Φορολογική μεταρρύθμιση με πανεπιστημιακή σφραγίδα

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατ’ εντολή Υπ.Οικονομικών - Κατάργηση φόρων-εισαγωγή άλλων, χορηγίες στους ευπαθείς
  • Ο Μ. Κεραυνός επιζητά δημοσιονομική ουδετερότητα
  • Ένα εγχείρημα διάρκειας δυο χρόνων

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

«Πράσινη» σφραγίδα θα φέρει η φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος από την εργασία των μισθών σε δραστηριότητες που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, θα ενθαρρυνθεί η λεγόμενη «κυκλική οικονομία» και θα επιβαρύνεται η  κατανάλωση των βασικών αγαθών, όπως η ενέργεια και το νερό.

H μελέτη της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο έχει την ευχέρεια να συνεργάζεται με διάφορους εμπειρογνώμονες και εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια μέχρι δυο χρόνια. Ωστόσο το Υπουργείο προσανατολίζεται να υιοθετήσει μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης νωρίτερα, πριν την ολοκλήρωση της μελέτης.

Ένα από τα κύρια ζητούμενα της μεταρρύθμισης είναι η επιβολή υψηλών φορολογικών συντελεστών για περιορισμό της διαχείρισης των προκλήσεων που «ταλαιπωρούν» το περιβάλλον.

Το Υπουργείο Οικονομικών, με οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, επιζητά μια φορολογική μεταρρύθμιση κατόπιν εμπεριστατωμένης και ολοκληρωμένης μελέτης που να προσεγγίζει ολιστικά το φορολογικό πλαίσιο της Κύπρου, και να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Οι κύριοι άξονες, όπως αυτές καθορίζονται από το αρμόδιο Υπουργείο είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μοντέλου της Κύπρου, η μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και η δικαιότερη ανακατανομή του φορολογικού βάρους, με την ταυτόχρονη διατήρηση της δημοσιονομικής ουδετερότητας. 

Μείωση φόρων

Όπως μαθαίνουμε, η μελέτη, στη βάση της οποίας θα στηριχθούν οι προτάσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης, θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν:

  • Πρώτο, τη μείωση της φορολογίας στα εισοδήματα από την εργασία 
  • Δεύτερο, την προώθηση της «κυκλικής οικονομίας» με την εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για επιχειρήσεις που θα ασχοληθούν π.χ. με τη μείωση των αποβλήτων.
  • Τρίτο, τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων από τα οποία θα επωφελούνται οι ευάλωτες ομάδες υπό μορφή χορηγιών.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση και δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι και θα κληθούν να παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους.

Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος τάσσεται θετικά στην υιοθέτηση μιας νέας φορολογικής μεταρρύθμισης, έχει αποσαφηνίσει  ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι δίκαιη και κυρίως δημοσιονομικά ουδέτερη. 

Αύξηση αφορολόγητου

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης θα εξεταστεί η αύξηση του αφορολόγητου ποσού, η αύξηση του συντελεστή του εταιρικού φόρου, η μείωση ή κατάργηση της έκτακτης εισφοράς επί της λογιζόμενης ή/και πραγματικής διανομής μερισμάτων, η μείωση του ποσού επιβολής αριθμητικής εισφοράς επί των πιστωτικών τόκων, μείωση ή κατάργηση του τέλους εταιρειών ύψους €350.

Επίσης, μελετώνται η επιβολή περιβαλλοντικών τελών, η αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ για προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Ήδη, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), ως καθ’ ύλην αρμόδιο Σώμα για εξέταση των φορολογιών, πιστεύει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι συνολική και να  λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα της οικονομίας. Έχει εισηγηθεί όπως το φορολογικό πλαίσιοκαταστεί σύγχρονο, πιο λειτουργικό και φιλικότερο σε φορολογούμενους με την κατάργηση φόρων που δεν χρειάζονται και τον περιορισμό της  γραφειοκρατίας. 

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη θεωρεί πως μια φορολογική μεταρρύθμιση θα είναι επιτυχής εάν υπάρχει καλύτερη και δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος, εάν στηρίζει τον εμπλουτισμό της οικονομίας με νέους τομείς και την ενίσχυση υφιστάμενων και τη σωστή κατανομή του παραγόμενου πλούτου. 

Της Χρύσως Αντωνιάδου