ΦΠΑ 19% για Α’ Κατοικία: Ίσως και €300 εκατ. το πρόστιμο εάν δεν εφαρμόσουμε τη νομοθεσία

Σήμερα η έκτακτη συνεδρία της Κοιν. Επιτροπής Οικονομικών – Γράφουν και ξεγράφουν - Ποια λύση δίνουν Οικονομολόγοι

UPD 1/5 13:50: ΦΠΑ Α' Κατοικίας: Σανίδα σωτηρίας από την Κομισιόν - Άλλους 2 μήνες παράταση

Πρόστιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (ποσό ακόμη και κοντά στα €300 εκατ.) υπάρχει πιθανότητα να επιβληθεί στην Κύπρο από την Κομισιόν, εάν δεν ψηφιστεί και εφαρμοστεί η νομοθεσία για το 19% ΦΠΑ στην αγορά ή ανέγερση Α’ κατοικίας, σύμφωνα με τα όσα προειδοποιούν οικονομολόγοι στην Brief. 

Όπως επεξηγούν εάν η Κύπρος καθυστερήσει περεταίρω να εφαρμόσει τη νομοθεσία η Κομισιόν – αφού τρέχει η διαδικασία επί παραβάσει – θα προχωρήσει με βαρύτατο πρόστιμο, λόγω και του βεβαρημένου ιστορικού με την κατάχρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στο σχέδιο Πολιτογραφήσεων. Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών και το καλούσε να ψηφιστεί εντός 2 μηνών (από τις 15 Δεκεμβρίου 2022). (Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ). 

Την ίδια ώρα, σήμερα (1/6) το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνεδριάζει  εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να συμφωνήσει τη «συνταγή» που θα προωθηθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση στις 8 Ιουνίου. Μια απόφαση ωστόσο που δεν θα έχει καμία σημασία εάν η κυβέρνηση λάβει και πάλι αρνητική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Ο πονοκέφαλος για την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών είναι να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ αυτών που αποδέχεται η Κομισιόν και αυτών που θέλουν τα κόμματα και ενώ το Υπουργείο Οικονομικών είχε μεταφέρει την προηγούμενη εβδομάδα την αρνητική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών ενώπιον των βουλευτών η Κομισιόν δεν αποδέχθηκε την κοινή πρόταση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών επειδή σε αυτή δεν υπήρχε κοινωνική στόχευση, συμπληρώνοντας πως η Κομισιόν θέτει όριο εμβαδού στα 110τμ. 

Αυτό εξάλλου υποστηρίζουν και οικονομολόγοι οι οποίοι μίλησαν στην Brief, σημειώνοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί εύκολα να βοηθήσει νεαρά ζευγάρια και ευάλωτους για την αγορά και ανέγερση Α΄  κατοικίας, εάν το θέλει, χωρίς να δίνει χαμηλό ΦΠΑ σε μεγάλης αξίας κατοικίες και έτσι να αποφύγει και τη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ήδη είναι ενοχλημένη σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε από την Κύπρο ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ. 

Όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η Κύπρος μπορεί να ψηφίσει και να εφαρμόσει τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ 19% και ακολούθως μέσω της στεγαστικής της πολιτικής,  στοχευμένα να βοηθήσει νεαρά ζευγάρια και ευάλωτους αποφεύγοντας έτσι και προσκόμματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Από την άλλη, τα κόμματα, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο μας ρεπορτάζ, επεξεργάζονται 3 προτάσεις, με τη μία εξ αυτών – η οποία συνδυάζει τις άλλες δύο – να έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία. 

Πιο συγκεκριμένα:

1η πρόταση 

Να ισχύει διαχωρισμός μεταξύ διαμερισμάτων και μονοκατοικιών.

-Για διαμερίσματα μέχρι 90τμ θα καταβάλεις 5% ΦΠΑ. (Αν το διαμέρισμα υπερβαίνει τα 90τμ και είναι μέχρι 110τμ, τότε θα πληρώνεις 19% ΦΠΑ για τα όποια επιπρόσθετα τετραγωνικά πέραν των 90τμ, με οροφή τα 110τμ. Αν αγοράσεις διαμέρισμα άνω των 110τμ τότε θα καταβάλεις για όλα τα τετραγωνικά το 19% του ΦΠΑ. Η αξία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις €275.000)

-Για μονοκατοικίες μέχρι 160τμ θα καταβάλεις 5% ΦΠΑ. (Από 161τμ μέχρι 220τμ θα καταβάλεις 19% ΦΠΑ. Και για μονοκατοικίες πέραν των 220τμ θα καταβάλεις 19% ΦΠΑ από το πρώτο τετραγωνικό. Η αξία δεν πρέπει να ξεπερνά τις €350.000). 

2η πρόταση 

Να μην υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ διαμερισμάτων και μονοκατοικιών

- Προνοεί πως το 5% ΦΠΑ θα μπορεί να παραχωρηθεί μόνο με βάση της αξίας του ακινήτου και όχι με βάση τα τετραγωνικά. Δηλαδή, να μπορούν οι πρώτες €350,000 να φορολογούνται με 5% ΦΠΑ και από τις €350.000 μέχρι τις €500.000 με 19%. Παράλληλα, κατοικίες με μεγαλύτερη αξία από τις €500.000 θα φορολογούνται με 19% ΦΠΑ από το πρώτο ευρώ.

3η υβριδική πρόταση 

Η υβριδική πρόταση η οποία φαίνεται πως είναι αυτή που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί, συνδυάζει τις 2 πρώτες προτάσεις και αφορά: 

-Δεν διαχωρίζει διαμερίσματα και μονοκατοικίες. Θέτει 2 συνδυαζόμενες παραμέτρους. Η πρώτη αφορά το εμβαδόν και η δεύτερη την αξία. 

-Όσον αφορά το εμβαδόν αυτό καθορίζεται μέχρι τα 120τμ να επιβάλλεται 5% ΦΠΑ και από τα 121τμ μέχρι τα 190τμ, να επιβάλλεται 19% ΦΠΑ. Για κατοικίες πέραν των 190τμ θα πληρώνεις από το πρώτο τετραγωνικό 19% ΦΠΑ. 

-Η δεύτερη παράμετρος που αφορά την αξία είναι μέχρι €350.000 θα επιβάλλεται 5% ΦΠΑ. Από τις €351.000 μέχρι €475.000 θα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ και για κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες) με αξία πέραν των €475.000 θα καταβάλεις ΦΠΑ 19% για όλο το ποσό. Δηλαδή κάποιος αν αγοράσει διαμέρισμα 90τμ αλλά η αξία του είναι 1 εκατ. ευρώ τότε θα πληρώσει για όλο το ποσό 19% ΦΠΑ, αφού ενώ πληροί τα κριτήρια της πρώτης προϋπόθεσης, που είναι το εμβαδόν, δεν πληροί τα κριτήρια της αξίας. 

Ζάκος Χαράλαμπος

Ζάκος Χαράλαμπος