ΓΔ ΑνΑΔ: €24 εκ. επενδύονται σε εργαζομένους & ανέργους ετησίως

«Τα δημοφιλέστερα σχέδια για τις επιχειρήσεις»

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Πληθώρα σχεδίων διατίθενται μέσω της ΑνΑΔ με στόχο την ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού της Κύπρου μέσα από την βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων των ανέργων, εργαζομένων και ατόμων που πρώτη φορά μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, από τον συνολικό προϋπολογισμό της ΑνΑΔ, γύρω στα 24 εκατομμύρια ευρώ προσφέρονται κάθε χρόνο σε προγράμματα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, σημείωσε στην εκπομπή Business Hour By Brief , o Γενικός Διευθυντής της ΑνΑΔ, Γιάννης Μουρουζίδης.

«Η Κύπρος βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ανθρώπινο δυναμικό της. Είναι ο πιο σημαντικός πλουτοπαραγωγικός πόρος που έχουμε και για τον λόγο αυτό πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό γιατί είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών», σημείωσε. 

Το 2021, λειτούργησαν περίπου 15 σχέδια και τα ίδια λειτουργούν και για το 2022. Ανάλογα για το κάθε σχέδιο υπάρχει και διαφορετικός προϋπολογισμός, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως από τον συνολικό προϋπολογισμό της ΑνΑΔ, τα 24 εκατομμύρια αφορούν τα σχέδια αυτά, κάθε χρόνο.

Το σχεδιο στελέχωσης με απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Αυτά τα 15 σχέδια, παρέχουν οικονομικό κίνητρο στις επιχειρήσεις για να στελεχωθούν είτε με απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είτε με μακροχρόνια άνεργους. Ειδικότερα, για το σχέδιο  στελέχωσης με απόφοιτους παρέχεται ένα χορήγημα μέχρι 1100 ευρώ τον μήνα για 6 μήνες, έναντι του κόστους προσαρμογής του ατόμου στα καθήκοντα του αλλά και για την κατάρτιση τους.

Το ίδιο ισχύει και για την εργοδότηση μακροχρόνιων ανέργων, (σ.σ μακροχρόνιοι άνεργοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι για περισσότερο από 6 μήνες), με την διαφορά ότι το  ψχορήγημα προσφέρεται για 4 μήνες στην επιχείρηση. Η επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση έχει την υποχρέωση να κρατήσει το άτομο για ακόμη δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, κατά τον κ. Μουρουζίδη.

«Είναι επιτυχημένα σχέδια και λειτουργούν αρκετά χρόνια με τις επιχειρήσεις να τα αξιοποιούν για να προσλάβουν άτομα».

Τα δημοφιλέστερα σχέδια για τις επιχειρήσεις

Το σχέδιο που αξιοποιείται πλήρως από τους εργοδότες κατά τον κ. Μουρουζίδη είναι αυτό με τους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα, ανέφερε ότι υποβάλλονται γύρω στις 120 αιτήσεις μηνιαίως για συμμετοχή στο σχέδιο αυτό από επιχειρήσεις.
Επίσης, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα μονοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης. «Κάθε επιχείρηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να οργανώνει προγράμματα κατάρτισης για το προσωπικό της, καταθέτοντας την αίτηση ενδιαφέροντος της μέχρι 21 ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος. 

«Μπορεί να αξιοποιήσει εκπαιδευτές από την επιχείρηση ή και από εξωτερικούς εκπαιδευτές και να καταρτίσει το προσωπικό του σε εξειδικευμένα θέματα τα οποία κρίνει ως σημαντικά για την αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων του ίδιου του προσωπικού της.

Τα πολυεπιχειρησιακά προγράμματα

Κάθε έξι μήνες η ΑνΑΔ εξετάζει, εγκρίνει και πιστοποιεί προγράμματα τα οποία υποβάλλονται από τα 250 πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΑνΑΔ. «Μετά είναι διαθέσιμα για τις επιχειρήσεις να στείλουν τα άτομα τους σε αυτά τα προγράμματα», σημείωσε. Ονομάζονται πολυεπιχειρησιακά γιατί σε αυτά μπορούν να συμμετέχουν εργοδοτούμενοι από πολλές επιχειρήσεις. Τα μονοεπιχειρησιακά, πολυεπιχιερησιακά και το σχέδιο στελέχωσης επιχειρήσεων είναι τα πιο δημοφιλή στις επιχειρήσεις.

Οι απαιτήσεις των επαγγελμάτων αλλάζουν όσον αφορά γνώσεις και δεξιότητες και σίγουρα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν πρέπει να αναβαθμίζονται. «Για παράδειγμα επιχειρήσεις θα κάνουν χρήση προγράμματος όχι μόνο για επιπρόσθετες γνώσεις αλλά και για βασικές , όπως οι ψηφιακές δεξιότητες. 

Τα 4 έργα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ανέλαβε η ΑνΑΔ

Μάλιστα ο κ. Μουρουζίδης αποκάλυψε στην εκπομπή Business Hour By Brief μια νέα εξέλιξη για την ΑνΑΔ. Όπως ανέφερε η ΑνΑΔ έχει αναλάβει 4 προγράμματα κάτω από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα από αυτά είναι το πρόγραμμα αφορά την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στην Κύπρο, είτε είναι εργοδοτούμενοι είτε άνεργοι. «Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που απασχολεί 20.000 άτομα σε μια τριετή περίοδο με στόχο την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς είναι ένας τομέας που η Κύπρος υστερεί σε σχέση με την Ευρώπη», ανέφερε.

Τα άλλα τρία έργα κάτω από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέφερε, είναι η προώθηση και ανάπτυξη των πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, η προώθηση και ανάπτυξη των γαλάζιων γνώσεων και δεξιοτήτων. Το τρίτο σχέδιο αφορά την προώθηση  των δραστηριοτήτων για να αναβαθμιστεί η επιχειρηματικότητα, όπου δίνεται η έμφαση στις γυναίκες,  άνεργες μέχρι 55 ετών με στόχο μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος να είναι σε θέση να προωθήσουν και να αναπτύξουν μια δική τους επιχείρηση.

Σύντομα, πρόσθεσε, θα προκηρύξουν διαγωνισμούς για να ανατεθούν τα έργα.

Εντός του 2022 θα ξέρουμε τα επαγγέλματα με μεγαλύτερη ζήτηση μέχρι το 2030

Μέσα στο 2022, η ΑνΑΔ θα ολοκληρώσει μια έρευνα που αφορά τις προβλέψεις απασχόλησης σε όλα τα επαγγέλματα της Κύπρου. Υπενθύμισε ότι η ΑνΑΔ κάθε 2-3 χρόνια παρέχει προβλέψεις για όλα τα επαγγέλματα και τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της Κύπρου που θα έχουν περισσότερη ζήτηση για την επόμενη δεκαετία. 

Η προηγούμενη έρευνα της έγινε μέσα στο 2017 και ενώ ξεκίνησαν το 2020 την επόμενη, ΄λόγω της πανδημίας έγιναν κάποιες αναπροσαρμογές με την έρευνα να ολοκληρώνεται μέσα στο 2022.

Η έρευνα αυτή αξιοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας και πολιτισμού, το Υπουργείο Εργασίας και από την ΑνΑΔ, ανέφερε, ώστε να δώσουν την κατάλληλη ενημέρωση στους νέους, στους γονείς για το ποια επαγγέλματα έχουν μεγαλύτερες ανάγκες στην επόμενη δεκαετία.

Μέχρι τέλη του 2022 όλες οι δραστηριότητες της ΑνΑΔ ηλεκτρονικά στον «Ερμή»

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Ερμής έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ώστε όλες οι υπηρεσίες της ΑνΑΔ μέσα στο 2022, να βρίσκονται ηλεκτρονικά, κα επέκταση και η υποβολή των αιτήσεων και η η ενημέρωση οργανωτών, ώστε να μην χρειάζεται η γραπτή ενημέρωση. 

Τον Ιούλιο του 2021 μπήκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για εγγραφή ατόμων αλλά και νομικών προσώπων. Από τον Ιανουάριο του 2022, μπορούσε κάποιος να κάνει και την αίτηση του για τα δύο σχέδια (σχέδιο στελέχωσης αποφοίτων,  εργοδότηση μακροχρόνιων ανέργων), μόνο ηλεκτρονικά. Τα επόμενα σχέδια που θα μπορεί κάποιος να βρει ηλεκτρονικά στον «Ερμή», θα είναι τα μονοεπιχειρησιακά, κάτι που χρονικά αναμένεται να ισχύει από τον Μάιο του 2022.

Διαπιστώθηκε ότι τον Δεκέμβριο ο αριθμός των αιτήσεων ήταν τεράστιος με αρκετές επιχειρήσεις να προτίμησαν τον παραδοσιακό τρόπο υποβολής αίτησης - με το χαρτί σημείωσε ο κ. Μουρουζίδης. Αρχές Ιανουαρίου ήταν πιο διστακτικοί ενώ τον Φεβρουάριο υπήρξε μεγαλύτερη ανταπόκριση, πρόσθεσε. «Αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα οι αιτήσεις θα φτάσουν τις 120 όπως γίνονται γραπτώς μέχρι τώρα», πρόσθεσε.

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Βusiness Hour By Brief: