Έξοδος στις αγορές: Προληπτική κίνηση για ενίσχυση αποθεματικών

Οικονομικοί αναλυτές κάνουν μια πρώτη ανάγνωση της εξόδου στις αγορές. Ευνοϊκές οι συνθήκες για τέτοια κίνηση

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Ως προληπτική κίνηση με στόχο να ενισχυθούν τα ρευστά διαθέσιμα του Κράτους σε μια ευνοϊκή συγκυρία όσον αφορά στο ύψος των επιτοκίων ερμηνεύεται από οικονομικούς αναλυτές η έξοδος της Κύπρου στις αγορές.

>>> Διαβάστε επίσης: Ανακοίνωση Γρ. Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 10ετες Ομόλογο <<<

Μιλώντας στην Brief ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης τόνισε ότι το επιτόκιο που εξασφάλισε η Κύπρος όσον αφορά στο ομόλογο που εξέδωσε κρίνεται αρκετά καλό υπό τις περιστάσεις. Το γεγονός ότι η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 8 φορές δείχνει ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον προσθέτει.

Όπως ανέφερε ο κ. Φλωρεντιάδης, αρκετές ήταν οι χώρες που έσπευσαν το συγκεκριμένο διάστημα να βγουν στις αγορές, θέλοντας να προλάβουν ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων. Η Κύπρος, ανέφερε, συγκρίνεται ευνοϊκά με χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, όσον αφορά στο επιτόκιο που εξασφάλισε, ωστόσο χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία εξασφάλισαν καλύτερες αποδόσεις, καθώς φαίνεται ότι τα δημοσιονομικά τους δεδομένα κρίνονται από τις αγορές ως καλύτερα από τα δικά μας.

Όπως ανέφερε ο κ. Φλωρεντιάδης το Κράτος διαθέτει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες του, ωστόσο με την κίνηση αυτή ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τα ρευστά διαθέσιμα του σε μια ευνοϊκή διεθνή συγκυρία για τέτοιου είδους κινήσεις. Ήταν όπως είπε, μια προληπτική κίνηση ώστε να εκμεταλλευτεί το διεθνές περιβάλλον και να μην χρειαστεί να βγει στις αγορές σε μια άλλη χρονική στιγμή όταν τα δεδομένα δεν θα είναι τόσο ευνοϊκά.

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Φλωρεντιάδης τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχουν για τις αγορές οι συνεχείς παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις αγορές ομολόγων, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τις οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ είναι από τις πιο δραστήριες στον πλανήτη σε αυτό το κομμάτι και γι αυτό θα πρέπει να της πιστωθεί το γεγονός ότι οι πλείστες χώρες αυτή τη στιγμή απολαμβάνουν δημοσιονομική σταθερότητα.

Όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας για το 2022, ο κ. Φλωρεντιάδης ανέφερε σε ένα γενικό σχόλιο ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η πορεία της πανδημίας και κατά πόσο θα υπάρξουν νέες μεταλλάξεις, οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάσουν την ευρύτερη πορεία των δημόσιων οικονομικών. Το 2022 σημείωσε είναι σημαντικό να δούμε πώς θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης καθώς και πόσο θα μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Στο δικό του σύντομο σχόλιο, ο οικονομολόγος Γιάννης Τιρκίδης τόνισε στην Brief πώς όντως επρόκειτο για μια προληπτική κίνηση η οποία θέλησε να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς και ως τέτοια θα πρέπει να αξιολογηθεί. Συγκεκριμένα τόνισε: Ενδέχεται να υπάρξει αυξημένη αβεβαιότητα το 2022 σε σχέση με τη συζήτηση για την εκ νέου επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων από το 2023, αν και με πρόσθετη ευελιξία, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Δεδομένης της σημαντικής απόκλισης μεταξύ των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών του βόρειου πυρήνα και των χωρών του νότου, ενδέχεται να προκληθούν εντάσεις στην προσεχή συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες. Η έκδοση χρέους της κυβέρνησης είναι ένα συνετό μέτρο για τη δημιουργία δημοσιονομικού περιθωρίου εκμεταλλευόμενη τις ευνοϊκές προς το παρόν συνθήκες.

Με τη σειρά του, ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης έκανε λόγο για μια σωστή κίνηση που έγινε στον κατάλληλο χρόνο. Τώρα που τα επιτόκια είναι χαμηλά και μπορούμε να αντλήσουμε φθηνό χρήμα, ήταν καλή επιλογή να βγούμε στις αγορές ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα όπως είπε, μπορεί να φαίνεται ότι η Κύπρος διαθέτει αυτή τη στιγμή αρκετή ρευστότητα και να μην χρειαζόταν νέο χρήμα, αλλά όπως είπε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε παλαιότερο, πιο ακριβό δανεισμό, με νέο, ο οποίος έχει καλύτερους όρους αποπληρωμής.

Ο κ. Τελώνης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των επιτοκίων σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προγραμματίζουν τέσσερις αυξήσεις εντός του 2022 και αναπόφευκτα θα ακολουθήσει και η Ευρώπη, σημείωσε. Επομένως ήταν καλή ευκαιρία να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, σημείωσε.

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Τελώνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη χρηματοδότηση που μπορούμε να λάβουμε από την ΕΕ και γι αυτό θα πρέπει όπως είπε να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται για να μην χαθούν τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