Γαβριήλ: Σοβαρό πρόβλημα με τα έργα του Δημοσίου

Λόγω των αυξήσεων στα υλικά - Τι αναφέρει στην Brief ο Στέλιος Γαβριήλ Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Για τις αυξήσεις των υλικών και του κατασκευαστικού κόστους, για το πώς διαχειρίζεται ο κατασκευαστικός κλάδος τις αυξήσεις αυτές αλλά και τα δεδομένα με τη ζήτηση για νέες κατοικίες αυτή την περίοδο, μίλησε στην εκπομπή Business Hour by Brief, ο κ. Στέλιος Γαβριήλ Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου

Ο κ. Γαβριήλ, δήλωσε πως από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα, οι τιμές έχουν ανέβει κατά 34%.

Αναφερόμενος στα κυβερνητικά έργα τα οποία είχαν προσφοροδοτηθεί με χαμηλότερες τιμές πριν από το 2020 και βρίσκονται σε εξέλιξη, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στο πώς μπορούν να ολοκληρωθούν. Τόνισε πως  οι συμβάσεις βάσει νόμου δεν μπορούν να αλλάξουν.

Την ίδια ώρα, για τα σπίτια, υποστήριξε ότι ο ιδιοκτήτης και ο εργολάβος θα καλεστούν να έχουν αυξημένο κόστος κατασκευής για να ολοκληρωθεί το σπίτι τους.

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Γαβριήλ

- Να αρχίσουμε με τον Δείκτη Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Στατιστική υπηρεσία που αφορούν τον Σεπτέμβριο, μέσα σε ένα χρόνο καταγράφηκε αύξηση 16,24%. Τι σημαίνει για τον κλάδο σας αυτή η αύξηση, πως και πόσο επηρεάζεται το κόστος κατασκευής.

Από Σεπτέμβριο ‘21-Σεπτέμβριο ‘22 ο δείκτης είναι στο 16%. Υπήρξε μια μικρή διόρθωση, καθώς ο δείκτης ήταν και πιο ψηλά και συγκεκριμένα τον Ιούλιο ήταν κοντά στο 20%. Ουσιαστικά υπήρξε μια διόρθωση σε ότι αφορά τα βασικά υλικά όπως είναι ο οπλισμός και ο κατασκευαστικός χάλυβας. Για τα δύο αυτά υλικά είχε αυξηθεί η τιμή τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, πέραν του 140%.

Οι τιμές έχουν ξεκινήσει να ανεβαίνουν από το 2020. Από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα, έχει ανέβει κατά 34%.

Το πρόβλημα θα το χωρίσουμε σε 2 κατηγορίες.

Τα έργα -ιδιωτικά και κυβερνητικά- τα οποία είχαν προσφοροδοτηθεί με χαμηλότερες τιμές πριν από το 2020. Αυτά τα έργα είναι σε εξέλιξη και εκεί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο πώς μπορούν να ολοκληρωθούν. Υπάρχει περιθώριο κέρδους από τους εργολάβους. Ωστόσο υπάρχει μια φόρμουλες στα κυβερνητικά συμβόλαια τα οποία δίνουν μια αύξηση αλλά δεν καλύπτουν το συνολικό κόστος που έχει αυξηθεί. Για τα έργα του δημοσίου έχουμε ζητήσει να δοθούν οι αυξήσεις εκεί και όπου δικαιολογείται σε κάποια υλικά, τα οποία δεν καλύπτονται από τις φόρμουλες. Οι συμβάσεις βάσει νόμου δεν μπορούν να αλλάξουν. Αυτό που μπορεί να αλλάξει, είναι να δοθούν εκεί και όπου δικαιολογείται αυξήσεις πχ το αλουμίνιο έχει ανέβει από τα €4/kg στα €8,50/kg. Εάν ένα έργο προσφοροδοτήθηκε το 2020 με τιμές αλουμινίου, δεν μπορεί να το καλύψει η φόρμουλα -εάν ο εργολάβος το αποδείξει- και εκεί ζητούμε να δοθεί δικαιολογημένα η αύξηση στο συμβόλαιο ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.  

