Γ. Λουκαϊδης:Ζητά στοιχεία από Διοικητή ΚΤΚ για χρεώσεις Τραπεζών

Με επιστολή ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε στοιχεία για προηγούμενες χρεώσεις Τραπεζών από τις σημερινές

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, απέστειλε σήμερα (19/2) επιστολή προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, με θέμα τις πρακτικές των Αδειοδοτημένων Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΑΠΙ) αλλά και Εταιρειών Εξαγοράς Δανείων, οι οποίες δεν συνάδουν με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις, καθώς και το ενδεχόμενο προσυμφωνίας τόσο στην χρονική στιγμή, όσο και στο ύψος των χρεώσεων.
 
Επισυνάπτεται αυτούσια η επιστολή:
 
«Αγαπητέ κύριε Ηροδότου,
 
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού έργου, λαμβάνουμε καθημερινά παράπονα από πολίτες για πρακτικές των Αδειοδοτημένων Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΑΠΙ) αλλά και Εταιρειών Εξαγοράς Δανείων, οι οποίες δεν συνάδουν με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κεντρικής Τράπεζας, όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις. Επίσης, γινόμαστε δέκτες παραπόνων για αύξηση των διαφόρων χρεώσεων που επιβάλλουν τα ΑΠΙ, σε σημείο και με τρόπο που εύλογα δημιουργεί το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει προσυμφωνία τόσο στην χρονική στιγμή, όσο και στο ύψος των χρεώσεων.
 
Με βάση τα πιο πάνω, παρακαλώ όπως έχω τις απαντήσεις σας στα πιο κάτω:
 
>>>Διαβάστε ακόμη: ΥΠΟΙΚ: Παρατείνονται τα Σχέδια Επιδότησης Επιτοκίων/ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Κατά πόσον υπήρξε αύξηση των διαφόρων χρεώσεων των τραπεζών από το 2019 και μετέπειτα και ποια ήταν αυτή η αύξηση. Θα το εκτιμούσαμε εάν είχαμε ένα συγκριτικό πίνακα με τις προηγούμενες χρεώσεις και τις σημερινές.
 
Υπάρχουν παράπονα ότι ΑΠΙ:
 
(α) Σε ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής δεν προχωρούν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, αλλά απαιτούν εξόφληση είτε με ακίνητα έναντι χρέους, είτε σε μετρητά,
 
(β) στις περιπτώσεις που προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις αυξάνουν το επιτόκιο, κατά παράβαση της οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας,
 

(γ) έχουν προχωρήσει σε πώληση εξυπηρετούμενων δανείων συνδεδεμένων με τρεχούμενους λογαριασμούς σε εταιρείες εξαγοράς δανείων, τους οποίους οι εταιρείες τερματίζουν, με αποτέλεσμα να οδηγούν τις εταιρείες αυτές σε ασφυξία και κατ’ επέκταση σε διάλυση.
 
Επίσης, υπάρχουν παράπονα ότι οι εταιρείες εξαγοράς δανείων που έχουν αγοράσει τα δάνεια από τις τράπεζες δεν προχωρούν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και απαιτούν εξόφληση των δανείων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ιδιώτες και εταιρείες σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να χάνονται θέσεις εργασίας και να μειώνεται η οικονομική δραστηριότητα. Θα ήταν χρήσιμο αν είχαμε τις οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές της ΚΤΚ προς τις εταιρείες αυτές».
 

ΚΥΠΕ

 
14191