Εξαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα αρχίζει η Κύπρος

Ο Υπουργός Γεωργίας υπέγραψε σήμερα σχετικό Πρωτόκολλο με τον Υπουργό Τελωνείων της Κίνας

Πρωτόκολλο εξαγωγών των κυπριακών γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα, συνυπέγραψαν την Τρίτη (6/11) ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής και ο Υπουργός Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ni Yuefeng.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Γεωργίας ευχαρίστησε τον κ. Ni Yuefeng για τη συνεργασία και για τη θετική κατάληξη της προσπάθειας των δύο χωρών, για αδειοδότηση της εισαγωγής κυπριακών γαλακτοκομικών προϊόντων, και ιδιαίτερα του χαλουμιού, στην κινεζική αγορά. 
 
Ο κ. Καδής ζήτησε από τον Υπουργό Τελωνείων της Κίνας την επίσπευση των διαδικασιών εγγραφής και αδειοδότησης των κυπριακών γαλακτοκομείων από τις αρμόδιες κινεζικές κυβερνητικές Υπηρεσίες.
 
Ο Κινέζος Υπουργός εξήρε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα υψηλά πρότυπα παραγωγής των κυπριακών γαλακτοκομικών προϊόντων, τα οποία έτυχαν και σχετικών επιτόπιων ελέγχων από τις κινεζικές Αρχές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα, το αυθεντικό κυπριακό χαλούμι θα είναι διαθέσιμο στην αγορά της χώρας του.
 
Σημείωσε, δε, ότι υπάρχει ήδη αυξητική τάση των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων στην Κίνα και θεωρεί ότι με τη σημερινή υπογραφή του Πρωτοκόλλου η τάση αυτή θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Καδής έθεσε προς τον Κινέζο Υπουργό και το θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για εξαγωγές στην Κίνα και άλλων ποιοτικών κυπριακών προϊόντων, όπως τα προϊόντα  ιχθυοκαλλιέργειας και οι πατάτες.
 
Στη συνέχεια της επίσκεψής του στην Κίνα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα επισκεφθεί την 1η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία ουσιαστικά σηματοδοτεί τη νέα εποχή του ανοίγματος της κινεζικής αγοράς σε τρίτες χώρες.
 
Παράλληλα, θα έχει σειρά συναντήσεων με κινεζικές εταιρείες διανομής κρασιών και τροφίμων, με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας για την περαιτέρω διείσδυση των κυπριακών ποιοτικών προϊόντων στην Κίνα.
 
 

 
7921
Thumbnail

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να είναι 0,7% τον Μάρτιο του 2020, μειωμένος από 1,2% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με μια σύντομη εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Αναφορικά με τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού της ευρωζώνης, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (2,4% έναντι 2,1% το Φεβρουάριο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (1,3% ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (0,5%, σταθερά σε σύγκριση με το Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-4,3%, έναντι -0,3% το Φεβρουάριο).

Συγκεκριμένα για την Κύπρο ο πληθωρισμός έπεσε στο 0,1% το Μάρτιο του 2020, από 1,0% το Φεβρουάριο του 2020 και 1,1% το Μάρτιο του 2019. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ήταν 0,1% το Μάρτιο του 2020, μειωμένος από 0,4% το Φεβρουάριο του 2020 και 1,0% το Μάρτιο του 2019.

Την ίδια ώρα, το 2019, το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία (εκτός της γεωργίας και της δημόσιας διοίκησης) υπολογίστηκε σε €27,7 στην Ευρωπαϊκή Ένωση 27 κρατών μελών (ΕΕ) και €31,4 στη ζώνη του ευρώ.

Στην Ελλάδα το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 2,4% στα € 16,4 και στην Κύπρο η αύξηση ήταν 5,0%, στα €19,3 το 2019.

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το χαμηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας καταγράφηκε σε Βουλγαρία (6,0 ευρώ), Ρουμανία (7,7 ευρώ), Λιθουανία (9,4 ευρώ), Ουγγαρία και Λετονία (και στα 9,9 ευρώ), ενώ το υψηλότερο σε Δανία (44,7 ευρώ), Λουξεμβούργο (41,6 ευρώ) Βέλγιο (40,5 ευρώ), Γαλλία (36,6 ευρώ), Κάτω Χώρες (36,4 ευρώ), Σουηδία (36,3 ευρώ), Γερμανία (35,6 ευρώ) και Αυστρία (34,7 ευρώ).

Το ωριαίο κόστος εργασίας στη βιομηχανία ήταν € 28,1 στην ΕΕ και € 34,1 στη ζώνη του ευρώ. Στον τομέα των κατασκευών, ήταν € 24,8 και € 28,0, αντίστοιχα. Στις υπηρεσίες, το ωριαίο κόστος εργασίας ήταν €27,5 στην ΕΕ και €30,4 στη ζώνη του ευρώ. Στην κυρίως μη επιχειρηματικού χαρακτήρα οικονομία (εξαιρουμένης της δημόσιας διοίκησης), ήταν €28,4 και €31,8 αντίστοιχα.

Επιπλέον, το μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους στο συνολικό κόστος εργασίας για το σύνολο της οικονομίας ήταν 25,1% στην ΕΕ και 25,6% στη ζώνη του ευρώ. Το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε από 5,3% στη Λιθουανία έως 32,9% στη Γαλλία.

Το 2019, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το ωριαίο κόστος εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία, εκφρασμένο σε €, αυξήθηκε κατά 2,9% στην ΕΕ και κατά 2,5% στη ζώνη του ευρώ. Στη ζώνη του ευρώ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Σλοβακία (+ 7,8%), στην Εσθονία (+ 7,7%) και στη Λετονία (+ 7,4%). Το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε ελάχιστα στη Μάλτα (+ 1,0%) και στη Φινλανδία (+ 1,4%).

Για τα Κράτη Μέλη εκτός ζώνης ευρώ το 2019, οι μεγαλύτερες αυξήσεις του ωριαίου κόστους εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (+ 13,1%) και στη Βουλγαρία (+ 11,7%), ενώ οι μικρότερες στη Δανία (+ 1,9%) και στη Σουηδία (+ 2,2%).

(ΚΥΠΕ)
 

article 1