Φόρος: «Ξεσκονίζει» εταιρείες & developers για τα διαβατήρια

Σε παρόχους υπηρεσιών & εταιρείες που πώλησαν ακίνητα για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα / Απάντηση Υπ. Οικονομικών

Φορολογικούς ελέγχους σε παρόχους υπηρεσιών, καθώς και εταιρείες ανάπτυξης γης, οι οποίες πώλησαν ακίνητη ιδιοκτησία στα πλαίσια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, άρχισε το Τμήμα Φορολογίας, σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, σε ερώτημα που του υπέβαλε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Συγκεκριμένα, η κα Χαραλαμπίδου με ερώτησή της στις 4 Δεκεμβρίου 2020, ζητούσε ενημέρωση για τα εξής:

«Ο Έφορος Φορολογίας έχει υπερεξουσίες σε θέματα ελέγχου των φορολογούμενων πολιτών. Παρακαλώ να μας πείτε για πόσες από τις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και τεκμηριώθηκε ότι κρατικοί αξιωματούχοι εμπλέκονταν σε σκάνδαλα (κάποιοι κατέληξαν και στη φυλακή) έχει προχωρήσει το Τμήμα Φορολογίας σε ουσιαστικό έλεγχο φορολογικών δηλώσεων και περιουσιακών στοιχείων και για ποιους έγινε αυτό. Επιπρόσθετα, επισυνάπτω κατάλογο με δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία που σχετίζονται με το θέμα των διαβατηρίων. Μάλιστα, ο αριθμός εκδοθέντων διαβατήριων παρουσιάζει αύξηση για κάποια από τα γραφεία σε πιο πρόσφατο κατάλογο. Να μας πείτε αν έχετε ξεκινήσει έλεγχο για οιονδήποτε περιλαμβάνεται σε αυτό τον κατάλογο. Η ερώτηση αναφέρεται και για αξιωματούχους που η ανάμιξή τους πλέον είναι αδιαμφισβήτητη και λόγω οπτικού παραγωγής Al Jazeera».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η απάντηση Πετρίδη

Απαντώντας στην Βουλευτή του ΑΚΕΛ, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως «το Τμήμα Φορολογίας εφαρμόζοντας τη νομοθεσία που εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, όταν λαμβάνει πληροφορίες από έρευνες που διεξάγουν άλλες κρατικές υπηρεσίες για ποσά που δεν έχουν δηλωθεί για φορολόγηση, προβαίνει στη φορολόγηση των ποσών αυτών, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλωθεί και καταβληθεί στο Τμήμα Φορολογίας».

Σε άλλες περιπτώσεις, προσθέτει, δύναται να απαιτηθεί υποβολή κεφαλαιουχικής κατάστασης από το πρόσωπο το οποίο ερευνάται, σημειώνοντας πως, «η εξέταση κεφαλαιουχικών καταστάσεων είναι χρονοβόρα και συνεπώς εκκρεμούν ακόμη υποθέσεις στο Τμήμα Φορολογίας προς εξέταση. Τα ονόματα των προσώπων δεν δύναται να κοινοποιηθούν, ένεκα της νομοθεσίας περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Αναφορικά με το ερώτημά της κα Χαραλαμπίδου σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο κ. Πετρίδης σημειώνει πως, «το Τμήμα Φορολογίας προχώρησε σε αναλυτική καταγραφή όλων των περιπτώσεων, όπως αυτές τηρούνταν από τη Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών». 

Σύμφωνα, δε, με τον Υπουργό Οικονομικών, «άρχισαν ήδη φορολογικοί έλεγχοι σε παρόχους υπηρεσιών στα πλαίσια του ΚΕΠ», ενώ ταυτόχρονα, «έχει αρχίσει και ο έλεγχος σε εταιρείες ανάπτυξης γης, οι οποίες πώλησαν ακίνητη ιδιοκτησία στα πλαίσια του ΚΕΠ».