€3,5 εκατ. για Στρατιωτικό Μουσείο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του έργου

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται οι σχεδιασμοί για την ανέγερση Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας της Εθνικής Φρουράς, στην περιοχή του Τύμβου Μακεδονίτισσας.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη από δύο ιστορικούς, τον κ. Πέτρο Παπαπολυβίου και την κα Άννα Μαραγκού, στους οποίους το Υπουργείο Άμυνας ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης για την διαμόρφωση και διαχωρισμό των διαφόρων Τμημάτων του Μουσείου λαμβάνοντας υπόψη την Ιστορία της Κύπρου, της Ε.Φ., τα κειμήλια που υπάρχουν κ.λπ.

Όπως προκύπτει από ενημέρωση του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη,  πλέον η υλοποίηση του έργου περνά στο επόμενο στάδιο κατά το οποίο θα ζητηθεί από μελετητικά γραφεία προκαταρκτική μελέτη στην οποία θα γίνεται εισήγηση για το τελικό κτιριολογικό πρόγραμμα, νέα εκτίμηση κόστους και αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής αποτίμησης της υποψήφιας τοποθεσίας στο Τύμβο. Τα μελετητικά γραφεία θα λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα της μελέτης των ιστορικών, το υπάρχον μουσειακό υλικό, τον χώρο που έχει επιλεγεί καθώς και το εκτιμώμενο κόστος.

‘’Με το πέρας της προκαταρτικής μελέτης θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την ανέγερση του Μουσείου στον Τύμβο Μακεδονίτισσας αφού εξασφαλιστούν και οι αναγκαίες πιστώσεις στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο.  Θα ακολουθήσει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και η έναρξη κατασκευής του έργου το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 30 μήνες από την έναρξη εργασιών΄΄, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πετρίδης. 

Το κόστος

Το Μουσείο θα ανεγερθεί σε τέσσερα οικόπεδα που ανήκουν στο κράτος στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. \

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκπόνηση κτιριολογικού προγράμματος, και την προεκτίμηση κόστους του έργου, αυτό θα ανέρχεται στα 3.5 εκ. Ευρώ. Όπως προαναφέραμε όμως το τελικό κόστος θα καθοριστεί μετά και την εκπόνηση μελέτης από μελετητικά γραφεία. 
 
Από την Λόρδου Βύρωνος στον Τύμβο - Το στόρι

Ο κ. Πετρίδης αναφέρεται επίσης και στο γιατί αποφασίστηκε όπως τελικά εγκαταλειφθεί η αρχική απόφαση του Υπουργικού για ανέγερση Στρατιωτικού Μουσείου στην Λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος στη Λευκωσία.
Η συγκεκριμένα απόφαση που πάρθηκε το 2017, εγκαταλείφθηκε στην πορεία παρόλο που έγιναν στον χώρο και κάποια έργα ενώ μεταφέρθηκαν εκεί και μερικά άρματα. (Βλ. κύρια φώτο)
 
‘’Στη πορεία υλοποίησης της σχετικής Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ζητήθηκαν οι απόψεις μουσειολόγου, από τις οποίες διαφάνηκε ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στην επεκτασιμότητα του υφιστάμενου κτιρίου, λόγω του ότι είναι διατηρητέο και δεν θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατάλληλα για να μπορεί να εξυπηρετήσει το κοινό και ειδικά τους ανάπηρους.

Συνεκτιμώντας όλα τα πιο πάνω, συμπεριλαμβανομένου και του υψηλού κόστους αναπαλαίωσης του υφιστάμενου κτιρίου σε σχέση και με τα ωφέλιμα τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου που δεν θα ήταν πέραν των 250 τ.μ., αποφασίστηκε όπως υποβληθεί νέα πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για ακύρωση της πρώτης του Απόφασης και για έγκριση ανέγερσης Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας στον Τύμβο Μακεδονίτισσας’’, αναφέρει ο κ. Πετρίδης. 

Να σημειώσουμε ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων εκτίμησε τότε το κόστος κατασκευής του Μουσείου στην Λόρδου Βύρωνος στις 491.000 ευρώ. Όπως προαναφέραμε στον χώρο έγιναν ήδη κάποια έργα πριν ακυρωθεί η απόφαση. Τα έργα αυτά ανήλθαν στις 51.000 ευρώ και αφορούσαν στη μεταφορά και τοποθέτηση των αρμάτων, στο κόστος τοποθέτησης ψηλής περίφραξης και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με τοποθέτηση ασφάλτου καθώς και η ετοιμασία προκαταρτικής μουσειολογικής μελέτης προσαρμοσμένης στο εν λόγω κτίριο.
 
Τέλος να αναφέρουμε ότι το κυβερνητικό κτίριο στη Λεωφ. Λόρδου Βύρωνα 13 στη Λευκωσία, που ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας, θα παραχωρηθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας για κάλυψη των δικών της στεγαστικών αναγκών.

Σωτήρης Νικηφόρου