Γεμάτη ευτράπελα η ψήφιση του προϋπολογισμού

Τι προκάλεσε την διπλή διακοπή και ποιες ατάκες ξεχώρισαν

Με αρκετά ευτράπελα που σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσαν εντάσεις και σε άλλες γέλια, συνοδεύτηκε η σημερινή συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, ο οποίος εγκρίθηκε πριν από λίγο από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η σημερινή συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των τελευταίων επτά Βουλευτών ήτοι: Άννα Θεολόγου (ανεξάρτητη), Λίνο Παπαγιάννη (ΕΛΑΜ), Χαράλαμπο Θεοπέμπου (Οικολόγοι), Ηλία Μυριάνθους (ΕΔΕΚ), Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (ΔΗΚΟ), Γιώργο Λουκαΐδη (ΑΚΕΛ) και Νίκο Τορναρίτη (ΔΗΣΥ).

Μέχρι την ώρα που ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, όλα πήγαιναν μία χαρά και βάσει προγραμματισμού. Ωστόσο, η ανάρτηση πανό από μερίδα πολιτών που παρακολουθούσαν την συνεδρία της Ολομέλειας, οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή των εργασιών του Σώματος. Τελικώς μετά και την παρέμβαση αστυνομικών με πολιτικά το επεισόδιο έληξε και συνεχίστηκε η συζήτηση.

>>> Διαβάστε εδώ όλες τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού <<<

Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του κ. Τορναρίτη, όμως, άρχισαν στην ουσία τα ευτράπελα.

Τον χόρο έσυρε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος δηλώνοντας πως δεν θα στηρίξει κανένα σταύρωμα κονδυλιών στον κρατικό προϋπολογισμό, επέκρινε τους Βουλευτές για τον τρόπο με τον οποίο σταυρώνουν κονδύλια, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο τα αποδεσμεύουν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ξεσταυρώνονται κονδύλια με ένα τηλεφώνημα» και «χωρίς έλεγχο».

Ακολούθησε έντονη συζήτηση σε σχέση με μία τροπολογία που κατατέθηκε από ΑΚΕΛ, Συμμαχία Πολιτών και  Κίνημα Οικολόγων για αποκοπή των δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποιήσεις ή και ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και κρατικών υπηρεσιών, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, με εξαίρεση τις δαπάνες που αφορούν το έργο της ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το ΧΑΚ και το Ταμείο Αλληλεγγύης, καθώς το ΔΗΚΟ κατέθεσε υποτροπολογία επ’ αυτής, την οποία, ωστόσο, δεν κατάλαβαν ακριβώς τα πλείστα κόμματα. Ως αποτέλεσμα τούτου, η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της δύο φορές. Την μία για να γίνει διαβούλευση και την άλλη για να ετοιμαστεί το τελικό κείμενο και να διανεμηθεί στους Βουλευτές για να γνωρίζουν τι ακριβώς ψηφίζουν.

Ωστόσο μετά και την δεύτερη διακοπή που διήρκησε πέραν των δέκα λεπτών, δεν είχε ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό με τον Πρόεδρο της Βουλής να αντιδρά έντονα και να θέτει το τελικό κείμενο προς ψήφιση, το οποίο υπερψήφισαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ.

Πάντως, κατά την διάρκεια της συζήτησης για την προαναφερθείσα τροπολογία ξεχώρισαν οι αναφορές του Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών πριν το πρώτο διάλειμμα. Ο μεν Δημήτρης Συλλούρης αστειευόμενος είπε πως «ήταν φιλότιμη η προσπάθεια να μας συγχύσετε αλλά δεν τα καταφέρατε», για να πάρει την απάντηση από τον Γιώργο Περδίκη ότι «η δική μας ευφυΐα είναι λιγότερη». Υπέδειξε, δε, πως «πρέπει να καταλαβαίνουμε και ελληνικά τι ψηφίζουμε» και ζήτησε την διακοπή των εργασιών του Σώματος για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

