Στόχος η μείωση των διαφορών ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι διαφορές μεταξύ Υπουργείου Υγείας, Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και γιατρών, αναφορικά στους κανονισμούς, για τα συμβόλαια των προσωπικών και ειδικών ιατρών, έτσι ώστε οι κανονισμοί που θα πάνε στην Ολομέλεια της Βουλής το επόμενο δεκαπενθήμερο να είναι -αν είναι δυνατόν- συμφωνημένοι, συνεχίστηκε σήμερα (14/3) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η κατ’ άρθρον συζήτηση των συγκεκριμένων κανονισμών, στα πλαίσια της σταδιακής υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Πρόκειται για δύο κανονισμούς, οι οποίοι συζητούνται διεξοδικά αυτό διάστημα, ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση, ενώ η υλοποίηση των προνοιών των κανονισμών θα αρχίσει άμεσα μετά την ψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε πως το κόμμα του προσδίδει μεγάλη σημασία, ώστε η εξέταση ουσιωδών προβλημάτων, που προκύπτουν στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ της Βουλής και των εμπλεκόμενων φορέων, να έχουν επιτυχή κατάληξη.

Σημείωσε ότι «η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας κάνει το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ του ΟΚΥπΥ και των εμπλεκομένων, έτσι ώστε οι κανονισμοί που θα πάνε στην Ολομέλεια της Βουλής το επόμενο δεκαπενθήμερο, να είναι ει δυνατόν συμφωνημένοι», για να σημειώσει πως «είναι σημαντικό να τονιστεί ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί ξεκάθαρα η κατηγοριοποίηση των ειδικοτήτων για τις παραπομπές των ασθενών, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ασυνεννοησίας, τα οποία πιθανόν να επιφέρουν περισσότερα προβλήματα».

Εξάλλου, υπενθύμισε ότι το ΔΗΚΟ έχει υπερψηφίσει τα επίμαχα νομοσχέδια, που αφορούν το σύστημα υγείας, σημειώνοντας ότι η υπεύθυνη στάση του κόμματός του θα συνεχιστεί και θα παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες εφαρμογής, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών μόνο, χωρίς κανένα επηρεασμό από εξωγενείς παράγοντες. Σημείωσε ότι οι κανονισμοί θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος του μήνα.

«Υπάρχουν ακόμα διάφορες. Η διαδικασία που ακολουθήσαμε και συμφωνήθηκε να ακολουθηθεί είναι η εξής: Είχαμε δει τη διαδικασία για τους προσωπικούς γιατρούς, ενώ τώρα ξεκίνησε η διαδικασία για τους ειδικούς. Τα εμπλεκόμενα  μέρη ήρθαν ενώπιον της Επιτροπής και η Βουλή κάνοντας τον μεσολαβητή στην ουσία προσπαθούσε να συγκεράσει τις απόψεις των διάφορων φορέων με τους κυβερνητικούς φορείς», είπε.

Κληθείς να εξηγήσει ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, σε σχέση με τους κανονισμούς, ο κ. Μουσιούττας είπε πως «υπάρχουν σημεία για τα οποία υπήρξε συμφωνία να ενταχθούν στους κανονισμούς», για να σημειώσει ότι «για όσα δεν υπάρχει συμφωνία ή δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία, θα δοθεί ένα έγγραφο στην Επιτροπή Υγείας με τους κανονισμούς, όπου δίπλα θα αναγράφονται οι διαφωνίες των διαφόρων φορέων.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Εξήγησε πως «όταν θα τεθεί το θέμα στην Ολομέλεια τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα έχουν ενώπιον τους το νομοσχέδιο, όπως θα έχει διαμορφωθεί και δίπλα τις διάφορες απόψεις των φορέων, έτσι ώστε το κάθε κόμμα να έχει την ευχέρεια -αν κρίνει ότι θα πρέπει να κάνει τροπολογίες και να εισάγει θέσεις μέσα των εμπλεκόμενων φορέων- να τις υποβάλει και να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση ή καταψήφιση».
 
Είπε, τέλος, ότι υπάρχει ένα θέμα, το οποίο πρέπει να προσέξουν όλα τα κόμματα, για να σημειώσει ότι «επειδή οι κανονισμοί δεν αναπέμπονται ότι ψηφίσεις σου μένει». «Άρα αν κάνουμε λάθος θα μείνει το λάθος», κατέληξε.

