Ευρωπαικό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων: 46 εκ. ευρώ στην Κύπρο

Το έργο βελτιώνει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αυξάνοντας το ύψος των αποθεματικών αποθεμάτων πετρελαίου

Η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) στην Κύπρο ανέρχεται σε 46 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπεται να προκαλέσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ.

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Στην Κύπρο υπάρχουν δύο εγκεκριμένα σχέδια που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με υποστήριξη του EFSI με περίπου 36 εκατ. ευρώ συνολικής χρηματοδότησης, που θα προκαλέσει συνολική επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ

Καταγράφονται ακόμα 2 εγκριθείσες συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) με τη στήριξη του EFSI και € 10 εκατ. Συνολικής χρηματοδότησης που έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει επενδύσεις ύψους περίπου 28 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ περίπου 125 ΜΜΕ και μεσαίες επιχειρήσεις που αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ως παραδείγματα του EFSI στην Κύπρο η Κομισιόν αναφέρει τον "ΚΟΔΑΠ", ο οποίος είναι Οργανισμός Αποθήκευσης και Διαχείρισης Αποθέματος Πετρελαίου. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χορήγησε 35 εκατ. Ευρώ για την κατασκευή ιδιωτικής αποθήκης 210.000 τόνων. Το έργο βελτιώνει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αυξάνοντας το ύψος των αποθεματικών αποθεμάτων πετρελαίου. Η εγκατάσταση θα κατασκευαστεί στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού και θα αποτελείται από έξι δεξαμενές αποθήκευσης υγρών καυσίμων, αντλιοστασίων και ένα κτίριο διοίκησης.

Επιπλέον καταγράφεται η περίπτωση της Engino στη Λεμεσό που εξάγει τα συστήματά της σε περισσότερες από 50 χώρες. Με προϊόντα που κυμαίνονται από απλές δομές και μηχανισμούς έως σύνολα ηλιακής ενέργειας και ασύρματη ρομποτική, το Engino επιτρέπει στα παιδιά να κατασκευάζουν γρήγορα και εύκολα, απλά ή πολύπλοκα μοντέλα. Όλα τα προϊόντα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα πλαστικά, βιώσιμα ξύλα οξιάς και κινητήρες που κινούνται από ηλιακούς συλλέκτες αντί μπαταριών. Η εταιρεία εξασφάλισε δάνειο που της επιτρέπει να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις και να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό της.

 
23602