Εξελίξεις – ΠΑΣΥΔΥ: Βλέπει Πετρίδη για τη μεταρρύθμιση Δημοσίου

Και το Δημόσιο στις προϋποθέσεις για να πάρουμε το €1,2 δις. Διαφωνίες για τη διατμηματική προαγωγή. Τι άλλο προνοείται

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Για να κατορθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία ν’ απορροφήσει το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στο κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρέπει να ξεπεραστούν θέματα που θεωρούνται «αγκάθια». Μέχρι τώρα θεωρείτο ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο στη λίστα προστίθεται και η μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, αφού πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος της διατμηματικής προαγωγής. 

Όπως εξάλλου τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών σε σχέση με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, «η εκταμίευση του συνόλου των πόρων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έγκαιρη επίτευξη όλων των στόχων και οροσήμων που είναι 271 και τα οποία έχουν τεθεί για κάθε μια από τις επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου». 

>>> Διαβάστε σχετικά: Σχ. Ανάκαμψης: 133 παρεμβάσεις, 58 μεταρρυθμίσεις & 75 επενδύσεις <<< 

Εξυπακούεται λοιπόν ότι για την απορρόφηση του €1,2 δις. που αντιστοιχεί στο σύνολο του ποσού που αναλογεί στην Κυπριακή Δημοκρατία απ' το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρέπει να υλοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων όλες οι προαπαιτούμενες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Ένα απ’ τα καυτά θέματα που θα κληθεί το Υπουργείο Οικονομικών να βρει τη χρυσή τομή, κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι αυτό της διατμηματικής προαγωγής στο Δημόσιο τομέα. 

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ζήτημα για τ’ οποίο η ΠΑΣΥΔΥ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και φέρει ενστάσεις. Απ' την άλλη, υπενθυμίζεται ότι παρά τις αρχικές ανησυχίες, η ΑΣΔΥΚ τελικά συμφώνησε με τα νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν το 2019, τα οποία αφορούσαν στη διατμηματική προαγωγή, κάτι όμως που δεν επιτεύχθη και με την ΠΑΣΥΔΥ

Βασική αιτία της διαφωνίας από πλευράς της ΠΑΣΥΔΥ, έγκειται στην πρόνοια της διατμηματικής προαγωγής για την κλίμακα Α13. Η θέση της οργάνωσης είναι ότι οι προαγωγές στην προαναφερθείσα κλίμακα, πρέπει να παραμείνουν τμηματικές και εντός της δομής του τμήματος/υπηρεσίας όπου κενώνεται η θέση, καθώς «σ’ αντίθετη περίπτωση θα επηρεαστεί η αποτελεσματική λειτουργία των τμημάτων/υπηρεσιών».

Σ’ επικοινωνία που είχε η Brief με το Γενικό Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατή Ματθαίου, μας δόθηκε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να γίνει αντιληπτή η βάση της ένστασης που φέρει η οργάνωση: 

«Αν για παράδειγμα φύγει ένας δημόσιος λειτουργός απ’ το Τελωνείο (Κλ. 11 + 2) για να προαχθεί σε κλίμακα Α13 στο Γενικό Λογιστήριο, χάνεται η εμπειρογνωμοσύνη. Εξανεμίζεται ουσιαστικά το τεχνοκρατικό κομμάτι. Εξειδικεύτηκε στο Τελωνείο και ξαφνικά θα βρεθεί στο Γενικό Λογιστήριο, με τ’ οποίο δεν ασχολήθηκε ποτέ. Θα αρχίσει από το μηδέν σε ένα νέο τμήμα και αυτό θεωρούμε ότι θα επηρεάσει και την απόδοσή του στο Τμήμα»

Όπως πληροφορείται εγκύρως η Brief, βρίσκεται στα σκαριά συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΔΥ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου. 

«Θα έχουμε εντατικές διαβουλεύσεις με το Υπουργείο. Έχουμε τη διάθεση για να βρούμε τη χρυσή τομή. Εάν και οι δύο πλευρές παρακαθίσουν σε διάλογο, χωρίς δογματισμούς, πιθανόν να βρούμε λύσεις. Εμείς είμαστε θετικοί στο να προσπαθήσουμε να βρεθούν λύσεις», κατέληξε στις δηλώσεις του στην Brief ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου. 

Τι προνοεί η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας

Με τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας επιχειρείται ριζική αλλαγή τόσο στον τρόπο λειτουργίας του Δημόσιου τομέα όσο και στο νέο σύστημα αξιολόγησης και προαγωγών. 

ΜΕ

Αλλαγές προκύπτουν και σ’ ότι αφορά στο νέο εποπτικό πλαίσιο και την αναδιαμόρφωση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. 

ΜΕ2

Καινοτομίες προκύπτουν και σ’ ότι αφορά στο νέο σύστημα πλήρωσης ανελικτικών θέσεων, στο οποίο προκύπτουν και οι σοβαρότερες ενστάσεις εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ. 

Πιο συγκεκριμένα προνοείται: 

ΜΕ3

ΜΕ4

H «διεύρυνση σχεδίων υπηρεσίας και εισαγωγή της «διατμηματικής» προαγωγής στις θέσεις επιπέδου Κλίμακας Α13», αποτελεί και το σημείο όπου προκύπτει η διαφωνία ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την ΠΑΣΥΔΥ. Πρόκειται για σημείο που οι δύο πλευρές καλούνται «να τα βρουν», καθώς σ΄αντίθετη περίπτωση η Κύπρος δεν θα εξασφαλίσει ολόκληρο το ποσό που της αντιστοιχεί. 

Υπενθυμίζεται ότι και η Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σε δηλώσεις της στην Brief μ’ αφορμή τη χθεσινή πρώτη συνεδρία της επιτροπής, τόνισε ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει ούτε ένα ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

>>> Διαβάστε σχετικά: Πρόεδρος επ. Οικονομικών:Η Κύπρος δεν αντέχει να χάσει ούτε €1 <<<

Από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, κρίνεται ότι η εισαγωγή της «διατμηματικής» προαγωγής στις θέσεις επιπέδου Κλίμακας Α13, θα επιφέρει σημαντική αύξηση του αριθμού των προσοντούχων υποψηφίων για προαγωγή, καθώς και ενίσχυση και ενθάρρυνση της κινητικότητας
 

 
21596