ΚΥΠΕ - Έμιλη Λάμπρου

 
3461
Thumbnail

Την  προκήρυξη των προσφορών για την κατασκευή του δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς (Τμήμα 1, Φάση Α΄) που προχώρησε σήμερα το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων χαιρέτησαν οι Δήμαρχοι Πάφου και Πόλης Χρυσοχούς Φαίδωνας Φαίδωνος και Γιώτης Παπαχριστοφή αντίστοιχα. 

ad1mobile

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως το γεγονός ότι σήμερα  προκηρύσσεται ο διαγωνισμός και ουσιαστικά σηματοδοτείται η κατασκευή του δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς αποτελεί για την Επαρχία Πάφου αναμφίβολα πολύ ευχάριστη εξέλιξη. Επιτέλους συνέχισε, οι υποσχέσεις δεκαετιών υλοποιούνται και  αυτό που διαφάνηκε είναι ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης  μετατρέπονται σε έργα. Είναι, είπε ο κ. Φαίδωνος, ένα έργο υπερτοπικής σημασίας, σημειώνοντας ότι πέρα από τη σημαντική  βοήθεια που θα δοθεί  προς την Π. Χρυσοχούς θα δοθεί η δυνατότητα για ραγδαία ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής της Π. Χρυσοχούς αλλά και της Επαρχίας. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Πρόκειται, συνέχισε ο Δήμαρχος Πάφου, για ένα από τα σημαντικότερα αν όχι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών που θα αλλάξει και την ανθρωπογεωγραφία αλλά και την οικονομική γεωγραφία ολόκληρης της Επαρχίας .  

Ακολούθως ο κ. Φαίδωνος συνεχάρη όλους όσους έχουν συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια που έγινε .

Εξάλλου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή  χαιρέτησε την  εξέλιξη αυτή και ευχήθηκε όπως τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Το έργο είναι είπε,  σημαντικό για την Πάφο αλλά ιδιαίτερα για το διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς. Επεσήμανε ωστόσο πως το νέο οδικό δίκτυο πρέπει να φτάσει μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς. Δεν είμαστε, σημείωσε, «ικανοποιημένοι να  μείνει ως εκεί αλλά να προχωρήσει και η 2η φάση με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής που είναι απομακρυσμένη». Ακολούθως ευχαρίστησε την κυβέρνηση, την Υπουργό Μεταφορών , τον Υπουργό Οικονομικών, τον πρώην Υπουργό Μεταφορών αλλά και όλα τα κόμματα, όπως είπε, που αντίκρισαν θετικά το αίτημα του διαμερίσματος Π. Χρυσοχούς. 

Σημειώνεται πως το προτεινόμενο έργο αφορά την μελέτη και κατασκευή (Design & Build) δρόμου δύο λωρίδων από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, μήκους 15,5 χλμ., με προοπτική αναβάθμισής του σε αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων, σύμφωνα με το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ενώ το προκαταρκτικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε €70 εκ.+ΦΠΑ, περίπου και ο χρόνος μελέτης-κατασκευής θα είναι 3,5 χρόνια.

Η όδευση αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου παρά την Αγία Μαρινούδα, ακολουθεί βόρεια πορεία ανατολικά της Μαραθούντας, και της Τσάδας, δυτικά της Καλλέπειας και του Στρουμπιού και καταλήγει στον υφιστάμενο δρόμο μετά το Στρουμπί.

«Η κατασκευή του δρόμου, η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, θα προσδώσει αξία στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας με τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας, στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη. Αναμένεται επίσης ότι θα επιλύσει προβλήματα οδικής ασφάλειας και λειτουργικότητας του οδικού δικτύου», σημειώνεται στην ανακοίνωση, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δημοσίων Εργων, ο δρόμος αναμένεται μελλοντικά να συνεχίσει μέχρι την Πόλη, κάτι που θα αποτελέσει το Δεύτερο Τμήμα του Ολοκληρωμένου Προτεινόμενου Έργου. Από το έργο αναμένεται να επωφεληθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής Πόλης Χρυσοχούς, των κοινοτήτων που εξυπηρετούνται από τον δρόμο Πάφου-Πόλης (Τσάδα, Στρουμπί, Πολέμι, Κάθηκας, Γιόλου, Μηλιού, Γουδί κ.α.) καθώς και των κοινοτήτων βόρεια της Πόλης Χρυσοχούς (Αργάκα, Πωμός, Κάτω Πύργος κ.α.).

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<<

 

Σημειώνεται ότι πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει ένα ανισόπεδο κόμβο στη σύνδεση του με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου και δύο προσωρινούς ισόπεδους κυκλικούς κόμβους, ένα στη Τσάδα και ένα στο σημείο τερματισμού μετά το Στρουμπί. Θα κατασκευαστούν επίσης πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας (ΠΛΚ) σε μεγάλο μήκος (περίπου 12 χλμ), λόγω της ανωφέρειας του δρόμου. Το πλάτος των λωρίδων αυτών θα αξιοποιηθεί στο μέλλον ως έρεισμα στα πλαίσια της αναβάθμισης του δρόμου σε τέσσερις λωρίδες.

ad2mobile

Παράλληλα έχει εκπονηθεί επικαιροποιημένη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και Δέουσα Μελέτη για την επιλεγείσα όδευση και έχουν τεθεί Όροι από την Περιβαλλοντική Αρχή, οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν στο Συμβόλαιο.

ΚΥΠΕ

article 1