€12 εκατ τα έσοδα των ξενοδοχείων από τις επιχορηγημένες διακοπές

Θα ανακοινωθεί εκ νέου με διαφοροποιήσεις  - «Καλή ευκαιρία για οικογενειακές διακοπές στα ορεινά»

Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Μετά την απήχηση που είχε το Σχέδιο Επιχορηγημένων διακοπών, το οποίο λήγει την 31 Νοεμβρίου του 2021, θα επαναπροκηρυχθεί με κάποιες διαφοροποιήσεις και θα ισχύει μέχρι τέλη Μαρτίου 2022, σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Κύπρου (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, στην  εκπομπή  Business Hour By Brief  την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου.

«Το Σχέδιο Επιδότησης ήταν κινητήριο για την βιομηχανία και ιδιαίτερα για συμπατριώτες μας που πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να κάνουν διακοπές ειδικά τις ημέρες αιχμής και τιμήθηκε», σημείωσε. 

Τα έσοδα μάλιστα από το Σχέδιο αυτό ανήλθαν στα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ γενικότερα τα έσοδα στον τουριστικό τομέα ανήλθαν στα 200-230 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αντίστοιχα τον Αύγουστο του 2019 τα έσοδα ανήλθαν στα 500 εκατομμύρια ευρώ. «Ενδεχομένως οικονομικά να μην ήταν τόσο ευεργετικά τα αποτελέσματα αλλά βοήθησε ώστε ο κόσμος να κάνει οικονομικές διακοπές, εργαζόμενοι να επιστρέψουν στην δουλειά τους και να υπάρξει πληρότητα στα ξενοδοχεία».

Αυξήθηκε ο εγχώριος τουρισμός με το Σχέδιο Επιδότησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε διαχρονικά ο εγχώριος τουρισμός ήταν γύρω στο 6% - 7%. «Πέρσι και φέτος με τα προγράμματα αυτά και λόγω της πανδημίας, αυτός ο αριθμός έγινε διψήφιος και ανήλθε στο 10% 12% περίπου», ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης. 

Σχετικά με τις προτιμήσεις των Κυπρίων, σημείωσε ότι πρώτα στις επιλογές τους ήταν να εξαντλήσουνα δωμάτια σε 5αστερα ή 4αστερα ξενοδοχεία ή σε παραλιακά μέτωπα λόγω και των καιρικών συνθηκών. 

Ακόμη σημείωσε ότι, «τώρα που τα πλείστα ξενοδοχεία θα κλείσουν και συγκεριμένα το 75%, θα έχουν πολλές επιλογές σε ξενοδοχεία της υπαίθρου και είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε την ορεινή Κύπρο και να δούμε τι προσφέρει και να κάνουμε τις διακοπές μας ή τις γιορτές μας εκεί».

«Έχουμε πολύ καλές υποδομές έγιναν ανακαινίσεις, αναβαθμίσεις», ανέφερε.

Ο κ. Ρουσουνίδης υπογράμμισε ότι είναι πολύ θετικό ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα μέχρι και τον Μάρτιο.

Προκηρύσσεται τέλη Νοεμβρίου το Νέο Σχέδιο για επιδοτούμενες διακοπές

Ταυτόχρονα, αναμένεται μέχρι τέλη Νοεμβρίου να αποφασίσουν ποια καταλύματα ή ξενοδοχειακές μονάδες θα συμβληθούν στο Σχέδιο, ώστε μετά να ανακοινωθεί και να μπορούν οι πολίτες να ενημερωθούν και να προχωρήσουν στις κρατήσεις τους.

Σχετικά με την διαφοροποίηση σημείωσε ότι «από €80 ευρώ που ήταν το κόστος, θα είναι στα €70 και το ποσοστό επιδότησης θα κατέλθει από 35% στο 25% και συνεχίζει να ισχύει με την προϋπόθεση των 2 διανυκτερεύσεων. «Δεν είναι καλοκαιρινή περίοδος και ο κόσμος δυσκολεύεται να πάρει περισσότερες από 2 ημέρες άδεια για να απουσιάσει από την εργασία του και δε τις καθημερινές».

Το Σχέδιο Επιδότησης διακοπών θα δώσει την ευκαιρία στους Κύπριους να κάνει κάποιες ολιγοήμερες αποδράσεις σε ορεινά θέρετρα και να το εκμεταλλευτούν και κατά την εορταστική περίοδο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Σχέδιο θα έχει ισχύει μέχρι τέλη Μαρτίου 2022.
Όπως ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης, τώρα τρέχει και το Σχέδιο Στρατηγικής του Υφυπουργείου Τουρισμού για την ανάπτυξη της υπαίθρου και των ορεινών και θεωρώ ότι βαδίζουμε σε πολύ καλό δρόμο καθώς θα λειτουργούν όλα τα είδη τουρισμού (γαστρονομικός, θρησκευτικός, οινολογικος, μονοπάτια της φύσης, ιατρικός ).

Την ίδια ώρα ο κ. Ρουσουνίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση ξανά στο Σχέδιο, αν το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο.

Η πρόβλεψη για ανάκαμψη του τομέα στον τομέα των ταξίδιων

Παράλληλα ο κ. Ρουσουνίδης, σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού, σημείωσε ότι συμφωνεί με την εκτίμηση ότι ο κλάδος των ταξιδιών θα πρέπει να περιμένει το 2024 ώστε να δει καλύτερες ημέρες.

«Για να επιστρέψουμε σε νούμερα του 2019 αυτό θα γίνει το 2024», ανέφερε.

Αν υπολογίσουμε ότι φέτος οι τουριστικές μας αφίξεις θα κινηθούν γύρω στο 45% του 2019, τότε οπωσδήποτε θα πρέπει να θέσουμε στόχο κάτι καλύτερο από αυτό πρόσθεσε, τονίζοντας πως μια καλή τουριστική περίοδος θεωρείται ότι είναι περισσότερο από 70% - 75% του 2019. 

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στην τεράστια πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η ξενοδοχειακή βιομηχανία.

«Είναι τεράστια η πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη περίοδο και είναι τεράστια και το έχουμε συζητήσει με διάφορους φορείς αλλά και την Υπουργό Εργασίας η οποία βλέπει ενδελεχώς το θέμα», ανέφερε.

Ο κ. Ρουσουνίδης υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να βρεθούν τις λύσεις γιατί πρέπει να έχουμε έγκαιρα προσωπικό, καθώς χριεάζεται χρόνος προσαρμογής και εκπαίδευσης για να έχουμε τις ποιοτικές υπηρεσίες που είχαμε μέχρι τα τελευταία χρόνια.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι πριν το τέλος του 2021 θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα και σύντομες διαδικασίες για να μην αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα την επόμενη σεζόν.

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε ο ΓΔ ΠΑΣΥΞΕ στην Business Hour By Brief:

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

 
20856