Εξετάζει παράταση της μείωσης του φόρου στα καύσιμα το ΥΠΟΙΚ

Πιθανή και η επέκταση της μείωσης ΦΠΑ στο ρεύμα – Διεξάγει μελέτη το Υπουργείο Οικονομικών

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Μικρή «ανάσα» στους καταναλωτές από τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα αλλά και του ρεύματος αναμένεται να δώσει σύντομα η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, αυτή την στιγμή διεξάγεται μελέτη ώστε να δοθεί παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για κάποιους μήνες. Να σημειώσουμε ότι παράλληλα εξετάζεται και παράταση στην μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Άλλωστε, την είδηση επιβεβαίωσε και σε προηγούμενες δηλώσεις της η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, η οποία ανέφερε πιο συγκεκριμένα ότι «γίνεται μια σοβαρή μελέτη για επέκταση τόσο του μέτρου μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, όσο και για επέκταση του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ για ευάλωτους καταναλωτές και λοιπούς οικιακούς καταναλωτές στον ηλεκτρισμό».

Να υπενθυμίσουμε ότι, η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα τέθηκε σε ισχύ από τις 8 Μαρτίου 2022 και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουνίου. Όπως είχε αποφασιστεί, η μείωση του φόρου κατανάλωσης είναι 7 σεντ το λίτρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο, η οποία αυξάνεται στα 8,3 σεντ το λίτρο συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι 6,4 σεντ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Όσο αφορά την μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, από την 1η Νοεμβρίου του 2021 μέχρι το τέλος Απρίλιου ίσχυε η μείωση ΦΠΑ από 19% σε 5% για ευάλωτους καταναλωτές ενώ πλέον μέχρι το τέλος Ιουνίου 2022 ισχύει ο μειωμένος συντελεστή ΦΠΑ 9% αντί 19% για οικιακούς καταναλωτές.

Έρχονται και άλλες αυξήσεις στα καύσιμα

Όπως είναι αναμενόμενο, το ράλι αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων συνεχίζει «ακάθεκτο».

Μιλώντας στην Brief, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Σάββας Προκοπίου ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα ήδη μια εταιρεία  προχώρησε σε αυξήσεις περίπου 2 σεντ, τονίζοντας επίσης ότι μέσα σε λίγες μέρες θα ακολουθούν και οι άλλες εταιρείες με αυξήσεις. 

«Πλέον η πρόβλεψη είναι επικίνδυνη γιατί ξεφύγαμε από τα δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούσαμε τόσα χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Προκοπίου, σημειώνοντας επίσης ότι αν και αναμένονταν μειώσεις στις τιμές καυσίμων εδώ και καιρό, αυτές δεν έρχονται σύντομα.

Σχολιάζοντας την πιθανή παράταση στην μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ο κ. Προκοπίου την χαρακτήρισε ως μια θετική εξέλιξη, αφού σημείωσε ότι θα έπρεπε γενικότερα να έχουμε περαιτέρω μειώσεις στις τιμές.

Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρχει και μια φόρμουλα που θα ελέγχει το ύψος της φορολόγησης, σε περίπτωση  υψηλών τιμών στα καύσιμα.

Ωστόσο ο κ. Προκοπίου τόνισε ότι οι πρατηριούχοι, αν και συνεισφέραν σε αυτή την μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, δεν έχουν ακόμη πιστωθεί εδώ και τόσο καιρό

«Βάλαμε τα λεφτά από την τσέπη μας για να κάνει αυτή την πολιτική το κράτος χωρίς εμείς ακόμα να έχουμε πιστωθεί σαν πρατηριούχοι, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει ως τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηλείδου: Δεν αισχροκερδούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών 

Να υπενθυμίσουμε ότι, ερωτηθείσα αν οι αυξήσεις στα καύσιμα στην Κύπρο γίνονται πριν να παραληφθούν τα φορτία με τις νέες υψηλές τιμές ενώ δεν μειώνονται όταν πέσουν οι διεθνείς τιμές, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου είπε πως η Κύπρος είναι μια μικρή αγορά και οι εισαγωγές γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα των 2 με 3 εβδομάδων.

«Επομένως, βάσει των τιμών οι οποίες έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα των φορτίων που έχουν εισαχθεί, δεν έχει εντοπιστεί αισχροκέρδεια όσον αφορά τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο», είπε συγκεκριμένα.

Η κα. Πηλείδου πρόσθεσε πως τους τελευταίους 8 μήνες, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια έκδοσης προσφορών και ανάπτυξης ενός καινούριου λογισμικού συστήματος, οι διαδικασίες του οποίου έχουν ολοκληρωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα και τώρα βρίσκεται σε εφαρμογή.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι το σύστημα αυτό είναι σε συμφωνία με τον Γενικό Ελεγκτή, το Γενικό Λογιστήριο και άλλους φορείς και έχουν συγκεκριμενοποιηθεί οι παράμετροι που εξετάζονται για να διαπιστώνεται αν υπάρχει αισχροκέρδεια ή όχι. 

Καταληκτικά, η Υπ. Ενέργειας σημείωσε πως το σύστημα αυτό έχει τεθεί σε εφαρμογή μέσα στις τελευταίες εβδομάδες και με βάση αυτό υπάρχει πολύ ποιοτικότερη πληροφόρηση και ανάλυση σε σχέση με τις τιμές που επικρατούν και σε σχέση με τις αναπροσαρμογές στις τιμές που θεωρούνται λογικές με βάση τις συναλλαγματικές διαφορές, τα μεταφορικά κόστη, ώστε να εντοπίζεται αμέσως η αισχροκέρδεια.

Κυπριάνα Σταύρου
 
24563