Σε σχέση με τα ιδιωτικά έργα, η φόρμουλα διαγράφεται. Στα σπίτια είναι διαφορετικά. Εκεί υπάρχει μια συμφωνία ιδιωτική μεταξύ του ιδιοκτήτη και του εργολάβου και μπορούν να βρουν τη σωστή φόρμουλα ώστε να τελειώσει η οικοδομή. Το πρόβλημα είναι με τους ιδιώτες που είχαν συνάψει ένα δανεισμό και φαίνεται στην πορεία να βρίσκονται με 10%. Θα καλεστούν να έχουν αυξημένο κόστος κατασκευής για να ολοκληρωθεί το σπίτι τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει τα τραπεζικά ιδρύματα να αυξήσουν τον δανεισμό ή ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μαζί με τον αρχιτέκτονα να προβούν σε διορθωτικές αλλαγές στο κατασκευαστικό κομμάτι.

β/ Για νέες κατασκευές οι οποίες έχουν ξεκινήσει το 2021 είτε σήμερα. Υπήρξε μια αυξητική τάση για άδειες οικοδομής. Πολλοί από αυτούς πήραν τις άδειες οικοδομής, ίσως να προχώρησαν και σε προσφορές.

- Είναι καλή εποχή τώρα να ξεκινήσουν δημόσια έργα ή να χτίσει κάποιος σπίτι;

Για τα έργα του δημοσίου το κράτος αντιλήφθηκε ότι θα υπήρχε πρόβλημα ύφεσης στον κατασκευαστικό κλάδο, γι’αυτό και άμεσα ζήτησε από τους αρμόδιους όπως καλύψουν όλα τα έργα που είναι χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Φέτος έχουν προκηρυχθεί τα περισσότερα έργα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό βοήθησε τον κατασκευαστικό κλάδο να μπορέσει να καλύψει τις οποιεσδήποτε απώλειες είχε στο κόστος κατασκευής των προηγούμενων έργων.

Από την άλλη, στους ιδιώτες που θα έκτιζαν, αυτό που συνιστούμε είναι μαζί με τους αρχιτέκτονες τους, να κάνει μια αναθεώρηση. Εάν τώρα βλέπει πως το κόστος τους είναι εκτός προϋπολογισμού κατά 100.000€, θα πρέπει να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό (να μειώσει τα τετραγωνικά) για να μπορέσει να μειώσει το κόστος κατασκευής.

- Σε ποιες κατηγορίες υλικών καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις;

Οι πλαστικές σωλήνες και όλα τα παράγωγα του αλουμινίου. Το αλουμίνιο δεν χρησιμοποιείται μόνο σαν παράθυρο, αλλά και για τις οροφές. Στις κατασκευές από γυψοσανίδα, τα μέταλλα όλα έχουν αυξηθεί και συγκεκριμένα το κόστος διπλασιάστηκε. Επίσης, στα υλικά θερμομόνωσης, έχει αυξηθεί το κόστος 100%.

- Πέραν από τις αυξήσεις να πούμε ότι υπάρχει και το ζήτημα με τον ΦΠΑ στα ακίνητα. Ποια είναι η δική σας θέση;

Με την νέα τροποποίηση θα «τιμωρήσουμε» τον Κύπριο πολίτη. Αυτό που είχαμε ζητήσει είναι να ακολουθήσουμε την πολιτική και μας είπε το υπουργείο πως είναι δύσκολο και είναι πλέον ευρωπαϊκή οδηγία. Σε Ελλάδα και Πορτογαλία το ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομές, είναι 0%. Άρα αυτό βοηθά τον κατασκευαστικό κλάδο και γενικότερα την βιομηχανία της ανάπτυξης γης ώστε να έχουν καλύτερες πωλήσεις. Αυτό μας ανέφεραν από το υπουργείο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, δηλαδή να γίνει το 0% και έτσι ακόμη δεν έχει ψηφιστεί το οτιδήποτε.

- Είναι γνωστό ότι οι Κύπριοι προτιμούσαν πάντα να ζουν σε σπίτια. Μήπως αλλάζει πλέον η τάση και είναι τα διαμερίσματα πλέον η νούμερο ένα επιλογή για τα νεαρά κυρίως ζευγάρια;

Πλέον η νέα γενιά φαίνεται ότι προτιμά τα διαμερίσματα, τουλάχιστον για την πρώτη κατοικία, σαν αρχή στη ζωή τους. Τα διαμερίσματα είναι πιο κοντά στο κέντρο της πόλης, κοντά στις εργασίες τους, άρα μειώνεις και το κόστος της μεταφοράς. Η πρώτη επιλογή πλέον είναι τα διαμερίσματα για τα νεαρά ζευγάρια και ένας λόγος είναι το αυξημένο κόστος.

Δείτε στο βίντεο την συνέντευξη του Προέδρου Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, Στέλιου Γαβριήλ

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank