Φλωρεντιάδης: Ίσως να έχουμε δει τα χειρότερα με τον πληθωρισμό

Ποιες οι εκτιμήσεις του Οικονομολόγου Μιχάλη Φλωρεντιάδη - «Πολύ γρήγορα να μιλάμε μείωση του πληθωρισμού»

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Την άποψη ότι έχουμε δει τα χειρότερα στον τομέα του πληθωρισμού και αναμένεται να υπάρξει μια βελτίωση, εξέφρασε ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης ο οποίος φιλοξενήθηκε την Δευτέρα (14/11) στην εκπομπή Business Hour by Brief.

Ο κ. Φλωρεντιάδης μίλησε για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία τόσο στην Κύπρο όσο και στον διεθνή χώρο, ενώ αναφέρθηκε και στους μεγαλύτερους κινδύνους που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Την ίδια ώρα εξήγησε τους λόγους για τους οποίους καταγράφονται το τελευταίο διάστημα απολύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας.

Καταληκτικά για την χρεοκοπία της FTX, μίας από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου των κρυπτονομισμάτων, ο κ. Φλωρεντιάδης επεσήμανε ότι οι σημαντικοί παίκτες αποσύρουν τα κρυπτονομίσματα τους από το σύστημα και τα αποθηκεύουν μέσα σε χώρους που έχουν άμεση πρόσβαση.

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Φλωρεντιάδη

- Η αύξηση του πληθωρισμού, οι αυξήσεις στα επιτόκια, η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση δημιουργούν ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον. Θα θέλαμε ένα πρώτο γενικό σχόλιο για την κατάσταση που διαμορφώνεται και πώς κλείνει η χρονιά τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό…

Είναι ενδιαφέρον το ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε ετήσια βάση. Πλέον δεν μιλάμε για διψήφιο αριθμό στον πληθωρισμό, για την Κύπρο τουλάχιστον. Έχουμε υποχωρήσει στο 8,8% για τον Οκτώβριο, ωστόσο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όμως διεθνώς υπάρχουν ελπίδες ότι έχουμε δει τα χειρότερα στον τομέα του πληθωρισμού και αναμένεται να υπάρξει μια βελτίωση, η οποία ενδιαφέρει πέραν από τους καταναλωτές και τις Κεντρικές Τράπεζες οι οποίες αυξάνουν τα επιτόκια. Αυτό είναι μια εκτίμηση των αγορών και των αναλυτών. Θεωρώ ότι ο πληθωρισμός θα μείνει ως πολύ σημαντικό θέμα και τους επόμενους μήνες. Είναι λίγο πρόωρο να γιορτάζουμε το τέλος του πληθωρισμού.

- Ποιοι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την οικονομία που μπορεί να δυσχαιρένουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση;

Ο ψηλός πληθωρισμός θα πιέσει τους καταναλωτές σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτοί να αναγκαστούν να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Δηλαδή, να μην τα βγάζουν πέρα. Και από την άλλη, οι αυξήσεις των μισθών τους. Δεν έχουμε δει ιδιαίτερη αύξηση της ανεργίας. Σε περίπτωση τώρα που ο καταναλωτής νιώθει μεγάλη πίεση στον προϋπολογισμό του λόγω των αυξημένων εξόδων, θα μειώσει κάποιες δαπάνες και αυτό θα έχει οικονομικό αντίκτυπο. Την ίδια στιγμή, έχουμε τις Κεντρικές Τράπεζες οι οποίες αυξάνουν τα επιτόκια, τα οποία έπρεπε να αυξηθούν. Αυτό όμως την ίδια στιγμή, πιέζει ακόμη περισσότερο των προϋπολογισμό των νοικοκυριών που έχουν δανειστεί. Από τη μια έχουμε την αύξηση των τιμών των αγαθών, την αύξηση των δόσεων, και οι αυξήσεις των μισθών δεν είναι αρκετές να τα καλύψουν αυτά. Επίσης, οι τιμές ενέργειας και οι εξελίξεις στον πόλεμο, είναι κάτι το οποίο χρειάζεται να παρακολουθούμε. Για το μέλλον, ίσως υπάρξει κάποια ύφεση της οικονομίας η οποία ίσως να αρχίσει από το τέλος του 2022.

- Οι προοπτικές για τη νέα χρονιά ποιες είναι; Να αρχίσουμε με την Κύπρο. Ποιες οι δικές σας εκτιμήσεις και ποιοι παράγοντες θα διαμορφώσουν κυρίως το οικονομικό περιβάλλον;

Για την ώρα φαίνεται πως η κυπριακή οικονομία θα κλείσει το 2022 με ένα αρκετά θετικό πρόσημο και ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης. Και για του χρόνου οι προβλέψεις μιλούν για θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ωστόσο όμως υπάρχει ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο αναμένεται επιβράδυνση ίσως και κάποια ύφεση. Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι θα αφήσει την Κύπρο ανεπηρέαστη εάν υπάρξει αυτή η επιβράδυνση στο διεθνές περιβάλλον. Φαίνεται ότι υπήρξε μια σχετικά καλή διαχείριση της εξόδου από την πανδημία. Η οικονομία παρά τις κυρώσεις που υπάρχουν εναντίον της Ρωσίας, τα πηγαίνει αρκετά καλά. Άρα παρόλα τα προβλήματα, έχουμε μια θετική πρόβλεψη όμως με αρκετές επιφυλάξεις.

- Τι διαφορετικό θα βλέπαμε στην οικονομία αν τελείωνε ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Θεωρώ ότι κυριότερα θα επηρέαζε τις τιμές ενέργειας και ορισμένων εμπορευμάτων τα οποία εξάγει η Ρωσία. Αυτή η αβεβαιότητα και η πίεση πάνω στις τιμές ενέργειας, μεταλλευμάτων, ακόμη και στο σιτάρι, αυτό θα είναι το πιο θετικό, μαζί με ύφεση πολιτικής αβεβαιότητας και των εντάσεων.

- Στα ενεργειακά τι θα γίνει; Θα μειωθούν οι τιμές;

Ευελπιστώ ότι τουλάχιστον για την τιμή του αργού πετρελαίου, έχουμε δει τα πιο υψηλά επίπεδα. Θεωρώ ότι δε θα δούμε τιμές όπως $120-130 το βαρέλι, εκτός κι αν υπάρξει κάτι έκτακτο ή πολύ μεγάλο. Για το αργό πετρέλαιο δεν θεωρώ ότι θα ξεπεράσει τα $100 -τώρα βλέπουμε τιμές της τάξης των $80-$90 το βαρέλι-, δεδομένου ότι υπάρχει και μια εκτίμηση για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι τιμές του πετρελαίου όταν είναι πάρα πολύ ψηλές, τότε καταναλωτές και επιχειρήσεις αναπροσαρμόζουν την συμπεριφορά τους και κάνουν εξοικονομίσεις οι οποίες φέρνουν καταστροφή της ζήτησης και υποχωρήσεις σε πιο χαμηλές τιμές.

- Στις ΗΠΑ εδώ και λίγες μέρες εταιρείες τεχνολογίας απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι μέσα στα πλαίσια εκτιμήσεων για ύφεση τη νέα χρόνια;

Ο τομέας της τεχνολογίας έχει τις ιδιαιτερότητές του γιατί ήταν ο τομέας που «επωφελήθηκε» περισσότερο από την πανδημία. Είδαμε τις εταιρείες τεχνολογίας να γίνονται οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού την περίοδο της πανδημίας. Αυτό σήμαινε επίσης πως οι επενδυτές προτιμούσαν τις επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας, κάτι που βλέπουμε να αναστρέφεται αυτή την στιγμή. Υπάρχει ενδιαφέρον και για τις λεγόμενες εταιρείες πραγματικής οικονομίας. Πιστεύω πως αυτό το περιβάλλον οδήγησε και τις εταιρείες τεχνολογίας σε κάποιες υπερβολές. Αυτές τις υπερβολές, με το νέο περιβάλλον, φαίνεται ότι πρέπει να τις αντιμετωπίσουν γι’αυτό και βλέπουμε τις μαζικές απολύσεις. Υπάρχει ένα αλυσιδωτό φαινόμενο απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό δε θα επεκταθεί πάρα πολύ σε άλλους τομείς γιατί είναι κάτι το οποίο μπορεί να φέρει προβλήματα στην οικονομία.

- Πριν κλείσουμε εάν θέλετε να κάνετε και ένα σχόλιο για την μεγάλη κρίση που προκύπτει στον τομέα των κρυπτονομισμάτων… Έχουμε αυτές τις μέρες την χρεοκοπία της FTX, μίας από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου. Αρκετοί μιλούν για πολύ βαρύ χτύπημα και ντόμινο εξελίξεων στον τομέα των κρυπτονομισμάτων…

Οι εξελίξεις στον τομέα των κρυπτονομισμάτων είναι πάρα πολύ σημαντικές γιατί βλέπουμε την χρεοκοπία της FTX, μιας εταιρείας που είχε δεκάδες δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίηση πριν από λίγους μήνες. Αυτό δείχνει και πόσο επικίνδυνος είναι ο τομέας. Ο καθένας δηλαδή πρέπει να προσέχει τις συναλλαγές του με τα κρυπτονομίσματα. Φαίνεται ότι για την ώρα, οι σημαντικοί παίκτες αποσύρουν τα κρυπτονομίσματα τους από το σύστημα και τα αποθηκεύουν μέσα σε χώρους που έχουν άμεση πρόσβαση. Δεν εμπιστεύονται δηλαδή αυτές τις εταιρείες για την φύλαξη των κρυπτονομισμάτων τους, αλλά εμπιστεύονται τον θεσμό των κρυπτονομισμάτων. Είναι μια κρίση που πιστεύω θα συνεχιστεί για το εγγύς μέλλον. Το πώς θα επηρεάσει μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα τον τομέα των κρυπτονομισμάτων, θα φανεί στο μέλλον.

Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη του Οικονομολόγου, Μιχάλη Φλωρεντιάδη

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank