ΓΓ ΑΚΕΛ: Απαράδεκτη η ανοχή καταχρηστικών πρακτικών από τράπεζες

«Η ανοχή σε τέτοιες πρακτικές πρέπει να τερματιστεί άμεσα», τόνισε ο Άντρος Κυπριανού

Το μήνυμα πως, «σε μια περίοδο που η Κυπριακή οικονομία διέρχεται πρωτοφανή ύφεση η ανοχή σε καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών είναι απαράδεκτη», έστειλε σήμερα (28/11) ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τονίζοντας πως «η ανοχή σε τέτοιες πρακτικές πρέπει να τερματιστεί άμεσα».

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, «από το 2015 μέχρι σήμερα η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή έχει εκδώσει 8 αποφάσεις που τεκμηριώνουν τη χρήση καταχρηστικών ρητρών από τις τράπεζες σε δανειακές συμβάσεις με δανειολήπτες». 

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «μέχρι σήμερα έχει παρατηρηθεί ασύγγνωστη καθυστέρηση από τη Νομική Υπηρεσία στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ενώπιον του Δικαστηρίου. Αποτέλεσμα είναι μέχρι στιγμής να μην έχουν εκδοθεί διατάγματα με τα οποία οι τράπεζες θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν στην αφαίρεση των σχετικών όρων από τις συμβάσεις και στη λήψη διορθωτικών μέτρων».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτή η καθυστέρηση, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, προκαλεί αφάνταστα την κοινωνία. «Πρώτο, διότι επιτρέπει στις τράπεζες να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενες τέτοιες αθέμιτες χρεώσεις. Δεύτερο, τους επιτρέπει να προχωρούν σε διαδικασίες εκποίησης υποθηκών, ανεξαρτήτως της συμπερίληψης τέτοιων παράνομων όρων και χρεώσεων στις δανειακές συμβάσεις», εξήγησε.

Επιπλέον, συμπλήρωσε, «αυτή η εικόνα μας εκθέτει ανεπανόρθωτα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». 

«Σε πρόσφατη απάντηση μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders υπογραμμίζει ότι η Κύπρος δεν εφάρμοσε αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου», ανέφερε.

Παράλληλα εκτίμησε πως, «η έγκριση από πλευράς του Υπουργικού Συμβουλίου πριν από 2 εβδομάδες σχετικής νομοθεσίας αποτελεί σίγουρα θετικό βήμα». «Ωστόσο μας λυπεί γιατί χρειάστηκαν επτά ολόκληρα χρόνια για να υπάρξει επίσημη αντίδραση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιφυλασσόμαστε να μελετήσουμε το σχετικό νομοσχέδιο, ευελπιστώντας ότι θα ανταποκρίνεται επαρκώς στην ανάγκη για ουσιαστική προστασία των δανειοληπτών απέναντι σε τέτοιες πρακτικές», υπέδειξε.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τόνισε, «θεωρούμε ότι η ολιγωρία της Κυβέρνησης σε ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι εγκληματική. Όχι μόνο γιατί εκθέτει για άλλη μια φορά την Κύπρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά πολύ περισσότερο γιατί αποτυπώνει την αστείρευτη ανοχή της Κυβέρνησης στην αυθαιρεσία και τις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών απέναντι στην κοινωνία. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των τραπεζών η Κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις και εγκρίνει νομοθεσίες με διαδικασίες εξπρές. Όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των δανειοληπτών κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι γίνεται», συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. 

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Απευθυνόμενος, δε, στην Κυβέρνηση την κάλεσε:

  • Να προχωρήσει στην πλήρη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις συστάσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου και επιπέδου προστασίας του καταναλωτή που επιβάλλει η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία.
  • Να επισπεύσει τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου για τις υφιστάμενες αποφάσεις που έχει εκδώσει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για τις καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις τραπεζών
  • Να υλοποιήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για τη δημιουργία ανεξάρτητου θεσμικού φορέα που θα εξετάζει εξωδικαστικά τη σωστή εφαρμογή του νομοθετικού και του κανονιστικού πλαισίου αναφορικά με τις τράπεζες και ειδικότερα σε σχέση με την εφαρμογή της Οδηγίας της ΚΤΚ για τη Διαχείριση Καθυστερήσεων και την ύπαρξη καταχρηστικών όρων σε δάνεια.

«Η ανοχή σε τέτοιες πρακτικές πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Είναι επιβλαβής για την κοινωνία γιατί μειώνει την προστασία των δανειοληπτών από τον κίνδυνο των εκποιήσεων. Πολύ περισσότερο όμως είναι επιβλαβής για την κυπριακή οικονομία γιατί απέναντι στο πολύ σημαντικό πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους δυσχεραίνει τη δυνατότητα βιώσιμων αναδιαρθρώσεων για τους δανειολήπτες», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ στο ακόλουθο βίντεο:

 
11898
Thumbnail