Ο συνδυασμός του ΑΕΠ και των δεδομένων για την απασχόληση επιτρέπει την εκτίμηση της παραγωγικότητας της εργασίας

Αύξηση 0,8% παρουσίασαν ΑΕΠ και απασχόληση στην Κύπρο, το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Ειδικότερα, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ (ΕΑ19), κατά 0,3% στην ΕΕ28 και κατά 0,8% στην Κύπρο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ, κατά 1,8% στην ΕΕ28 και κατά 3,7% στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2018, μετά από + 2,2%, + 2,1% και 4,0% αντίστοιχα κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 0,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από + 1,0% το δεύτερο τρίμηνο του 2018). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,0% (μετά από + 2,9% το προηγούμενο τρίμηνο).

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<< 

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2018, η Μάλτα (+ 3,6%) σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (+ 1,9%), τη Λετονία και την Πολωνία (+ 1,7%). Αρνητική ανάπτυξη παρατηρήθηκε στη Λιθουανία (-0,3%), τη Γερμανία και τη Σουηδία (από -0,2%) και την Ιταλία (-0,1%).

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Δαπάνες κατανάλωσης
Σύμφωνα με την Eurostat, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,3% στην ΕΕ28 (μετά + 0,2% και + 0,3% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο). Ο σχηματισμός ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ28 (μετά + 1,5% και + 1,2%). Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκαν κατά 0,3% στην ΕΕ28 (μετά + 1,0% και + 0,7%). Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5% στη ζώνη του ευρώ και 0,3% στην ΕΕ28 (μετά + 1,1% και + 1,0%).

Οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών συνέβαλαν θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ28 (+0,1 εκατοστιαίες μονάδες) και η συμβολή του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου ήταν ελαφρώς θετική και στις δύο ζώνες. Η συμβολή του εξωτερικού ισοζυγίου στην αύξηση του ΑΕΠ ήταν αρνητική για τη ζώνη του ευρώ (-0,3 πμ) και ουδέτερη (0,0 πμ) για την ΕΕ28, ενώ η συμβολή των μεταβολών αποθεμάτων ήταν θετική τόσο για τη ζώνη του ευρώ (+ 0,3 πμ) την ΕΕ28 (+0,1 π.μ.).

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η απασχόληση
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ28 και κατά 0,8% στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ, κατά 1,2% στην ΕΕ28 και κατά 3,7% στην Κύπρο, το τρίτο τρίμηνο του 2018 (μετά + 1,5%, + 1,3% και 4,3% αντίστοιχα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018).

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2018, η Μάλτα (+ 0,9%), η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία (+ 0,7%) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ παρατηρήθηκαν μειώσεις στην Εσθονία (-0,8%), τη Βουλγαρία και την Ιταλία (και -0,3%), την Κροατία και την Πολωνία (από -0,2%) και τη Ρουμανία (-0,1%).

Με βάση τα εποχιακά διορθωμένα στοιχεία, η Eurostat εκτιμά ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018 απασχολούνταν 239,3 εκατομμύρια στην ΕΕ28, εκ των οποίων τα 158,3 εκατομμύρια βρίσκονταν στη ζώνη του ευρώ. Αυτά είναι τα υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης που έχουν καταγραφεί ποτέ και στις δύο περιοχές. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 9,6 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ και 15,2 εκατομμύρια στην ΕΕ28 από το χαμηλότερο επίπεδο απασχόλησης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση (το δεύτερο τρίμηνο του 2013 για τη ζώνη του ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2013 για την ΕΕ28).

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο συνδυασμός του ΑΕΠ και των δεδομένων για την απασχόληση επιτρέπει την εκτίμηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Η ανάλυση της ανάπτυξης σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο των προηγούμενων ετών δείχνει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας (με βάση τους απασχολούμενους) κυμάνθηκε από το 2013 και μετά σε 1% και για τις δύο ζώνες. Το τελευταίο τρίμηνο παρουσιάζει μια πτώση η οποία είναι πιο έντονη για τη ζώνη του ευρώ απ ` ΕΕ28, δεδομένου ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης ήταν σχετικά πιο έντονη για το ΑΕΠ από ό, τι για την απασχόληση στη ζώνη του ευρώ.

ΚΥΠΕ

 
3462
Thumbnail

Το επίσημο αίτημα ολόκληρης της Επαρχίας Πάφου, με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, έθεσε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος για το θέμα της κατασκευής της Μαρίνας ώστε με το ίδιο έργο να κατασκευαστεί τόσο η Μαρίνα όσο και η προβλήτα. Ο κ . Φαίδωνος αναφέρθηκε στο Υφυπουργείο Τουρισμού που ξεκίνησε την διαδικασία για να βγεί σε προσφορές προκειμένου να βρεθεί εκείνος ο τεχνοκράτης και εκείνη η ομάδα ώστε να ετοιμάσει τους όρους για τις προσφορές για την νέα μαρίνα της Πάφου.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Τούτη  είπε, είναι η ώρα, ώστε  αυτός, που θα κερδίσει για να κατασκευάσει την Μαρίνα της Πάφου στην περιοχή των Ποτίμων μέσα στους όρους να συμπεριληφθεί και η κατασκευή προβλήτας στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Ο Δήμαρχος Πάφου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η κατασκευή τόσο της μαρίνας στην περιοχή Ποτίμων όσο και της προβλήτας στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου πρέπει να γίνουν από τον ίδιο προσφοροδότη, μέσα από την ίδια διαδικασία και αφού θα πάρει τεράστια κίνητρα πολεοδομικά και οικονομικά στα Πότιμα.

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<<

 

ad2mobile

Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος μέσα σε αυτές τις προσφορές και την διαδικασία να συμπεριληφθεί και η προβλήτα προσθέτοντας πως είναι ο μοναδικός τρόπος η Επαρχία Πάφου ταυτόχρονα με το ίδιο έργο να αποκτήσει και Μαρίνα και Προβλήτα. 

ΚΥΠΕ

article 1