€89 εκατ. το κόστος του αυτοκινητοδρόμου Αστρομερίτη - Ευρύχου

Η εκτίμηση κόστους του έργου ανέρχεται στα €89 εκατ.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος εξήγγειλε σήμερα την προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του υπεραστικού αυτοκινητοδρόμου Αστρομερίτη – Ευρύχου.  Η ανακοίνωση της προκήρυξης έγινε στην Γαλάτα στην παρουσία του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών κ. Κώστα Χαμπιαούρη και των Κοινοταρχών των χωριών του Συμπλέγματος Σολέας, όπου ο κ. Υπουργός παρουσίασε τα διάφορα στάδια που αφορούν στην πορεία υλοποίησης του Έργου. 

Το Έργο βρίσκεται στην Επαρχία Λευκωσίας και αφορά την κατασκευή υπεραστικού αυτοκινητόδρομου τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας μήκους περίπου 11 χλμ. Ο αυτοκινητόδρομος ξεκινά σε σημείο του υφιστάμενου δρόμου Αστρομερίτη – Ευρύχου νοτίως της κοινότητας Αστρομερίτη μετά τη διασταύρωση προς την κοινότητα της Βυζακιάς και τερματίζει στη συμβολή του υφιστάμενου δρόμου Αστρομερίτη – Ευρύχου με τον δρόμο προς τον Κύκκο στην περιοχή Ατσά. Η εκτίμηση κόστους του έργου ανέρχεται στα €89.250.000 εκ. συμπ. ΦΠΑ. Η περίοδος υποβολής των προσφορών αρχίζει στις 15 Δεκεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου 2022.

fdh

Το Έργο είναι Πρώτης Τάξης και συμπεριλαμβάνει ένα ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή Κουτραφά, καθώς και δύο υπέργειες και δύο υπόγειες οχηματικές διαβάσεις για σύνδεση των εκατέρωθεν περιοχών και του υφιστάμενου δρόμου. Περιλαμβάνει επίσης μεγάλη κοιλαδογέφυρα περίπου 700 μ., στον ποταμό της Ελιάς (Βυζακιάς). Στην αρχή του Έργου προβλέπεται ισόπεδη συμβολή, η οποία θα αντικατασταθεί με ανισόπεδη μελλοντικά, στο πλαίσιο κατασκευής του τμήματος Δένειας – Αστρομερίτη. Στο τέλος του Έργου προβλέπεται τερματικός ισόπεδος κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση προς Καλοπαναγιώτη – Κύκκο.

Στο Έργο περιλαμβάνονται εργασίες που αφορούν χωματουργικά, αποχετεύσεις ομβρίων, κατασκευές τεχνικών έργων (κοιλαδογέφυρας, άνω και κάτω διαβάσεων, τοίχων αντιστήριξης κλπ), δίκτυα υπηρεσιών κοινής ωφελείας, κατασκευή οδοστρώματος, οδική σήμανση και σηματοδότηση, στηθαία ασφαλείας, κ.α. Περιλαμβάνονται, επίσης, μέτρα μείωσης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, σύμφωνα με όρους της Περιβαλλοντικής Αρχής.
Σημειώνεται ότι ο υφιστάμενος δρόμος Αστρομερίτη – Ευρύχου θα παραμείνει σε λειτουργία και μετά την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τους Κοινοτάρχες των χωριών του Συμπλέγματος Σολέας, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι για την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, το Έργο αυτό κρίνεται υψίστης προτεραιότητας και για αυτό τον λόγο έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ορεινών Κοινοτήτων και έχει εγκριθεί η υλοποίησή του από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Έργο σημαντικού δημοσίου συμφέροντος.  

«Το Έργο αποτελεί άλλη μια εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας και για την Κυβέρνηση θεωρείται υψίστης προτεραιότητας. Πρόκειται για ένα Έργο που αναμένουν οι τοπικές κοινωνίες εδώ και δεκαετίες και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης για στήριξη των κατοίκων των ορεινών περιοχών», είπε ο κ. Καρούσος, υπογραμμίζοντας ότι «με την κατασκευή του συγκεκριμένου υπεραστικού αυτοκινητόδρομου θα λυθούν διάφορα προβλήματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια και, παράλληλα, θα αναζωογονηθούν και θα αναπτυχθούν περαιτέρω τα χωριά της περιοχής». Επιπρόσθετα, ο κ. Καρούσος επεσήμανε ότι, πέραν από τους κατοίκους των χωριών της Σολέας, θα εξυπηρετηθούν και οι πολίτες του νησιού, οι οποίοι διακινούνται από την Λευκωσία προς την ευρύτερη περιοχή του Τροόδους.   

Τέλος, οι Κοινοτάρχες του Συμπλέγματος Σολέας εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο υπεραστικός αυτοκινητόδρομος έχει τεθεί, μετά από δεκαετίες αναμονής, σε τροχιά υλοποίησης, και ευχαρίστησαν τον κ. Καρούσο για την έμπρακτη και σταθερή αφοσίωσή του στη διεκπεραίωση του πολυαναμενόμενου αυτού Έργου. Παράλληλα, οι Κοινοτάρχες της περιοχής εξέφρασαν την πεποίθηση ότι με τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους από και προς τη Λευκωσία θα μειωθεί ο ρυθμός της αστυφιλίας και θα αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Τροόδους.  
 

 
23464