Ευάλωτη σε εγκληματίες η κυπριακή οικονομία

Στο χάρτη του ξεπλύματος ξανά η Κύπρος- Πόσα δις έφερε στα ταμεία το πρόγραμμα ιθαγένειας

Εκτεθειμένο σε οργανωμένες εγκληματικές ομάδες από Ρωσία και Ουκρανία  είναι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα αφού οι εν λόγω ομάδες  φαίνεται να έχουν χρησιμοποιήσει τις κυπριακές τράπεζες για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

 Οι κυριότερες, μάλιστα, εγκληματικές πηγές παράνομου χρήματος είναι η απάτη στον τομέα των επενδύσεων, η διαφθορά, η απάτη κατά των αμοιβών, η φοροδιαφυγή, τα ναρκωτικά, το λαθρεμπόριο καπνού και η εμπορία ανθρώπων.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Συγκεκριμένα, το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα – σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με τίτλο «International Narcotics Control Strategy Report» είναι ευάλωτο στο ξέπλυμα χρημάτων από εγχώριες και ξένες εγκληματικές επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, παρά τις νομικές απαιτήσεις για τον προσδιορισμό των πραγματικών δικαιούχων σε κυβερνητικές αρχές, ορισμένες κυπριακές νομικές και λογιστικές εταιρείες συμβάλλουν στην κατασκευή διαστρωματωμένων εταιρικών οντοτήτων για να αποκρύψουν την ταυτότητα των οικονομικών δικαιούχων.

Την ίδια στιγμή, ο τομέας των τυχερών παιχνιδιών ενδέχεται να δημιουργήσει νέα, δυνητικά τρωτά σημεία.

Στο μικροσκόπιο το πρόγραμμα ιθαγένειας

Το πρόγραμμα της Κύπρου για την ιθαγένεια των επενδυτών επιτρέπει στους ξένους επενδυτές να υποβάλλουν αίτηση για την κυπριακή (και, αντίστοιχα, ΕΕ) ιθαγένεια, αφού έχουν επενδύσει περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια δολάρια στην Κύπρο. Το πρόγραμμα αυτό παρήγαγε 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2008 έως το τέλος του 2017. Το πρόγραμμα απαιτεί επενδύσεις σε οποιοδήποτε συνδυασμό ακινήτων, ανάπτυξης γης και έργων υποδομής.

Πρόκειται για εταιρείες με αποδεδειγμένη φυσική παρουσία στην Κύπρο.

Μέτρα που έλαβε η Κύπρος

Μετά από πιέσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο Υπουργών της Κύπρου αποφάσισε τον Μάιο του 2018 να περιορίσει τον αριθμό των πολιτογραφήσεων των επενδυτών σε 700 ετησίως από το 2018.

Η Κύπρος παρακολουθεί τους υποψηφίους χρησιμοποιώντας έναν έλεγχο δύο επιπέδων. Οι υποψήφιοι που φτάνουν στο δεύτερο επίπεδο αντιμετωπίζουν μια εκτενέστερη έρευνα, η οποία διαρκεί έως έξι μήνες για να ολοκληρωθεί. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου του Κυπριακού Προγράμματος Επενδύσεων - η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Κύπρου (CIPA) - δημιούργησε το 2018 Μητρώο Εξυπηρετητών.

 Οι εν λόγω επαγγελματίες έχουν εξουσιοδοτηθεί να παρέχουν υπηρεσίες παραμονής / υπηκοότητας σε επενδυτές που πληρούν ορισμένα κριτήρια όπως η τήρηση κώδικα δεοντολογίας, η μη ύπαρξη  ποινικού μητρώου κ.λπ.

Το 2016, οι κυπριακές αρχές καταδίκασαν 28 άτομα για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έξι εκ των οποίων διώκονταν σε υποθέσεις που είχαν κατατεθεί πριν από το 2016. Το 2017, οι κυπριακές αρχές καταδίκασαν 33 άτομα για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, 22 από τους οποίους διώχθηκαν σε υποθέσεις που υποβλήθηκαν πριν από το 2017.

 

Αντρέας Πολυκάρπου