>>> Όλη η ροή ειδήσεων της Brief με επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σημειώνεται πως στην συζήτηση για την τροπολογία που αφορούσε τις αποκρατικοποιήσεις και την αποξένωση κρατικής περιουσίας, παρενέβησαν η Ανεξάρτητη Βουλευτής, Άννα Θεολόγου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Άπαντες, πλην του κ. Νεοφύτου, εξέφρασαν την θέση για διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας για διαβούλευση. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ από την πλευρά του υπέδειξε πως λανθασμένα γινόταν η συγκεκριμένη συζήτηση και κάκισε το γεγονός πως ενώ είχε ολοκληρωθεί η συζήτηση των υπολοίπων τροπολογιών δεν προχωρούσε η συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού για μία τροπολογία.

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, εξάλλου, ήταν πρωταγωνιστής και σε ένα δεύτερο σκηνικό, όταν κατά την ηλεκτρονική διαδικασία ψήφισης των τροπολογιών και του προϋπολογισμού, στον φωτεινό πίνακα άναψε «κόκκινο», δηλαδή ότι ψήφισε κατά μίας τροπολογίας, ενώ ο ίδιος είχε ψηφίσει θετικά. Έτσι ζήτησε παρέμβαση και μετά από αποδοχή του αιτήματός του από τον Πρόεδρο της Βουλής είπε: «Εγώ ενεψήφισα κόκκινο. Είμαι του πράσινου». Η δήλωση αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε το γέλιο πολλών Βουλευτών, με τον Δημήτρη Συλλούρη να λέει «πολλά καλό».

Ψήφισαν πρώτη φορά ηλεκτρονικά
Σημειώνεται πως, όπως έχει λεχθεί και πιο πάνω, η φετινή ψήφιση του προϋπολογισμού έγινε για πρώτη φορά με την ηλεκτρονική μέθοδο, ένα γεγονός που βοήθησε στα μέγειστα για να ολοκληρωθεί αρκετά πιο σύντομα σε σχέση με άλλες χρονιές η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Όμως, επειδή υπήρχε ανησυχία αν όλα θα πήγαιναν καλά -τελικά όλα κύλησαν ομαλά- ο Πρόεδρος της Βουλής θέλοντας να δώσει μία πιο ευχάριστη νότα στην συζήτηση είπε πριν από την έναρξη της συνεδρίας «ευχηθείτε να πάνε όλα καλά»

Κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όμως, κάποιοι Βουλευτές φαίνεται πως δεν πατούσαν σωστά το κουμπί για την ψήφο τους, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται στον φωτεινό πίνακα η ψήφος τους. Θέλοντας, για άλλη μία φορά να δώσει μία διαφορετική νότα στη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους Βουλευτές να πατάνε καλά το κουμπί για να φαίνεται τι ψηφίζουν.

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Αφότου ολοκληρώθηκε επιτυχώς, παρά τα μικρά προβλήματα που υπήρξαν η ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ικανοποίησή του και συνεχάρη το τεχνικό τμήμα για την εξαιρετική δουλειά που έγινε.

Δεν απέφυγε, ωστόσο, να μην μπει στον πειρασμό να σχολιάσει τα όσα έγιναν προηγουμένως και είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ψήφιση του προϋπολογισμού. «Για πρώτη φορά μετά από χρόνια τελειώσαμε την ψήφιση των τροπολογιών μέχρι τις 7.15 το βράδυ και χρειάστηκε μία ώρα για να καταλήξουμε σε μία τροπολογία», τόνισε προειδοποιώντας ότι από τούδε και στο εξής δεν θα γίνεται αποδεκτή η κατάθεση και ψήφιση οποιασδήποτε τροπολογίας στην Ολομέλεια της Βουλής χωρίς πρώτα αυτή να συζητηθεί διεξοδικά στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και προτού γίνει διαβούλευση με όλα τα κόμματα.

Μάριος Αδάμου