Eurostat: Βλέπει πρόοδο Κύπρου στην εξάλειψη της φτώχειας

Για πρόοδο Κύπρου σε σχέση με ΕΕ, όσο αφορά τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, κάνει λόγο η Eurostat

Σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια επίτευξης των πέντε από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών έχει σημειώσει την τελευταία πενταετία η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με ανάλυση την οποία δημοσίευσε την Τρίτη η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Όσον αφορά την Κύπρο, η χώρα έχει πραγματοποιήσει πρόοδο και έχει πετύχει καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά τη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (ΣΒΑ 1), την προστασία της ζωής στη στεριά (ΣΒΑ 15) και τους τομείς της υγείας και της ευημερίας (ΣΒΑ 3).

Η Κύπρος έχει σημειώσει πρόοδο αλλά βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε σχέση με τους περισσότερους από τους υπόλοιπους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, με εξαίρεση την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή (ΣΒΑ 12) και τη συνεργασία για την επίτευξη των στόχων (ΣΒΑ 17) όπου δεν σημειώθηκε πρόοδος και η Κύπρος παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Παράλληλα, όσον αφορά τη μείωση των ανισοτήτων, η Κύπρος απομακρύνεται από την επίτευξη του στόχου της μείωσης των ανισοτήτων (ΣΒΑ 10), αλλά παραμένει πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου για την έκθεση με τίτλο «Βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση — Έκθεση παρακολούθησης της προόδου για την επίτευξη των ΣΒΑ στο πλαίσιο της ΕΕ, 2022» (Sustainable development in the European Union — 2022 monitoring report on progress towards the SDGs in a EU context), η ΕΕ συνέχισε να σημειώνει τη μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά την προώθηση της ειρήνης και της προσωπικής ασφάλειας στην επικράτειά της, βελτιώνοντας την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, καθώς και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς (ΣΒΑ 16).

Ειδικότερα, προστίθεται, το ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ που καταγγέλλει εγκλήματα, βία και βανδαλισμούς στη γειτονιά του μειώθηκε από 13,2% το 2015 σε 10,9% το 2020. Επιπλέον, το ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ που θεωρεί ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα του είναι επαρκώς ανεξάρτητο, αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2016 και 2021 (από 50% σε 54%).

Επίσης, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε για τους στόχους της μείωσης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (ΣΒΑ 1), της οικονομίας και της αγοράς εργασίας (ΣΒΑ 8), της καθαρής και οικονομικά προσιτής ενέργειας (ΣΒΑ 7), καθώς και της καινοτομίας και των υποδομών (ΣΒΑ 9).

Η πρόοδος για την επίτευξη των στόχων στους τομείς της υγείας και της ευημερίας (ΣΒΑ 3), της ζωής στο νερό (ΣΒΑ 14), της ισότητας των φύλων (ΣΒΑ 5), των βιώσιμων πόλεων και κοινοτήτων (ΣΒΑ 11), της μείωσης των ανισοτήτων (ΣΒΑ 10), της υπεύθυνης κατανάλωσης και παραγωγής (ΣΒΑ 12), της ποιοτικής εκπαίδευσης (ΣΒΑ 4), της δράσης για το κλίμα (ΣΒΑ 13) και της μηδενικής πείνας (ΣΒΑ 2) ήταν μέτρια.

Η συνολική αξιολόγηση της προόδου της ΕΕ όσον αφορά τη συνεργασία (ΣΒΑ 17) και το καθαρό νερό και την αποχέτευση (ΣΒΑ 6) ήταν ουδέτερη, γεγονός που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι τομείς χαρακτηρίστηκαν από τον ίδιο σχεδόν βαθμό βιώσιμης και μη βιώσιμης ανάπτυξης.

Τέλος, τα τελευταία πέντε χρόνια διαπιστώθηκε απομάκρυνση σε μικρό βαθμό από τους αντίστοιχους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για τη ζωή στη στεριά (ΣΒΑ 15), γεγονός που καταδεικνύει ότι τα οικοσυστήματα και η βιοποικιλότητα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Μολονότι τόσο οι δασικές εκτάσεις όσο και οι χερσαίες προστατευόμενες περιοχές της ΕΕ έχουν αυξηθεί ελαφρώς, η πίεση στη βιοποικιλότητα εξακολούθησε να εντείνεται. Για παράδειγμα, η εμφάνιση κοινών ειδών πτηνών αποτελεί δείκτη βιοποικιλότητας, διότι πολλά από αυτά τα είδη έχουν ανάγκη συγκεκριμένους οικοτόπους για να αναπαραχθούν και να τραφούν. Οι οικότοποι αυτοί συχνά φιλοξενούν πολλά απειλούμενα φυτικά και ζωικά είδη. Από το 2000, ο πληθυσμός των κοινών ειδών πτηνών εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά 10%. Ωστόσο, μετά από πολλά χρόνια μείωσης, φαίνεται ότι ο πληθυσμός τους έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

(ΚΥΠΕ)