Γ. Συρίχας: Οι μεταρρυθμίσεις πιο σημαντικές απο τα κονδύλια

«Στα 6 χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι στο 7%, με την πρόβλεψη ότι θα δημιουργηθούν 11 χιλιάδες θέσεις εργασίας»

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Η μεταρρύθμιση είναι πιο σημαντική και από τα κονδύλια που θα λάβουμε, τόνισε ο οικονομολόγος Γιώργος Συρίχας, μιλώντας στην εκπομπή Business Hour by Brief την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, επισημαίνοντας τους τομείς που πρέπει να επενδύσει η Κύπρος για να έχει μακροπρόθεσμα κέρδος. Την ίδια ώρα ο κ. Συρίχας αναφέρθηκε στα κονδύλια που θα λάβει η Κύπρος όχι μόνο από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και από το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης. Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Συρίχας έκανε αναφορά και στο όραμα για την Κύπρο του 2035.

 Αρχικά, ο κ. Συρίχας αναφέρθηκε στην πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου στην οποία αναλύονται οι συντελεστές στην παραγωγή. «Στην παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιούμε συντελεστές παραγωγής, δηλαδή το κεφάλαιο και την εργασία και την αποτελεσματικότητα τους».

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος παραγωγικότητας είναι αυτός της εργασίας σημείωσε, δηλαδή πόσο προϊόν παράγεται ανά ώρα εργασίας και χρησιμοποιείται αυτό το μέγεθος για να γίνει σύγκριση με άλλες χώρες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της έρευνας η παραγωγικότητα στην Κύπρο σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, υστερεί σημαντικά και είναι γύρω στο 80-85% του μέσου όρου. «Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης», τόνισε.

Το 23% των κονδυλίων αφορά την ψηφιακή οικονομία

Όπως ανέφερε, υπολειπόμαστε στον τομέα επένδυσης κεφαλαίου, αλλά το σημαντικό είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει κονδύλια για την πράσινη οικονομία και για την ψηφιακή οικονομία. Ανέφερε μάλιστα ότι πρόκειται για τα μεγαλύτερα κονδύλια που θα δοθούν και συγκεκριμένα το 23% θα πάει στην ψηφιακή οικονομία.

Το εύρημα σημείωσε, του τελευταίου δελτίου του ΚΟΕ είναι ότι οι κατηγορίες που έχουν μείνει αρκετά πίσω, σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ, είναι οι Πληροφορικής & Τεχνολογίας και Έρευνας & Ανάπτυξης.

Η επίδραση του 1,2 δις ευρώ στην οικονομία

Πέραν στα κονδύλια απο το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην επίδραση των 1,2 δις ευρώ από το Ταμείο Αναδιάρθρωσης, καθώς θα δοθεί επιπρόσθετα ένα 3% στον ρυθμό ανάπτυξης για τα επόμενα 2 χρόνια. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως σύμφωνα με τον κ. Συρίχα στα 6 χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι στο 7%, με την πρόβλεψη ότι θα δημιουργηθούν 11 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Μόνιμου χαρακτήρα ο ρυθμός ανάπτυξης από τις μεταρρυθμίσεις

Το σημαντικότερο εύρημα σε αυτή την μελέτη επίπτωσης του ΚΟΕ για το Υπουργείο Οικονομικών, κατά τον κ. Συρίχα είναι ότι ενώ αυτές οι επενδύσεις, όπως όλες, μέσα στον χρόνο φθίνουν και δεν μπορούν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στον ρυθμό ανάπτυξης για πάντα γιατί το κεφάλαιο αποσβένεται, ενώ οι μεταρρυθμίσεις έχουν μόνιμο χαρακτήρα. «Οι μεταρρυθμίσεις μετά από 20 χρόνια θα συνεισφέρουν, επιπρόσθετα, 17% στο ΑΕΠ», τόνισε.

Ταυτόχρονα ο κ. Συρίχας υπογράμμισε ότι είναι μια τεράστια ευκαιρία που δίνεται στην Κύπρο μέσω των κονδυλίων που παρέχει η ΕΕ. «Δεν είναι μόνο αυτά τα κονδύλια», πρόσθεσε ο κ. Συρίχας.

Κονδύλια και από το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης
 
Υπάρχει μάλιστα 1,5 δις ευρώ κονδύλια μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων σε πράσινους τομείς και ψηφιοποίησης. Επομένως, πρόσθεσε, 3 δις ευρώ περίπου αν αξιοποιηθούν, βάζουν επιτέλους την Κυπριακή οικονομία  σε τροχιά ανάπτυξης. 

Η οικονομία μας ανταποκρίνεται στις προκλήσεις αλλά όλα γίνονται με βραχυπρόθεσμο στόχο σημείωσε ο κ. Συρίχας. «Δεν στηρίζεται σε γερά θεμέλια η οικονομία μας», σημείωσε. 

Όπως ανέφερε ως παράδειγμα, η οικονομία μας στηρίζεται στο πετρέλαιο. Με τις αυξομειώσεις στην τιμή του η Κύπρος επηρεάζεται αρκετά ενώ θα μπορούσε να  προχωρήσει στις ΑΠΕ, που όχι μόνο θα μας εξοικονομήσει χρήματα ύψους 1 δις ευρώ περίπου ετησίως, αλλά θα μας δώσει μια ανθεκτικότητα στην κυπριακή οικονομία με την ντόπια παραγωγή.

Η απάντηση είναι να στηριχθούμε στις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε.

«Μακάρι να κάναμε τις μισές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε να κάνουμε», σημείωσε, ώστε και να μην χάσουμε τα κονδύλια αλλά και να βάλουμε την οικονομία μας σε γερά θεμέλια.

Όλα αυτά υπενθύμισε έχουν εγκριθεί από την ΕΕ και έχουν τροχοδρομηθεί. Αυτό που απαιτείται τόνισε, είναι σκληρή δουλειά και συναίνεση και στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το πλάνο για την Κύπρο 2020-2035

Το μεγαλύτερο πλάνο για την Κύπρο για τα επόμενα 15 χρόνια, θα βγει στην δημοσιότητα το επόμενο διάστημα, αγγίζει όλα αυτά τα θέματα ώστε να δημιουργήσουμε μια ανθεκτική οικονομία.

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Business Hour By Brief ο κ. Σύριχας:

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank