ΓΓ ΑΚΕΛ: Η έρευνα-καινοτομία χρειάζεται όραμα και καλό σχεδιασμό

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ επισκέφθηκε το Ερευνητικό Κέντρο «ΚΟΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ επισκέφτηκε το Ερευνητικό Κέντρο «ΚΟΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Γενικός Συντονιστής των Τομέων Πολιτικής, Νεοκλής Συλικιώτης, ο Επικεφαλής του Τομέα Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ Άγγελος Κασσιανός, το μέλος της ΕΕ ΑΚΕΛ Λευκωσίας Κωνσταντίνος Χριστοφόρου και ο Γραμματέας του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ Αντρέας Σόλωνος.

Αυτούσιες οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου:

Έχουμε επισκεφτεί σήμερα το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, το «ΚΟΙΟΣ». Πρέπει να πω ότι έχουμε εντυπωσιαστεί από την επιστημονική δουλειά που γίνεται σε πολύ σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας αλλά και της κυπριακής κοινωνίας.

Η έρευνα και η τεχνολογία είναι φανερό ότι ανοίγουν ορίζοντες και δημιουργούν προοπτικές για κάθε χώρα. Την ίδια ώρα, η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν απαραίτητο πυλώνα μιας βιώσιμης και μιας σύγχρονης εύρωστης οικονομίας.

Η καινοτομία και η έρευνα προωθούν τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και αξιοποιούν την επιστημοσύνη. Η Κύπρος διαθέτει πολλούς και καλούς επιστήμονες τους οποίους θα πρέπει να αξιοποιήσουμε για να δημιουργούμε να χτίζουμε το παρόν και το μέλλον της χώρας μας. Το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πως μπορεί όλα αυτά να λειτουργήσουν.

Η έρευνα, η καινοτομία χρειάζεται και όραμα χρειάζεται και καλό σχεδιασμό. Η δραστηριότητα που αναπτύσσει το «ΚΟΙΟΣ» και η αναγνώριση που έχει διεθνώς με τα βραβεία που πήρε, δείχνει ότι η Κύπρος έχει προοπτική σε αυτό τον τομέα. Θα πρέπει αυτή την προοπτική να την καλλιεργήσουμε. Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές για στήριξη της έρευνας και της τεχνολογίας. Χρειάζεται από μέρους της πολιτείας και ειδικά της κυβέρνησης να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση και η αξιοποίηση της από το εξωτερικό και ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται επίσης η κυβέρνηση να δημιουργεί συνθήκες ισότιμης πρόσβασης χρηματοδότησης στο επιστημονικό έργο στην έρευνα και  την καινοτομία.

Το ΑΚΕΛ αξιολογώντας πολύ ψηλά τα ζητήματα της έρευνας, της καινοτομίας και της αριστείας έχει δημιουργήσει συγκεκριμένο Τομέα, της «Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής». Ο στόχος μας είναι μέσα και έξω από τη Βουλή να λειτουργούμε προς την κατεύθυνση δημιουργίας του απαραίτητου πλαισίου έτσι ώστε η Κύπρος σε ένα πολύ δύσκολο και ανταγωνιστικό τομέα να μπορέσει να επενδύει, να αναπτύσσει αυτούς τους τομείς και τελικά η Κύπρος να επωφελείται από την προσπάθεια που γίνεται.

Εκφράσαμε τα συγχαρητήριά μας στους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας στο Επιστημονικό Κέντρο «ΚΟΙΟΣ». Το ΑΚΕΛ θα είναι πάντοτε στο πλευρό τους για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε και εμείς έτσι ώστε να χτίζουμε την Κύπρο του αύριο σ’ ένα πολύ δύσκολο κόσμο.

 
22431