Φορολογική Δήλωση: Προσοχή στη γραμμή 10β

Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Μόνο το 1/3 των φορολογουμένων έχει υποβάλει οριστικά την φορολογική του δήλωση για το 2020, με την περίοδο υποβολής να λήγει στις 30 Νοεμβρίου, ενώ υπάρχει ένα 5% που βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας της δήλωσης του, όπως σημείωσε στο Business Hour by Brief η Ειρήνη Ιωάννου Α' Λειτουργός του Τμήματος Φορολογίας.

Η κα. Ιωάννου υπέδειξε το λάθος που υποπίπτουν οι περισσότεροι κατά τη υποβολή της δήλωσης τους, παροτρύνοντας τους φορολογούμενους να ελέγχουν την γραμμή 10β που αφορά το ΓΕΣΥ και αν προέκυψε οφειλόμενο ποσό τότε θα πρέπει να πληρωθεί.

Ανάμεσα σε άλλα η κα. Ιωάννου προτείνει στον κόσμο να διαβάζει τα μπλε γράμματα κατά την συμπλήρωση της αίτησης για επεξήγηση των σημείων που ίσως προκύπτουν ερωτήματα καθώς και την μελέτη του οδηγού συμπλήρωσης της υποβολής αίτησης ή παρακολουθώντας το βίντεο οδηγό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φορολογίας.


Αναλυτικά όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour by Brief η Ειρήνη Ιωάννου Α Λειτουργός του Τμήματος Φορολογίας:

Πότε έχει υποβληθεί η δήλωση φορολογούμενου

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, η δήλωση θεωρείται ότι έχει υποβληθεί, όταν έχει υποβληθεί οριστικά και όχι όταν είναι σε φύλαξη επεξεργασίας.

Τα τμήμα Φορολογία σημείωσε ότι παροτρύνει τον κόσμο να εντείνει την προσπάθεια υποβολής της δήλωσης ώστε να του δοθεί ο χρόνος σε περίπτωση που εντοπιστούν λάθη, να υπάρχει χρόνος για να γίνει διόρθωση. 
«Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερεί κάποιος εφόσον όλα τα στοιχεία είναι ενώπιον του, δηλαδή οι αποδοχές του έτους 2020 του έχουν ήδη δοθεί από το εργοδότη καθώς και στοιχεία όσον αφορά ασφάλειες ή εκπτώσεις που μπορεί να διεκδικήσει του είναι ήδη γνωστά, άρα είναι σε θέση να υποβάλει την δήλωση.

Χρειάζεσαι μέχρι 10 λεπτά για να συμπληρώσεις την αίτηση

Μάλιστα η κα. Ιωάννου απαντώντας σε ερώτηση για το πόσος χρόνος χρειάζεται να υποβληθεί μια αίτηση, σημείωσε ότι αν θεωρήσουμε ότι η μεγαλύτερη ομάδα των φορολογουμένων έχει εισοδήματα από μισθωτές εργασίες, συντάξεις ή ενοίκια και λαμβάνοντας υπόψιν ότι αυτά τα στοιχεία είναι πολύ εύκολο να καταχωρηθούν και αφού κάποιος συμβουλευτεί και τον ενημερωτικό οδηγό που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του τμήματος φορολογίας, εκτιμά ότι η διάρκεια υποβολής της δήλωσης θα κρατήσει 5-10 λεπτά.

Ποιοι υποβάλουν την δήλωση εισοδήματος για το 2020

Ο βασικό νόμος προβλέπει ότι από το 2020 και μετά όλοι ανεξαρτήτως εισοδήματος υποβάλουν αίτηση, ανέφερε η κα. Ιωάννου, προσθέτοντας ότι παρ’ αυτά με Διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου εξαιρέθηκαν όσοι έχουν μικτό ολικό εισόδημα για το έτος 2020 είναι κάτω των 19500 ευρώ.

Εν ολίγοις Μισθωτοί, Συνταξιούχοι και Aυτοεργοδοτούμενοι των οποίων το μικτό ολικό εισόδημα για το έτος 2020 είναι πέραν των 19500 ευρώ, υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση, τόνισε.

