ΦΠΑ Ακινήτων: Προβληματισμοί για πλαφόν στην αξία ανά τ.μ.

Θα δημιουργήσει στρεβλώσεις, αναφέρουν στην Brief παράγοντες της αγοράς

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Καθώς η συζήτηση για την τροποποίηση του νόμου περί ΦΠΑ στα ακίνητα συνεχίζεται με στόχο το Υπουργείο Οικονομικών  να σχηματίσει τις θέσεις για τις οποίες θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κύκλοι της αγοράς εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τη δικαιότερη μέθοδο υπολογισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη την Κύπρο, αλλά και για τον αριθμό των τετραγωνικών, για τα οποία θα ισχύει ο χαμηλός συντελεστής.

Μεταξύ των προτάσεων που φαίνονται ως εναλλακτικές για την τροποποίηση του νόμου, φέρεται να είναι η επιβολή πλαφόν αξίας, για τα προς πώληση ακίνητα. Όπως ωστόσο σημειώνεται από τους γνωρίζοντες την αγορά ακινήτων, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη πηγή που να κατέχει δεδομένα σε σχέση με την αξία των νέων κατοικιών, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν ως βάση. 

Όπως μάλιστα ανέφεραν στην Brief ειδικοί του τομέα ανάπτυξης γης, τα στατιστικά στοιχεία του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν διαχωρίζουν τις αξίες πώλησης καινούριων και παλαιών ακινήτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία πλασματική εικόνα, εμφανίζοντας μειωμένες τις μέσες τιμές. Στοιχεία όπως το παραπάνω, φαίνεται ότι συνυπολόγισε το οικονομικό επιτελείο, που φαίνεται να έχει εξαιρέσει το ενδεχόμενο θέσπισης πλαφόν στην αξία, ξεκινώντας τη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Μιλώντας για το θέμα στην Brief, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης, σημείωσε καταρχήν ότι ο Σύνδεσμος θεωρεί μικρό τον αριθμό των 140 τ.μ. για τα οποία θα ισχύει ο χαμηλός συντελες΄της ΦΠΑ 5%, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ισχύει τουλάχιστον για τα πρώτα 200 τ.μ.

Όσον αφορά δε στο θέμα της επιβολής πλαφόν στην αξία ανά τετραγωνικό μέτρο, ο κ. Κουρουσίδης εξέφρασε τη διαφωνία του σε αυτό το ενδεχόμενο. Όπως εξήγησε, η αξία είναι κάτι που μεταβάλλεται και θα δημιουργήσει στρεβλώσεις στην αγορά μια τέτοια απόφαση. Αν πρέπει να μπει πλαφόν στην αξία, να μπει σε ένα ποσό, για παράδειγμα, άνω των €500.000. Αναλυτικότερα, εξηγώντας τη θέση του ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των Εκτιμητών σημείωσε ότι κάθε επαρχία έχει τις δικές της ιδιομορφίες και τα δικά της χαρακτηριστικά που τις κάνουν να διαφέρουν από τις άλλες. Για παράδειγμα ανέφερε, η Λεμεσός έχει τα δικά της χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχίες, με αποτέλεσμα και οι τιμές να διαφέρουν. Αν μπει πλαφόν στην αξία ανά τετραγωνικό θα στερήσεις από κάποιον να αποκτήσει έστω ένα μικρό σπίτι σε μια καλή ή σε μια κεντρική περιοχή, δημιουργώντας παράλληλα στρεβλώσεις στην αγορά, ανέφερε. Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε, αν συνεχίζουμε να βγάζουμε τους ανθρώπους εκτός των κέντρων των πόλεων, εκτός του ότι θα μεγαλώσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα στις εισόδους των πόλεων, θα υποβαθμιστεί και το κέντρο, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί. Σε άλλες μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, ο κόσμος μεταφέρεται προς τα έξω γιατί δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη κεντρικά. Ωστόσο, σημείωσε, τα κέντρα των πόλεων στην Κύπρο εξακολουθούν να έχουν περιθώρια ανάπτυξης και θα ήταν κρίμα όπως είπε να μην το εκμεταλλευτούμε και να τα αφήσουμε να υποβαθμιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη διαβούλευση με τις Βρυξέλλες, το ζήτημα του μειωμένου ΦΠΑ στα ακίνητα θα τεθεί εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, όπου οι βουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν για τις τελικές πρόνοιες του νομοσχεδίου, προτού αυτό κατατεθεί στην Ολομέλεια. 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