Γ. Χατζηγιάννης: Απαραίτητη η επιβολή αρνητικών επιτοκίων

Γιατί είναι αναγκαία η επιβολή αρνητικών επιτοκίων σε μεγάλες καταθέσεις, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του CIM

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Τα αρνητικά επιτόκια θα δώσουν ώθηση στην οικονομία καθώς θα διοχετευτούν χρήματα στην αγορά σε επενδύσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εκπομπή Business Hour By Brief, ο Οικονομικός Αναλυτής και Γενικός Διευθυντής του CIM, Γιάγκος Χατζηγιάννης, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά προκλήσεων και πάλι, λόγω των διακυμάνσεων της πανδημίας για αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

Τι είναι τα αρνητικά επιτόκια και γιατί επιβάλλονται

Κληθείς να δώσει τον ορισμό των αρνητικών επιτοκίων, σημείωσε ότι, οι τράπεζες λόγω των καταστάσεων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το γεγονός ότι εδώ και λίγα χρόνια υπάρχουν αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις των τραπεζών που φυλάσσονται στην ΕΚΤ, μεταφέρουν το κόστος του αρνητικού επιτοκίου στους καταθέτες.

«Αυτό που βλέπαμε τις προηγούμενες δεκαετίες  όπου κόσμος φύλαγε λεφτά στις τράπεζες για να επωφελείται από υψηλά επιτόκια δεν υπάρχει πλέον», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το χρηματοοικονομικό τοπίο έχει αλλάξει.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση των αρνητικών επιτοκίων σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο και οι τράπεζες επειδή υποχρεώνονται να καταθέτουν τα λεφτά τους στην ΕΚΤ και επωμίζονται το κόστος το μεταφέρουν πλέον στους μεγάλους καταθέτες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι ένα τέτοιο γεγονός δεν έχει συμβεί ξανά στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την Ιαπωνία διατηρούσε αρνητικά επιτόκια για πάρα πολλά χρόνια σαν μοχλό πίεσης για ανάπτυξη.

Ποιος αποφασίζει για την επιβολή αρνητικών επιτοκίων

Υπεύθυνος για την επιβολή αρνητικού επιτοκιου, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη είναι το Euribor, ο δείκτης - το Ευρωπαϊκό Επιτόκιο, το οποίο δημοσιεύεται σε καθημερινή βάση και σχετίζεται με την διακύμανση των επιτοκίων και με αυτό δουλεύουν τα περισσότερα ιδρύματα στην χρηματοπιστωτική ένωση. «Είτε είναι αρνητικό είτε θετικό και ο βαθμός και δείκτης του επιτοκίου καθορίζεται από το Euribor», πρόσθεσε.
Στο παρελθόν, σημείωσε, υπήρχαν και δείκτες στο Λονδίνο όπως το Libor, αλλά λόγω του Brexit, ο δείκτης για την ΕΕ είναι το Euribor.


Η κατάσταση στην Ευρώπη
Όταν οι ίδιες οι Τράπεζες καταθέτουν τα λεφτά τους με αρνητικά επιτόκια, είναι λογικό να προσπαθούν να μεταβιβάσουν το κόστος στους καταθέτες τους, επομένως είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση καθώς οι τράπεζες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα αυξημένο κόστος λόγω των επιτοκίων, σημείωσε
Η εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων θα λειτουργήσει ως μοχλός  ώθησης της ανάπτυξης της οικονομίας, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης σημειώνοντας πως, όταν γνωρίζει ένας καταθέτης ότι πιθανόν να μην υπάρχει απόδοση στην κατάθεση του τότε πιο εύκολα θα επενδύσει στην οικονομία είτε σε ακίνητη περιουσία είτε με άλλο τρόπο. 

Επίσης, στην Ελβετία εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν χρεώσεις επί των καταθέσεων άρα θα πρέπει να δούμε πως θα αυξηθεί ο πληθωρισμός και η Ευρωπαϊκή οικονομία.

Τα αρνητικά επιτόκια στην Κύπρο

Ταυτόχρονα σημείωσε, η Ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και επομένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μια σχετικά καινούργια έννοια, και η Κύπρος μετά την κρίση των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού τομέα το 2013 μπήκε κάτω από την αυστηρή εποπτεία της.

Η εφαρμογή των αρνητικών επιτοκίων στην Κύπρο, επεσήμανε, εφαρμόζεται σε μικρό ποσοστό από όλες τις τράπεζες και αφορούν τις μεγάλες καταθέσεις, κυρίως επιχειρηματικές που ξεπερνούν τις €100.000.

Ακόμη, σημείωσε ότι η κάθε τράπεζα έχει εκδώσει ανάλογα με τα δεδομένα της οδηγίες προς τους καταθέτες της.
«Δεν είναι τεράστιο το ποσοστό» εκτιμά ο κ. Χατζηγιάννη, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα κόστος πλέον για τις καταθέσεις, ώστε ο καταθέτης να προβληματιστεί για το αν αξίζει να έχει τα λεφτά του στην τράπεζα ή να τα επενδύσει σε μετοχές, σε ακίνητα σε επιχειρήσεις. «Είναι μια εξέλιξη που θα βοηθήσει την οικονομία και δεν πρέπει να την βλέπουμε αρνητικά», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι όσο περισσότερα χρήματα κινούνται στην οικονομία μπορεί να την ωθήσει. 

Δεν αυξάνονται τα αρνητικά επιτόκια, ούτε καταργούνται λόγω πανδημίας

Ταυτόχρονα υπάρχουν έντονες ενδείξεις πληθωρισμού, όπως αύξηση στις τιμές σε βασικά αγαθά σε Κύπρο και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να ανοίγει η συζήτηση κατά πόσο θα αυξηθούν τα αρνητικά επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με τις ενδείξεις, κατά τον κ. Χατζηγιάννη το επόμενο διάστημα δεν πρόκειται να αυξηθούν τα αρνητικά επιτόκια.
Από τη μια υπάρχει αυτή η κατάσταση πραγμάτων που δεν μπορεί να αλλάξει και όπως υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές για τον επόμενο χρόνο από την άλλη πλέον οι καταθέσεις δεν είναι τόσο δημοφιλές μέσο για αύξηση των κερδών ατόμων ή επιχείρησης, όπως ίσχυε στο παρελθόν με επιτόκια και της τάξεων του 6 - 7%.

Πότε μπορεί να καταργηθούν τα αρνητικά επιτόκια

Στην ερώτηση πότε θα μπορούσε να καταργηθεί η εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων σημείωσε ότι εξαρτάται από δύο παράγοντες. Πρώτος παράγοντας ο πληθωρισμός και δεύτερο από την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας.
Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να είναι πάνω από 2% που είναι το όριο στην ΕΕ, θα χρειαστεί να αυξήσουν το επιτόκιο για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, ανέφερε.

Παράλληλα σημείωσε ότι η πανδημία αλλάζει τα δεδομένα και θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει η υγειονομική κρίση, να κατασταλάξουν οι διεθνείς αγορές να επέλθει ηρεμία στους καταναλωτές για να δούμε πώς προχωρά η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.
 

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε Οικονομικός Αναλυτής και Γενικός Διευθυντής του CIM, Γιάγκος Χατζηγιάννης:

 

Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB