Γαβριήλ: Στοιχεία της ενέργειας που επηράζουν τον αγροτικό τομέα

Τα στοιχεία όπως ανέφερε στην δήλωση του αποδεικνύουν τη δραματική –όπως χαρακτήρισε- κατάσταση του αγροτικού τομέα

Σε παράθεση στοιχείων για ένα εκ των συντελεστών παραγωγής, την ενέργεια, προχώρησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλυτικής Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, έπειτα από τη συνεδερία της Επιτροπής Γεωργίας.

Τα στοιχεία όπως ανέφερε στην δήλωση του αποδεικνύουν τη δραματική –όπως χαρακτήρισε- κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός τομέας.

Συγκεκριμένα ο κ. Γαβριήλ ανέφερε:

Γεωργικό Πετρέλαιο Κίνησης: Παρότι ελήφθη απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο από το 2013 για επέκταση του καθεστώτος φορολόγησης του χρωματισμένου πετρελαίου και στο γεωργικό πετρέλαιο κίνησης, αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

ΦΠΑ επί του Χρωματισμένου Γεωργικού Πετρελαίου: Είναι ενδεικτικό το στοιχείο ότι τον Ιούνιο του 2021 το κράτος εισέπραττε ως ΦΠΑ 13 σεντ/λίτρο, ενώ τον Ιούνιο του 2022 εισέπραξε περίπου 24 σεντ/λίτρο. Δηλαδή, σχεδόν τα διπλάσια. Μόνο για το χρωματισμένο πετρέλαιο η κυβέρνηση θα εισπράξει από τους γεωργούς για το 2022 6 εκ. ευρώ σε σχέση με 3,2 εκ. ευρώ το 2021. Παράλληλα, για το σύνολο των συντελεστών παραγωγής το ποσό αυτό ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.. Επίσης, υπάρχει απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για υπαγωγή του χρωματισμένου πετρελαίου στο 5% ΦΠΑ αντί στο 19% η οποία επίσης δεν υλοποιήθηκε.

Διαβάστε αυτούσια την δήλωση του κ. Γαβριήλ:

«Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι πλήττονται τον τελευταίο ένα χρόνο από μια άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία απειλεί να θέσει εκτός επαγγέλματος χιλιάδες γεωργοκτηνοτρόφους την ώρα που η κυβέρνηση παραμένει απλός θεατής στα προβλήματα.

Απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις στήριξης του τομέα στο ψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Δυστυχώς η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν έχει την πολιτική βούληση για επίλυση των προβλημάτων.

Θα παραθέσω ορισμένα στοιχεία μόνο για ένα εκ των συντελεστών παραγωγής, την ενέργεια, τα οποία αποδεικνύουν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός τομέας.

Γεωργικό Πετρέλαιο Κίνησης: Παρότι ελήφθη απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο από το 2013 για επέκταση του καθεστώτος φορολόγησης του χρωματισμένου πετρελαίου και στο γεωργικό πετρέλαιο κίνησης, αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

ΦΠΑ επί του Χρωματισμένου Γεωργικού Πετρελαίου: Είναι ενδεικτικό το στοιχείο ότι τον Ιούνιο του 2021 το κράτος εισέπραττε ως ΦΠΑ 13 σεντ/λίτρο, ενώ τον Ιούνιο του 2022 εισέπραξε περίπου 24 σεντ/λίτρο. Δηλαδή, σχεδόν τα διπλάσια. Μόνο για το χρωματισμένο πετρέλαιο η κυβέρνηση θα εισπράξει από τους γεωργούς για το 2022 6 εκ. ευρώ σε σχέση με 3,2 εκ. ευρώ το 2021. Για το σύνολο των συντελεστών παραγωγής το ποσό αυτό ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Την ώρα που οι γεωργοί σχεδόν εκλιπαρούν για στήριξη, την ώρα που βρίσκονται κυριολεκτικά στον αναπνευστήρα, η κυβέρνηση βλέπει τα έσοδα της, από τους ίδιους τους γεωργούς, σχεδόν να διπλασιάζονται χωρίς να υπάρχει για μεγάλη μερίδα του γεωργικού κόσμου μηχανισμός επιστροφής τους. Επίσης, υπάρχει απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για υπαγωγή του χρωματισμένου πετρελαίου στο 5% ΦΠΑ αντί στο 19% η οποία επίσης δεν υλοποιήθηκε.

Τα αποσπασματικά μέτρα της κυβέρνησης είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν επιλύουν τα προβλήματα. Απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις εδώ και τώρα στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδιασμού για να αντιμετωπιστεί όλη αυτή η κατάσταση που να λαμβάνει υπόψη το επιπρόσθετο κόστος όλων των κλάδων».