Φορέας: Ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης για όσους έχουν κόκκινα δάνεια & διαφωνούν με τράπεζες

Πολλά τα τηλεφωνήματα από δανειολήπτες προς τον Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών μετά τις αλλαγές στη νομοθεσία

Ακόμη ψάχνουν το άτομο που θα αναλάβει το βαρύ χαρτοφυλάκιο του/της Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και ενώ οι διαδικασίες – βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε – τρέχουν. 

Η αλλαγή που αποφάσισε η Βουλή – μετά από σχετικό νομοσχέδιο – έχουν διευρύνει τις αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών, με τον Φορέα πλέον να αναλαμβάνει μεγάλο φόρτο εργασίας. 

Ενδεικτικό του πιο πάνω οι δηλώσεις τις Βοηθού Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, Βαλεντίνας Γεωργιάδου, η οποία μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για τον Προυπολογισμό του Φορέα για το 2024, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα πολλά τηλεφωνήματα που δέχονται από δανειολήπτες ώστε να ενημερωθούν για τις νέες διαδικασίες και τα δικαιώματα τους. 

Η κα. Γεωργιάδου, σημείωσε πως ακριβώς για αυτό τον λόγο, ο Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως θα «τρέξει» το αμέσως επόμενο διάστημα ενημερωτική καμπάνια που θα αφορά το πότε και ποιοι μπορούν να αποταθούν για τα δάνεια τους στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. 

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως η απουσία ενημέρωσης και η έλλειψη πληροφόρησης που διαπιστώθηκε μετά τη ψήφιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις δεν είχε μείνει ασχολίαστη

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην εκπομπή Snipers ημερομηνίας 11/1, Π. Τσαγγάρης και Α. Παράσχος μιλώντας για την απόφαση του Υπουργικού για τον διορισμό του νέου ΔΣ του Φορέα είχαν σχολιάσει αρνητικά την απουσία ακριβώς αυτής της ενημέρωσης

Όπως σχολίαζε ο Π. Τσαγγάρης, η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο σε κάποια εκστρατεία ενημέρωσης, μέσω της οποίας, με απλά σημεία θα δινόταν πληροφόρηση στους δανειολήπτες για τι αλλάζει με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις. 

Ο Π. Τσαγγάρης είχε αναφέρει μάλιστα και το τι αλλάζει, επεξηγώντας πως βάσει του νέου νόμου σε περίπτωση που δανειολήπτης διαφωνεί με το ποσό της εκποίησης θα μπορεί να προσφύγει στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ώστε να αποφασίσει για τη διαφορά. Μια απόφαση που θα δεσμευτική. 

Δείτε το σημείο στο 12:50 

Να υπενθυμίσουμε πως χθες κατά την διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών υπήρξε σύγχηση σχετικά με την εισήγηση του νέου ΔΣ για τον διορισμό νέου Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, με την Πρόεδρο του ΔΣ του Φορέα να αναφέρει πως θα προχωρήσουν με νέα εισήγηση προς το Υπουργικό, καθώς η προηγούμενη εισήγηση τους δεν προχώρησε. (Διαβάστε εδώ περισσότερα).