Φθηνότερα κλιματιστικά: Θέλουν 2670 άτομα - Διαθέσιμα 250

Τι πρέπει να ξέρουν όσοι ενδιαφέρονται για αγορά φθηνότερων κλιματιστικών μέσω συλλογικής αγοράς Συνδέσμου Καταναλωτών

Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από πολίτες για αγορά κλιματιστικών σε χαμηλότερη τιμή, μέσω του Σχεδίου για συλλογική αγορά που εξήγγειλε ο Σύνδεσμος Καταναλωτών Κύπρου. Το σχέδιο υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CLEAR-X.

Το πρόγραμμα αφορά ουσιαστικά εκστρατεία συλλογικής αγοράς κλιματιστικών στην παρούσα φάση ενώ μέσα στον Μάιο αναμένεται η ίδια προσπάθεια για αγορά φωτοβολταϊκών. Έτσι λόγω της συλλογικής αγοράς, το κόστος θα είναι αρκετά μειωμένο.

Η ειδική ιστοσελίδα www.klimatistika.cy άνοιξε από τις 23/1 και ήδη έκαναν εγγραφή 2670 άτομα,  δείχνοντας ουσιαστικά το ενδιαφέρον τους για αγορά κλιματιστικών. Στην διάσκεψη τύπου για την εξαγγελία του Σχεδίου, ανακοινώθηκε ότι περίπου τα διαθέσιμα κλιματιστικά θα είναι 250. Ήδη λοιπόν το ενδιαφέρον είναι... δεκαπλάσιο από τα κλιματιστικά που θα είναι διαθέσιμα για αγορά σε χαμηλότερη τιμή.  Λέχθηκε πάντως ότι εφόσον υπάρχει ζήτηση και διαθεσιμότητα από τον προμηθευτή, ενδέχεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Σημειώνεται ότι η εγγραφή στην ιστοσελίδα δεν είναι δεσμευτική. 

Όλα τα κλιματιστικά που συμπεριλαμβάνονται στην εκστρατεία, έχουν πετύχει υψηλή βαθμολόγηση στις συγκριτικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών. Ως εκ τούτου τα κλιματιστικά θα έχουν εξαιρετικές επιδόσεις σε ενεργειακή απόδοση και θα έχουν και χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Τονίζεται ότι δεν υπάρχουν οποιαδήποτε εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. 

Τι θα γίνει

Περίπου το τελευταίο δεκαήμερο Φεβρουαρίου, αναμένεται ότι όλοι όσοι κάνουν εγγραφή στην ειδική ιστοσελίδα, θα λάβουν την ίδια στιγμή ένα email με τις τιμές των κλιματιστικών. Θα λάβουν ουσιαστικά σχετική προσφορά, με τη συνολική τιμή για τη συσκευή και την εγκατάστασή της. 

Εάν επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγορά, θα πρέπει να το δηλώσουν στην ιστοσελίδα και θα τους εκδοθεί το ειδικό κουπόνι της έκπτωσης το οποίο θα παρουσιάσουν στην εταιρία από την οποία θα αγοράσουν το κλιματιστικό. 

Επειδή όπως προαναφέραμε το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, ουσιαστικά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όσοι δηλώσουν πρώτοι ότι θα αγοράσουν το κλιματιστικό, θα πάρουν και το κουπόνι για αγορά μέσω του σχεδίου.

Εάν ενδιαφέρεστε να κάνετε εγγραφή πατήστε ΕΔΩ.

Και φθηνότερα φωτοβολταϊκά 

Όπως προαναφέραμε, μέσα στον Μάιο αναμένεται ότι θα προκηρυχθεί παρόμοιο σχέδιο και για αγορά φωτοβολταϊκών. Μάλιστα γίνεται προσπάθεια το σχέδιο αυτό να υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής με δόσεις λόγω του ψηλού κόστους.

Τι είναι το CLEAR-X;

Το CLEAR-X είναι ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020” με στόχο να διευκολύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν και να εγκαθιστούν τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα σπίτια τους.

Τι ακριβώς κάνει το CLEAR-X;

Στο επίκεντρο του CLEAR-X βρίσκεται μια σειρά από προγράμματα συλλογικής αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακά αποδοτικών συσκευών, όπως ηλιακά πλαίσια και αντλίες θερμότητας. Ένα έως δύο προγράμματα ανά χώρα θα εφαρμοστούν στη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία για ένα ολόκληρο έτος.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να εγγραφούν στις εκστρατείες συλλογικής αγοράς και να καθοδηγηθούν κατά τη διαδικασία αγοράς. Μέσω δοκιμών προϊόντων, όλες οι συσκευές θα έχουν επαληθευτεί ως μερικά από τα καλύτερα προϊόντα της αγοράς. Ο καταναλωτής θα
επωφεληθεί επίσης από χαμηλότερη τιμή, χάρη στη φύση της συλλογικής αγοράς.

Στόχοι του έργου στις 6 χώρες:

  • 38,000 εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • €27 εκατομμύρια ευρώ συνολικές επενδύσεις από τους καταναλωτές
  • 18.2 GWh πρόσθετη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ανά έτος

Σωτήρης Νικηφόρου

Σωτήρης Νικηφόρου
 
24992