεται, δε, πως στον προϋπολογισμό περιλήφθηκαν και πιστώσεις €60.000 για κάλυψη διάφορων απρόβλεπτων δαπανών που μπορεί να προκύψουν και σχετίζονται με την αναβάθμιση των Βιομηχανικών Περιοχών και Ζωνών.

Μάριος Αδάμου
 
20026