Μπορούν ωστόσο όσοι χρειάζονται να αποδείξουν εισοδήματα με βάση τη δήλωση του και δεν υπερβαίνουν το ποσό των 19500 ευρώ για το 2020 μπορούν να υποβάλουν εθελοντικά τη δήλωση τους, κατά την κα. Ιωάννου.
Στα εισοδήματα, πρόσθεσε συμπεριλαμβάνονται εισοδήματα από μισθούς συντάξεις, ενοίκια, μερίσματα, τόκους ή άλλη εργασία.

Παράλληλα η κα Ιωάννου επεσήμανε ότι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να μπορέσουν να υποβάλουν όλοι στο σύστημα την αίτηση τους καθώς δίνει τη δυνατότητα υποβολής ενός μεγάλου αριθμού φορολογικών δηλώσεων. 
Υποβάλλοντάς κάποιος έγκαιρα την δήλωση του, δίνεται και η ευκαιρία αν εντοπιστούν λάθη να δοθούν κάποιες υπενθυμίσεις στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των φορολογουμένων ώστε να μπορέσουν να επεξεργαστούν ξανά τη δήλωση κάτι που δεν θα μπορέσει να γίνει αν μείνουν τελευταία στιγμή.

Απλούστερη η υποβολή της αίτησης για τους Συνταξιούχους

Ταυτόχρονα η κ. Ιωάννου τόνισε ότι η δήλωση έχει απλοποιηθεί αρκετά ειδικά για τους συνταξιούχους, ομάδα για την οποία ανησυχούν αρκετοί και ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη διευκόλυνση καθώς ένας συνταξιούχος των Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας το μόνο που έχει να κάνει είναι να δηλώσει στο σύστημα ότι είναι συνταξιούχος και να αναγράψει τον αριθμό των Κοινωνικών Ασφαλίσεων του και ημερομηνία γέννησης και τα στοιχεία αυτά ανακτούνται μέσω του συστήματος με αποτέλεσμα, εισοδήματα, φόρος και ΓΕΣΥ να συμπληρώνονται αυτόματα και μένει μόνο να συμπληρώσει ότι αφορά εκπτώσεις ή άλλο εισόδημα.

Φορολογική δήλωση για όσους δεν εργάζονταν το 2020

Σε σχέση με την δήλωση που μπορεί να χρειαστεί να υποβάλει κάποιος που το 2020 ήταν άνεργος, σημείωσε ότι στο μέρος που αφορά μισθωτές υπηρεσίες θα πρέπει να αναγράψουν άνεργοι στη δήλωση και να την υποβάλουν  χωρίς τίποτα περισσότερο.

Η κα. Ιωάννου συστήνει όπως διαβάζει ο φορολογούμενος τα μπλε γράμματα – επεξηγήσεις, ώστε να ενημερώνεται για να διευκολυνθεί κατά την συμπλήρωση της αίτησης.

Υποβολή αίτησης μέσω τρίτου
Η δήλωση υποβάλλεται μέσω του taxisnet, πρόσθεσε και για να μπορέσει κάποιος να μπει και να την υποβάλει για άλλο άτομο χρειάζεται κωδικούς πρόσβασης. Στην περίπτωση που κάποιος χρειάστηκε βοήθεια για την εγγραφή στο taxisnet από άλλο άτομο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει εκείνους τους κωδικούς πρόσβασης για τον συγκεκριμένο φορολογούμενο και να την καταθέσει.

Τι γίνεται με τις εκπρόθεσμες αιτήσεις

Μη εμπρόθεσμη υποβολή αίτησης, σημείωσε η κα. Ιωάννου, σημαίνει 100 ευρώ επιβάρυνση και επίσης αν προκύπτει οφειλούμενος φόρος θα επιβαρυνθεί 5% πρόσθετη επιβάρυνση στο οφειλούμενο ποσό και 5% πρόσθετη επιβάρυνση και τόκους που σήμερα ανέρχονται στο 1.71%.
«Δεν υπάρχει λόγος να υποβληθούμε σε τέτοια διαδικασία αλλά ας μεριμνήσουμε για να κατατεθεί έγκαιρα η αίτηση μας», τόνισε. 

