€500 ή €50 η επίσκεψη; Θα ξέρεις πόσα πήρε ο γιατρός από ΓεΣΥ

Για τρεις λόγους ο ΟΑΥ προχωρά στην σημαντική αλλαγή - Όσα αναφέρει στη Brief ο Διευθυντής του Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΑΡΙΣ ΒΩΒΟΥ

Τους τρεις λόγους για τους οποίους θα παρέχεται απόδειξη με το ενδεικτικό κόστος των υπηρεσιών που έλαβαν οι δικαιούχοι από παροχείς του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) αποκαλύπτει στη Brief ο Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Όπως αναφέρει η αλλαγή έγινε ώστε πρώτον “να λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας. Δηλαδή να αποθαρρύνει τους παρόχους οι οποίοι έχουν σκοπό να καταχραστούν το Σύστημα, να υποβάλλουν ψευδή ή «φουσκωμένα» στοιχεία αφού θα γνωρίζουν ότι το συνολικό κόστος των υπηρεσιών που θα υποβάλουν για αμοιβή θα γνωστοποιηθεί και στο δικαιούχο”.

Δεύτερον όπως σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου “δίνεται η δυνατότητα στον δικαιούχο να ελέγχει τη λογικότητα των αμοιβών των παρόχων για υπηρεσίες που έλαβαν από κάποιο πάροχο. Για παράδειγμα αν ένας ιατρός εξετάσει ένα ασθενή πέντε λεπτά και όμως απαιτήσει αμοιβή από το Σύστημα δυσανάλογα υψηλή π.χ. 500 ευρώ, τότε ο ασθενής μπορεί να υποψιαστεί ότι κάτι δεν πάει καλά και να καταγγείλει το γεγονός στο ΓεΣΥ (17000)”.

Και τρίτος λόγος όπως λέει είναι το ότι “δημιουργείται κουλτούρα ότι οι υπηρεσίες που λαμβάνουμε ναι μεν παρέχονται δωρεάν όμως έχουν ένα σημαντικό κόστος το οποίο πληρώνουμε όλοι δια μέσω των εισφορών μας. Οπότε επιδιώκεται η δημιουργία κουλτούρας για να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι όσο αφορά στο να επιζητούμε και να λαμβάνουμε μόνο τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε για να αποφεύγονται αχρείαστες οικονομικές σπατάλες για το Σύστημα”.  
 
Περιορισμός καταχρήσεων 
 
“Αυτό το μέτρο είναι ένα από αριθμό μέτρων που λαμβάνονται για να περιοριστούν οι καταχρήσεις”, εξηγεί ο κ. Παπακωνσταντίνου. “Φυσικά και δεν είναι το μόνο”, προσθέτει και μας παραθέτει “άλλα μέτρα, μεταξύ άλλων, τα οποία εφαρμόστηκαν ή θα εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον”.

Αναλυτικότερα, όπως εξηγεί αυτά είναι η χρήση της συμπληρωμής, οι εντατικότεροι έλεγχοι, οι αυστηρότερες ποινές, η ανάλυση δεδομένων από το σύστημα πληροφορικής και η συνεργασία με φορείς (π.χ. Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου) που έχουν εξειδίκευση επί του θέματος.

Επίσης, η καλλιέργεια κουλτούρας σε ασθενείς και παρόχους, η σωστή λειτουργία της πρωτοβάθμιας, η υποχρεωτική συμπλήρωση κλινικών και άλλων σημειώσεων από τους παρόχους και ο περιορισμός των επισκέψεων του παραπεμπτικού από τρεις επισκέψεις σε δύο.

Επιπλέον, η συνεργασία με τον αγγλικό φορέα NICE για την εφαρμογή πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών, η εισαγωγή οικονομικών και άλλων κινήτρων για σωστή συμπεριφορά των παρόχων, η ακόμη πιο στενή συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και άλλους εκπροσώπους για εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων και τέλος η εφαρμογή του σφαιρικού προϋπολογισμού