Το ΓεΣΥ και τα ελλείμματα του ΟΚΥπΥ κίνδυνος για τα δημόσια οικονομικά

•    Το ΥπΟικ παραδέχεται επίσημα στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής
•    Ανησυχίες από τις κυρώσεις και το πλήγμα του τομέα παροχής υπηρεσιών

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί την επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών από το ΓεΣΥ ως δυνητικό κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά, κυρίως μέσω των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ. Η παραδοχή αυτή γίνεται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΣΠΔΠ)  για την περίοδο 2024 – 2026. Όπως εξηγεί  τα ελλείμματα του ΟΚΥπΥ καλύπτονται από το κράτος τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας του, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως οι εργασίες του οργανισμού έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας. 

Το Υπουργείο αύξησε τις προειδοποιήσεις του για τα οικονομικά του ΓεΣΥ και γενικότερα του συστήματος υγείας από πέρσι, τονίζοντας ότι «αποτελεί έναν από τους κινδύνους για την πορεία των δημοσιονομικών». «Από προκλήσεις και υπέρμετρες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν από τη μη εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) καθώς και τη μη εύρυθμη λειτουργία του ΟΚΥπΥ», προειδοποιούσε.

Το ΣΠΔΠ 2024-2026 δεν παραλείπει να καταγράψει τους σημαντικότερους κινδύνους από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως είναι:

Πρώτο, οι αυστηρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και Λευκορωσία και έχουν επιφέρει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις και στην οικονομία της Κύπρου, όπως είναι η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού και η διάβρωση του εισοδήματος των πολιτών. 

Δεύτερο, η συμπερίληψη νομικών και φυσικών προσώπων από την Κύπρο στις λίστες κυρώσεων των Η.Π.Α. και του Η.Β. που ως  αποτέλεσμα πλήττει τον τομέα παροχής υπηρεσιών στην Κύπρο. Σε περίπτωση επανάληψης του φαινομένου αυτού, το πλήγμα ενδέχεται να ενταθεί. 

Τρίτο, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα εξακολουθούν να θεωρούνται πιθανή πηγή κινδύνου κυρίως λόγω του ακόμη υψηλού (παρά τη σημαντική πρόοδο) ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). 

Μια σημαντική επίσης παραδοχή είναι ότι δεν συνυπολογίζονται πλήρως στο βασικό σενάριο του Υπουργείου «νέες επενδύσεις πέραν του Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, λόγω του ότι είναι δύσκολο στο παρόν στάδιο να ποσοτικοποιηθεί η ετήσια επίπτωση». «Οι επενδύσεις αυτές έχουν σχέση με τον τομέα της ενέργειας, την υγεία και την εκπαίδευση», αναφέρει.

Χρύσω Αντωνιάδου
 

Χρύσω Αντωνιάδου