Σχετικά με πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν πέρσι εκρπόθεσμα, σημείωσε ότι είναι ευχαριστημένοι από τον αριθμό καθώς δεν ήταν μεγάλος. «Σχεδόν το 100% υπέβαλαν έγκαιρα τις αιτήσεις τους», σημείωσε.

Τι να προσέξει ο κόσμος και η γραμμή 10β

Θα πρέπει ο κόσμος πέραν από τον υπολογισμό του φόρου και αφού καταχωρίσει τα στοιχεία στη δήλωση και είναι ορθά όσα κατέθεσε - γιατί το σύστημα δεν ελέγχει την ορθότητα των στοιχείων αλλά την ορθότητα της μορφής των καταχωρήσεων -, τότε πηγαίνει στον πίνακα υπολογισμός του ΓΕΣΥ και στον πίνακα υπολογισμού του φόρου ανέφερε.
Μάλιστα όπως σημείωσε, τα περισσότερα λάθη γίνονται στον πίνακα του ΓΕΣΥ. «Ο κόσμος δεν δίνει τόση σημασία αν προέκυψε οφειλούμενο ποσό στο ΓΕΣΥ καιέχουμε παρατηρήσει ότι προκύπτει ότι δεν καταχωρείται το ποσό που αφορά τον μειωμένο συντελεστη δηλαδή στο 1,70% που ήταν για την περίοδο του 2020 τους 5 μήνες που είχαμε μειωμένο συντελεστή».

Αν καταχωρηθεί το ποσό αυτό τότε προκύπτει σωστό το αποτέλεσμα, εξήγησε στο Business Hour By Brief.
Να κοιτάζουν στην τελευταία γραμμή τη 10β αν υπάρχει οφειλόμενο ποσό και να ανησυχήσουν, να το διερευνήσουν και εάν πραγματικά ν υπάρχει λάθος να το διορθώσουν και αν όντως έπρεπε να προκύψει οφειλούμενο ποσό στο
ΓΕΣΥ  να το πληρώσουν.

Τρόποι επικοινωνίας για απορίες 

Σε περίπτωση αποριών η κα. Ιωάννου, σημείωσε ότι έχουν δημιουργηθεί ομάδες σε κάθε επαρχιακό γραφείο για να υποβοηθήσουν την υποβολής της αίτησης και έδωσε τα εξής τηλέφωνα:
Λευκωσία: 22308000
Λεμεσός: 25803797, 25803796
Λάρνακα: 24703623, 24703630
Αμμόχωστος: 23811856
Πάφος: 26804370

Επίσης υπάρχουν κεντρικά τηλέφωνα taxisnet που μπορούν να βοηθήσουν 22308124, 22308125, 22308127

Τέλος θέλησε να παραπέμψει τους φορολογούμενος να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του τμήματος φορολογίας καθώς έχουν συγκεντρώσει όλο το υλικό, οδηγούς βιντεοπαραδείγματα, συχνά ερωτήματα και λάθη που μπορεί να συμβαίνουν και πως μπορούν να πληρώσουν, κάτω από το εικονίδιο taxisnet δήλωση Εισοδήματος Ατόμων 2020 για να υποβάλουν ορθά και εύκολα της δήλωση τους.

Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief η Ειρήνη Ιωάννου Α Λειτουργός του Τμήματος Φορολογίας:

 

Δείτε τον οδηγό εγγραφής στο Taxisnet:

Δείτε τον οδηγό για υποβολή της φορολογικής δήλωσης στο Taxisnet:

Συμπλήρωση Δήλωσης Εισοδήματος 2020 από Μισθωτούς Ιδιωτικού ΤομέαΣυμπλήρωση Δήλωσης για Μισθωτούς Δημοσίου ΤομέαΣυμπλήρωση Δήλωσης Εισοδήματος 2020 από ΣυνταξιούχουςΣυμπλήρωση Δήλωσης 2020 - Εισόδημα από Ενοίκια και Πίστωση Φόρου λόγω μείωσης Ενοικίου

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB

Ξένια Προδρόμου
 
21596