Φορολογικές Δηλώσεις: Δεν άντεχε το σύστημα και δόθηκε παράταση

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Τις τελευταίες ημέρες «έτρεξαν» οι Κύπριοι για να υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση εμπρόθεσμα, ώστε να αποφύγουν και το πρόστιμο των €100, προκαλώντας τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα, με τον Υπουργό Οικονομικών να ανακοινώνει παράταση, δίνοντας την ευκαιρία στους φορολογούμενους να καταθέσουν την φορολογική τους δήλωση μέχρι την Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι κανονικά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έληξε την Τρίτη 30/11, αλλά λόγω μεγάλης κινητικότητας που παρατηρήθηκε στις 29 και 30 Νοεμβρίου στο σύστημα από πολίτες που έσπευσαν να υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση. «Την 30η Νοεμβρίου, μάλιστα 30.000 πολίτες προσπάθησαν να υποβάλουν φορολογική δήλωση, καθώς ήταν η τελευταία ημέρα για εμπρόθεσμη καταχώρηση τους», σημείωσε η Α΄ Λειτουργός του τμήματος Φορολογίας, Ειρήνη Ιωάννου, μιλώντας στην εκπομπή Βusiness Hour By Brief, την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021.

Ειδικότερα σημείωσε ότι, «κρίθηκε σκόπιμο από τον Υπουργό Οικονομικών να δοθεί η ευχέρεια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, χωρίς την επιβολή διοικητικού πρόστιμου και αφορά τόσο την δήλωση ατόμου όσο και άλλες δηλώσεις που είχαν καταληκτική ημερομηνία την 30η Νοεμβρίου».

Άρχισε ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων του Τμ. Φορολογίας

Κληθείσα να σχολιάσει αν η μεγάλη κινητικότητα των τελευταίων ημερών προκάλεσε κάποιο τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα, απάντησε θετικά και ότι το σύστημα έγινε πιο «αργό».
Τα υφιστάμενα συστήματα δεν μπορούν ακόμη να υποστηρίξουν τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων ταυτόχρονα, σημείωσε, γι αυτό και είχε ξεκινήσει από νωρίς το τμήμα φορολογίας να παρακινεί τον κόσμο για να υποβάλει τις φορολογικές του δηλώσεις νωρίς ώστε αυτό να γίνει σταδιακά.

Σχετικά με τα συστήματα σημείωσε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία του εκσυγχρονισμού του συστήματος, αλλά θα είναι έτοιμο σε κατοπινό χρόνο.

Κοντά στο 90% του 2020 οι φορολογικές δηλώσεις

Πάντως η κα. Ιωάννου σημείωσε ότι υποβλήθηκαν συνολικά γύρω στις 270.000 φορολογικές δηλώσεις μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2021. «Συγκριτικά με την περσινή χρονιά που είναι και η βάση της σύγκρισης είναι κοντά στο 90%», σημείωσε.

Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποσοστά καθώς κάθε χρόνο τα δεδομένα αλλάζουν. Για παράδειγμα, κάποιοι οι οποίοι έπρεπε να υποβάλουν δήλωση το 2019 (τα εισοδήματα τους ξεπερνούσαν τις €19.500), ίσως να μην υποχρεούνται και φέτος αν τα εισοδήματα τους είναι λιγότερα από €19.500. 

Επίσης, εκτιμάται ότι μπορεί να προέκυψε και από την κατάσταση που δημιουργήθηκε μέσα στο 2020 λόγω της πανδημίας, καθώς κάποιες επιχειρήσεις είχαν κλείσει ή κάποιοι ήταν λήπτες επιδομάτων τα οποία δεν θεωρούνται εισοδήματα.

Πότε δεν πληρώνεις πρόστιμο παρά την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης

Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι πρέπει να υποβάλει τις φορολογικές του δηλώσεις εμπρόθεσμα για να μην επιβαρυνθεί με το διοικητικό πρόστιμο των €100.

Οι φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν από τις 7 Δεκεμβρίου και μετά και αφορά πολίτες με εισοδήματα άνω των €19.500, θα επιβαρυνθούν με το διοικητικό πρόστιμο των €100. Εντούτοις, όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα την αίτηση τους αλλά δεν ήταν υποχρεωμένοι, καθώς τα εισοδήματα τους δεν ξεπερνούσαν τις €19.500, δεν θα επιβαρυνθούν με το διοικητικό πρόστιμο, τόνισε η κα. Ιωάννου.

Τα συχνότερα λάθη κατά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Το βασικό θέμα που δημιούργησε κάποια δυσκολία ήταν ο διαχωρισμός εισοδημάτων σε δύο συντελεστές για να υπολογιστεί σωστά η συνεισφορά στο ΓεΣΥ στην καταχώρηση του πίνακα 1β.

Όπως ανέφερε επειδή παρακολουθούσαν ακριβώς αυτό το λάθος, το τμήμα φορολογίας έστελνε μηνύματα την ερχόμενη ημέρα στους φορολογούμενους που παρέλειψαν να σημειώσουν τα εισοδήματα με μειωμένο συντελεστή ΓεΣΥ και υπενθυμίζαμε ότι θα πρέπει να το διορθώσουν στον χρόνο που προβλεπόταν.

«Ακόμα και σήμερα μπορεί κάποιος να διορθώσει την αίτηση του έχοντας το νέο χρονικό περιθώριο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2021», σημείωσε.

Κάποιοι ακόμη δεν έχουν φορολογική ταυτότητα

Επίσης, η κα Ιωάννου σημείωσε ότι ακόμη και σήμερα δέχονται μηνύματα από πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν στο taxisnet για να μπορέσουν να υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση. «Αυτές οι ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα, ειδικά αν υπάρχει κόσμος που δεν έχει φορολογική ταυτότητα και υποχρεούται να καταθέσει φορολογική δήλωση λόγω εισοδημάτων», σημείωσε.

Τέλος η κα Ιωάννου τόνισε ότι το τμήμα Φορολογίας είναι στην διάθεση του κοινού για οποιεσδήποτε απορίες και ειδικότερα μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μέσω email στο [email protected] ή στα τηλέφωνα: για Επαρχιακό Γραφείο Λευκωσία 22308000 , Λεμεσό 25803700/731, Λάρνακα 24803602/623/624, Πάφος 26804370, Αμμόχωστος 23811856.

Δείτε όσα δήλωσε στην εκπομπή Business Hour By Brief η κα. Ειρήνη Ιωάννου:

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

 
17421