«Εξορθολογισμός και ΔΝΤ στην ίδια πρόταση είναι θετικό»

Στο ΔΝΤ η μελέτη για μείωση του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου

Τους στόχους της διακυβέρνησης του για το 2024 ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, στους οποίους περιλαμβάνονται πέραν των 80 δράσεων προς υλοποίηση. 

Μεταξύ των δράσεων περιγράφονται και αρκετά ζητήματα και αλλαγές που αφορούν άμεσα την Οικονομία. 

Μια εξ αυτών είναι και η μεγέθυνση του κρατικού μισθολογίου. Ζήτημα το οποίο πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ο ρυθμός αύξησης του κρατικού μισθολογίου - κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού - είχε σχολιάσει ιδιαίτερα καυστικά ο ΔΗΣΥ, επικρίνοντας και κατηγορώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση για ενέργειες που όχι μόνο δεν μείωναν τον ρυθμό ανάπτυξης του, αλλά μάλιστα ενίσχυαν την αύξηση του. 

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Οικονομικών δια στόματος του ίδιου του Υπουργού είχε εκφράσει και το ίδιο την ανησυχία του για τον ρυθμό αύξησης του. Ανησυχία που εισάκουσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έτσι το βράδυ της Δευτέρας ανακοίνωσε πως ανατίθεται το 2024 στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η εκπόνηση μελέτης για εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου.  

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Brief από πηγή στο Υπουργείο Οικονομικών, η επιλογή του ΔΝΤ για την εκπόνηση της μελέτης δεν ήταν τυχαία, αλλά έγινε λόγω ακριβώς της τεχνογνωσίας που κατέχει σε θέματα εξορθολογισμού κρατικών δαπανών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

«Εξορθολογισμός και ΔΝΤ στην ίδια πρόταση είναι θετικό»

Κληθείς από την Brief να σχολιάσει την επιλογή του ΔΝΤ για την εκπόνηση της μελέτης ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «καλά νέα», αφού όπως επεξηγεί η τεχνογνωσία του ΔΝΤ, που λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες της αγοράς, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα για εξορθολογισμό των δαπανών.

«Εξορθολογισμός και ΔΝΤ στην ίδια πρόταση είναι θετικό», σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς σχετικά με τις εκτιμήσεις του για τη μελέτη του ΔΝΤ, ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως αν και δεν γνωρίζει τους όρους εντολής, ενδεχομένως οι τεχνοκράτες να εστιάσουν σε στρεβλώσεις που παρουσιάζονται στο κρατικό μισθολόγιο σχετικά με δημόσιους υπαλλήλους που είτε υπεραμείβονται, είτε υπαμείβονται στα καθήκοντα τους. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Αντωνίου σημειώνει πως αυτή η μελέτη και ενδεχόμενες αλλαγές στο κρατικό μισθολόγιο δεν πρόκειται να επηρεάσει το υφιστάμενο προσωπικό, αλλά μελλοντικές προσλήψεις. 

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα όσα επιπλέον πληροφορήθηκε η Brief, αν και ακόμη δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, η μελέτη του ΔΝΤ, αλλά και ενδεχομένως κάποια φόρμουλα που θα εξαχθεί, θα χρησιμοποιηθεί ως οδοδείκτης σε κάθε προϋπολογισμό που θα κατατίθεται κατά την διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Χαράλαμπος Ζάκος
 

Χαράλαμπος Ζάκος