ΓεΣΥ: Υπό εξέταση 130 γιατροί-Πήραν έως και €450.000 για 6 μήνες

€454.000 πήρε Οφθαλμίατρος-Γιατί το πιθανότερο είναι να μην υπήρχαν καταχρήσεις-Τι λέει ο ΟΑΥ στην Brief

Ποσά που ζαλίζουν πληρώθηκαν σε Ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ΟΑΥ στην Ελεγκτική Υπηρεσία. 

>>>Διαβάστε επίσης - Υπ. Υγείας: Όχι στην αλλαγή φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ<<<

Συγκεκριμένα, Καρδιολόγος απαίτησε από το ΟΑΥ για τους 6 πρώτους μήνες ποσό 431.000 ευρώ ενώ δεύτερος καρδιολόγος έφτασε στο ποσό των 407.000 ευρώ και τρίτη περίπτωση καρδιολόγου ζήτησε ποσό 381,000 ευρώ. Οφθαλμίατρος απαίτησε ποσό 454.000 ευρώ ενώ άλλος οφθαλμίατρος ποσό 419.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση  Γαστρεντερολόγος είχε απαιτήσεις  417.000 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Brief ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από τον ΟΑΥ στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Είναι υπό διερεύνηση 130 περιπτώσεις γιατρών για ενδεχόμενες καταχρήσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όντως υπάρχουν καταχρήσεις και μας εξηγεί γιατί:

‘’Είναι γνωστές οι περιπτώσεις. Εμείς δώσαμε τα στοιχεία και τα ποσά στην Ελεγκτική Υπηρεσία. Είναι υπό διερεύνηση 130 γιατροί. Δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι έγινε κατάχρηση. Θυμίζουμε ότι τους πρώτους μήνες ότι είχαμε μόνο 50 ιδιώτες ειδικούς γιατρούς. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν οι ασθενείς πήγαν μαζικά στους πρώτους λίγους γιατρούς, ήταν φυσιολογικό να υπάρχουν και αυξημένες απαιτήσεις/αμοιβές των γιατρών. Π.χ. Για τους καρδιολόγους δεν είναι μόνο η εξέταση. Είναι π.χ. Και το τεστ κοπώσεως. Άρα είναι ένα άλλο σημαντικό ποσό που προκύπτει για κάθε ασθενή, έτσι τα ποσά αυξάνονται. Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις κατάχρησης και γι’ αυτό διερευνώνται οι 130 αυτές περιπτώσεις για ενδεχόμενες καταχρήσεις’’.

Σε συνεργασία με άλλους γιατρούς οι έλεγχοι

‘’Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε εάν ο γιατρός έχει υποβάλει λογικές απαιτήσεις, συνεργαζόμαστε με άλλους γιατρούς που είναι στο σύστημα, και ελέγχουμε όλες τις πράξεις εάν είναι λογικές ή εάν υπάρχουν καταχρήσεις. Είναι ανώνυμοι οι έλεγχοι που γίνονται''.

Διαχειρίσιμα όλα τα ζητήματα

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι όλα τα ζητήματα που προέκυψαν μέχρι τώρα κατά την λειτουργία του ΓεΣΥ είναι διαχειρίσιμα και μέσα στα πλαίσια που μπορεί να διαχειριστεί ο το σύστημα και ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ.

‘’Εκτιμώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρχαν καταχρήσεις και σας εξήγησα το γιατί. Γενικότερα όλα αυτά είναι μέσα στα πλαίσια που μπορεί να διαχειριστεί. ο προϋπολογισμός και το σύστημα λειτουργίας. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή όλα αυτά ήταν αναμενόμενα. Λαμβάνονται συνεχώς μέτρα για να βελτιώνεται η λειτουργία του ΓεΣΥ και να ελαχιστοποιούνται προβλήματα και σπατάλες’’.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ψηλές και οι απολαβές γιατρών δημοσίου

Αξίζει να αναφέρουμε ψηλές απολαβές είχαν και οι γιατροί του δημοσίου αφού τους τελευταίους μήνες είχαν μεικτά εισοδήματα που αρχίζουν από €40.000 και φθάνουν μέχρι τις €237.000, περιλαμβανομένων των επιδομάτων τους

Τα στοιχεία αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας μερικές μόνο μέρες μετά τη στάση εργασίας των γιατρών του δημοσίου, οι οποίοι διεκδικούν την παραχώρηση οικονομικών κινήτρων από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.
 

Tags
Του Σωτήρη Νικηφόρου