Εύσημα στην Κύπρο από την Oxfam για αύξηση δαπανών για την υγεία

Η Κύπρος έχει υπερδιπλασιάσει τις δαπάνες για την υγεία από 6,2% σε 13,1% των συνολικών δαπανών

Τα εύσημα στην Κύπρο για την αύξηση των δαπανών για την υγεία αποδίδει στη νεότερη έκθεση περί του Δείκτη Δέσμευσης στη Μείωση της Ανισότητας (CRI) η OXFAM, η βρετανικής καταβολής διεθνής οργάνωση αρωγής.

Όπως αναφέρεται ενδεικτικά, ορισμένες χώρες αξίζουν τα εύσημα για τη «σημαντική αύξηση της επένδυσης στην υγεία τα τελευταία χρόνια». Η Κύπρος είναι η χώρα που έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση του 2020.

Συγκεκριμένα η χώρα έχει υπερδιπλασιάσει τις δαπάνες για την υγεία από 6,2% σε 13,1% των συνολικών δαπανών, ενώ επισημαίνεται πως το 2019 η κυπριακή κυβέρνηση δεσμεύθηκε στην καθολική υγειονομική περίθαλψη για τον πληθυσμό.

Ως εκ τούτου, σημειώνει η έκθεση, η χώρα είναι σε πιο δυνατή θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της COVID-19.

Στη συνολική κατάταξη του Δείκτη Δέσμευσης Μείωσης Ανισότητας η Κύπρος έχει υποχωρήσει ελαφρώς στην 53η θέση για το 2022 από την 51η θέση το 2020.

Ο δείκτης εξετάζει τα μέτρα και τις δράσεις των κυβερνήσεων 161 χωρών που συμβάλλουν στη μείωση της ανισότητας. Βασίζεται σε τρεις επιμέρους πυλώνες: την καταπολέμηση της ανισότητας μέσω επενδύσεων στις δημόσιες υπηρεσίες, όπου η Κύπρος καταλαμβάνει την 44η θέση παγκοσμίως, τη μείωση της ανισότητας μέσω του φορολογικού συστήματος, με την Κύπρο στην 148η θέση και την καταπολέμηση της ανισότητας στην αγορά εργασίας με ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, με την Κύπρο να βρίσκεται στην 20ή θέση.

Στην κορυφή του συνολικού Δείκτη CRI φιγουράρει η Νορβηγία, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, την Αυστραλία, το Βέλγιο και τον Καναδά.

Στον αντίποδα, οι λιγότερες προσπάθειες μείωσης της ανισότητας καταγράφονται κατά σειρά στο Νότιο Σουδάν, στη Λιβερίας, στη Νιγηρία, στην Αϊτη και στη Γουϊνέα.

Μεταξύ των 47 ευρωπαϊκών και κεντρασιατικών χωρών που συνιστούν μία περιφερειακή κατηγορία για την OXFAM, η Κύπρος καταλαμβάνει την 35η θέση ως προς τα μέτρα για το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

ΚΥΠΕ

 
24983