ΦΠΑ στο Ρεύμα: 9% για όλους λέει το ΑΚΕΛ, 5% η ΟΕΒ – Σιωπά ο ΔΗΣΥ

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Έντονη συζήτηση προκύπτει σχετικά με τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και κατά πόσο θα πρέπει να εφαρμοστεί μια οριζόντια και καθολική μείωση του ΦΠΑ ή να ληφθούν άλλα μέτρα, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα τιμολόγια της ΑΗΚ από το 19% στο 5%, που θα αφορά τους ευάλωτους καταναλωτές για περίοδο έξι μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ , σημείωσε στην Brief ότι πρέπει το κράτος να περέμβει σημαντικά, αντιπροτείνοντας τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης στις τιμές των καυσίμων, όπως καθολική εφαρμογή 9% ΦΠΑ για όλους, κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και αξιοποίηση των εσόδων του Ταμείου Εμπορίων Ρύπων.

>>> Διαβάστε επίσης: Είστε σε αυτές τις 8 κατηγορίες; Δικαιούστε 20% έκπτωση στο ρεύμα <<<

Ταυτόχρονα η ΟΕΒ, προχώρησε με πιο τολμηρή ενέργεια και απευθυνόμενη με επιστολή της, την Δευτέρα (8/11) προς τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, πρότεινε  όπως το 5% στο ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα να εφαμροστεί οριζόντια για όλους.

Από την άλλη, ο  Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνει στην Brief, ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα και προσβλέπει σε μακροχρόνιους σχεδιασμούς για να μπορούν να επωφελούνται μόνιμα οι πολίτες με χαμηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Να σημειώσουμε πως η Υπουργός Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου, επεξήγησε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί για όλους το 5% στο ΦΠΑ καθώς όπως σημείωσε «η ΕΕ έδωσε μια εργαλειοθήκη και σε αυτά είπε ότι τα κράτη μπορούν να μειώσουν τον συντελεστή ΦΠΑ εάν είναι για σύντομο χρονικό διάστημα και για ευάλωτες ομάδες».

ΔΗΣΥ: Πάρθηκαν μακροπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος

Κατά την επικοινωνία μας με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ και αναπληρωτή πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, κ. Ονούφριο Κούλα, τέθηκε το ερώτημα αν θα μπορούσε να γίνει μια καθολική μείωση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ ο οποίος σημείωσε, «έχει αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μείωση στο ΦΠΑ για την ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, σημειώνοντας ότι, «δεν είναι λίγοι, ανέρχονται στις 30.000»

Ο κ. Κουλάς υπογράμμισε ότι αν και ήδη έχουμε λάβει ένα μέτρο μείωσης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος,  10% μείωση για όλους στο τελικό τιμολόγιο για τις δύο διμηνίες  Νοεμβρίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, ενώ επεσήμανε ότι, «προτιμούμε μέτρα όχι προσωρινά αλλά που θα λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα και θα επιφέρουν μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος».

Αναφερόμενος σε τέτοιου είδους μέτρα, σημείωσε ότι υπάρχουν προγράμματα που προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας και είχε μεγάλη απήχηση στα νοικοκυριά, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, υπενθύμισε ότι υπάρχει το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών που επίσης θα έχει μόνιμη επίδραση στη μείωση. Επίκειται, πρόσθεσε, και η προκήρυξη του Σχεδίου Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις για να γίνουν επενδύσεις με μόνιμη επιδότηση από το κράτος που θα έχουν μόνιμη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμη, επεσήμανε, , έχει αποφασιστεί από το Υπουργείο και την ΑΗΚ για επιδότηση αντικατάστασης  εργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση για την ευάλωτη ομάδα πληθυσμού.

ΑΚΕΛ: Χρειάζεται σημαντική παρέμβαση από το κράτος

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε ανήμερα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου (5/11) στη Βουλή την πρόταση του για μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από το 19% στο 9%.  Όπως επισημαίνεται, τα νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες χρειάζονται δραστική και ουσιαστική ελάφρυνση από τις αυξήσεις.  Μάλιστα ο βουλευτής και Οικονομολόγος του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου σημείωσε μιλώντας στην Brief για το εν λόγω ζήτημα, ότι η κυβέρνηση πρέπει να έρθει με μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και να παρέμβει σημαντικά για να απορροφήσει μέρος του κόστους, αλλιώς θα το επωμίζεται η κοινωνία.

«Υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα είτε το παραδέχεται η κυβέρνηση είτε όχι στις τιμές των καυσίμων, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα είδη πρώτης ανάγκης», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ για μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9% για όλους, είναι μέτρο αναλογικό και ρεαλιστικό και θα στηρίξει την κοινωνία σε αυτή την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει. Αυτού του είδους των προτάσεων είναι κομμάτι συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ο κ. Πολυκάρπου, τα οποία η κυβέρνηση στην ουσία δεν εφάρμοσε, καθώς η μείωση στο 5% για τις ευάλωτες ομάδες, αν και είναι προς την σωστή κατεύθυνση ,αφορά πολύ μικρή ομάδα του πληθυσμού.

Ο κ. Πολυκάρπου αναφέρθηκε στην εφαρμογή νομοθεσίας που προτείνει το ΑΚΕΛ, όπως η κατάργηση του διπλού φόρου στα καύσιμα,  καθώς επιβάλλεται ΦΠΑ και στον φόρο κατανάλωσης, κάτι που θα μείωνε και την τιμή των καυσίμων.
Ένα ακόμη μέτρο που προτείνει το ΑΚΕΛ, είναι η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα έσοδα που παίρνει από το Ταμείο του Εμπόριου Ρύπων, στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας, για να στηρίξει στοχευμένα ομάδες πληθυσμού που έχουν ανάγκη λόγω της δύσκολης κατάστασης.

ΟΕΒ: Οριζόντια και καθολική μείωση ΦΠΑ

Παράλληλα, η ΟΕΒ με επιστολή της την Δευτέρα (8/11) προς τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη ζήτησε όπως το 5% στο ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα (από το 19% που ισχύει σήμερα, να πέσει στο 5%) να ισχύει για όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Ειδικότερα, υπογραμμίζεται σε σχετικό δελτίο τύπου της ΟΕΒ, λόγω της αύξησης στις τιμές της ενέργειας πρέπει να εφαρμοστεί οριζόντια και καθολική η μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στο 5% για τους επόμενους τρείς μήνες.

Εφαρμόζοντας την παραπάνω πρόταση, θα αποφευχθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών καθώς με μειωμένο τον συντελεστή ΦΠΑ στο 5% και σε συνδυασμό με την απορρόφηση από τις επιχειρήσεις άλλων αυξήσεων θα συγκρατηθεί το κύμα αυξήσεων, επισημαίνεται.

Δείτε αυτούσια την επιστολή της ΟΕΒ στον Υπουργό Οικονομικών:
γ

>>> Δείτε εδώ την επιστολή της ΟΕΒ στον Υπουργό Οικονομικών <<<

 
23634