ΓΓ ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση δεν κάνει όσα πρέπει για την ενέργεια

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει αυτό που κάνουν όλες οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ λέει ο Στέφανος Στεφάνου

Το ενδιαφέρον και η στήριξη του ΑΚΕΛ προς την ΑΗΚ είναι διαχρονική, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος κι αυτό επειδή η αρχή καλύπτει έναν πολύ κρίσιμης στρατηγικής σημασίας τομέα, που είναι η ηλεκτρική ενέργεια σε μια ημικατεχόμενη χώρα, σ’ ένα απομονωμένο νησί, όπως είναι η Κύπρο.

Σε δηλώσεις μετά από επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ, ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η σημερινή συζήτηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και το ΔΣ γίνεται με φόντο την ενεργειακή κρίση σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και τις πολύ αυξημένες τιμές στην ενέργεια που μετακαλείται στην ακρίβειά και στις πολύ υψηλές τιμές όλων των βασικών αγαθών στην Κύπρο και διεθνώς. 

«Για μας το θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας στον ηλεκτρισμό  και γενικότερα στην ενέργεια, το θέμα της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας στην Κύπρο περνά μέσα από την ύπαρξη ενός, ισχυρού, βιώσιμου, σταθερού και πρωταγωνιστικού οργανισμού όπως είναι η ΑΗΚ στο ζήτημα της ενέργειας».

Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Στεφάνου, στα 10 χρόνια που πέρασαν δεν έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει τόσο προς την κατεύθυνση της ΑΗΚ όσο και προς την κατεύθυνση ενός συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού που θα αντιμετώπιζε με προοπτική τα στοιχήματα και τις προκλήσεις που έχει η Κύπρος.

ewgrhtjyu

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, συνέχισε, ένα μέρος της ακρίβειας που υπάρχει σήμερα στον ηλεκτρισμό οφείλεται στην ανικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα ενεργειακό σχεδιασμό, όπως είναι π.χ. η έλευση φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, όπως είναι η επαρκής διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Όπως είναι, πρόσθεσε, και μια σειρά επενδύσεων που θα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν με αποτέλεσμα να πληρώνουμε €200 εκ. /ανά έτος για ρύπους, ένα ποσό που μετακυλίεται στους λογαριασμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει αυτό που κάνουν όλες οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ για να μειωθεί από τη μια το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και από την άλλη να δώσουμε προοπτική στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας.

«Δυστυχώς δεν το κάνει. Ακόμα και για ζητήματα που η αντιπολίτευση με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΑΚΕΛ έχει ψηφίσει στη Βουλή – όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ από 19% στο 9% στον ηλεκτρισμό, όπως είναι ο τερματισμός του ΦΠΑ στο κόστος των ρύπων, όπως είναι ο τερματισμός της διπλής φορολογίας στα καύσιμα», είπε. «Ενώ η Βουλή, με μεγάλη πλειοψηφία, με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ, έχει υπερψηφίσει τις προτάσεις του ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ, μποϊκοτάρουν την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων», πρόσθεσε.

Ο Στέφανος Στεφάνου κάλεσε την κυβέρνηση ΔΗΣΥ να κάνει δεύτερες σκέψεις, να υλοποιήσει τις αποφάσεις της Βουλής, «ως πρώτο βήμα για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από το ψηλό κόστος του ηλεκτρισμού. Από κει και πέρα, κατέληξε, υπάρχει και μια σειρά άλλων ενεργειών που πρέπει να γίνουν και έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις, τις οποίες έχουμε συζητήσει σήμερα με την ΑΗΚ.

ΚΥΠΕ

 
25008