ΓΓ ΠΑΣΙΚΑ: Δεν αναλαμβάνουν το βάρος ελέγχου για safe pass

Εξαγγέλλουν σειρά μέτρων

Την έντονη διαφωνία των Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής να αναλάβουν το βάρος του ελέγχου των πελατών τους κατά πόσον κατέχουν safe pass ή rapid test ή να διορίσουν εργαζόμενο τους σαν λειτουργό ασφάλειας και υγείας, λόγω και των χρηματικών προστίμων και ποινικών ευθυνών που περιλαμβάνονται στην σχετική πρόνοια του διατάγματος του Υπουργού Υγείας, εξέφρασε ο ΓΓ του Πακύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) Φάνος Λεβέντης, εξαγγέλλοντας σειρά κινητοποιήσεων των επιχειρηματιών ανά επαρχία, με ημερομηνία έναρξης από την ερχόμενη Παρασκευή 16 Ιουλίου.  
 
«Για μας ο ρόλος μας σε αυτή την πρόνοια του διατάγματος δεν μπορεί να είναι οποιοσδήποτε άλλος εκτός από υποστηρικτικός», είπε ο κ. Λεβέντης, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου από όλες τις επαρχίες της Κύπρου.
 
Ο κ. Λεβέντης είπε ακόμη ότι «θα πρέπει η Αστυνομία ή άλλοι εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί του κράτους να εισέρχονται στους χώρους μας με διακριτικότητα και ευγένεια και να ασκούν δειγματοληπτικούς ελέγχους».
 
«Σε μια προσπάθεια να μην χαλάσει η εικόνα της Αστυνομίας έχει μεταφερθεί αυτό το βάρος σε μας με αποτέλεσμα να ζήσουμε τις προστριβές τις προηγούμενες ημέρες με τους φίλους μας που επισκέπτονται τους χώρους μας εδώ και χρόνια», πρόσθεσε.
 
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «εάν η πολιτεία επιμένει σε αυτή την πρόνοια «τότε ενδεχομένως να μας επιδοτήσει αναλογικά κάποιο προσωπικό για να το εργοδοτήσουμε και να είναι αποκλειστικά αυτή η ευθύνη του συγκεκριμένου προσωπικού», προσθέτοντας ότι «αυτό θα εξυπηρετούσε και το Υπουργείο Εργασίας καθώς «αυτόματα θα εργοδοτείτο και ένας πολύ σημαντικός αριθμός ανέργων».  
 
Ο κ. Λεβέντης είπε ότι ο ΠΑΣΙΚΑ θα αναμένει την επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για να αλλάξει η πρόνοια του διατάγματος με ένα τέτοιο τρόπο, όπως είπε, «που θα διασκεδάζει πλήρως τις ανησυχίες μας και σίγουρα όχι με τον τρόπο που κάποιες οργανώσεις εισηγήθηκαν στον Υπουργό Υγείας».
 
Ανέφερε ότι η σκέψη των οργανώσεων είναι «αρνητικά εντυπωσιακή» και λέει ότι για να μην καταγγέλλονται οι επιχειρηματίες, αν μια παρέα πελατών εισέλθουν σε ένα κέντρο αναψυχής και αρνηθούν να παρουσιάσουν τα αναγκαία έγγραφα και «δεν θέλουν να φύγουν από το χώρο μπορούν να κάτσουν σε ένα τραπέζι, να μην τους σερβίρουμε, και να προχωρήσουμε σε καταγγελία στην Αστυνομία».
 
«Θα μας πιάσουν όλοι στο δούλεμα και θα έρχονται στους χώρους μας να κάνουν χαβαλέ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα να τα δηλώνουν σοβαρές οργανώσεις».
 
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε κάποιες οργανώσεις που προσπαθούν να μας διδάξουν, όπως είπε, «κουλτούρα εμάς που αρνούμαστε να εφαρμόσουμε αυτή την πρόνοια ενώ οι ίδιοι δεν έκαναν δειγματοληπτικούς ελέγχους στους χώρους και άφηναν να εισέλθει ο κόσμος περιμένοντας πότε θα ελέγξει η Αστυνομία με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε ορισμένους χώρους».
 
Ανέφερε επίσης ότι εργαζόμενοι των κέντρων «αρνούνται τώρα επίμονα να αναλάβουν αυτό τον ρόλο γιατί φορτώνονται και με ποινικές ευθύνες σε ένα ενδεχόμενο παραβίασης του διατάγματος» και διερωτήθηκε «ποιος θα πληρώσει τις χρηματικές ποινές σε μια ενδεχόμενη ευθύνη αποκλειστικά στον εργοδοτούμενο που έχουμε ορίσει για να διενεργεί τον έλεγχο», πέραν της ποινικής ευθύνης που μπορεί να υπάρχει.
 
«Είναι αυτές οι αδιευκρίνιστες πρόνοιες που εν τη σοφία του το αρμόδιο Υπουργείο δεν σκέφθηκε να εισάξει σαν διευκρινιστικές δηλώσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αν γίνουν αυτά τώρα «δεν μας ικανοποιούν αν δεν συνοδεύονται από την απαλλαγή μας από αυτή την αχρείαστη και αδικαιολόγητη ευθύνη».
 
Ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ είπε ακόμη ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει ένα έγγραφο που απαιτείται από το safe pass και «υπάρχει ένα μικρό κενό σε σχέση με μικρές ηλικιακά ομάδες που θα πρέπει η πολιτεία να επεξεργαστεί τον τρόπο πως θα ελέγχονται αυτές οι ηλικίες».
 
Επιπλέον, ανέφερε ότι «πληρώνουμε για ακόμη μια φορά πρώτιστα τα ολέθρια λάθη που έγιναν ξανά στους ελέγχους κατά την είσοδο στην χώρα με παραλείψεις και λανθασμένη πολιτική που εφαρμόστηκε και έχουμε σήμερα την εισαγωγή στην χώρα μας μεταλλαγμένων μορφών του ιού», πρόσθεσε.  
 
Το θεωρούμε αδιανόητο για δεύτερη φορά να επιτρέπουμε σε μια χώρα που μπορεί με μεγάλη ευκολία να ελέγχει οποιονδήποτε εισέρχεται στην χώρα να έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που να αποτελούμε παγκόσμιο φαινόμενο με τόσο υψηλά νούμερα κρουσμάτων
 
Για άλλη μια φορά βλέπουμε την βιομηχανία να πληρώνει ξανά το τίμημα από τις παραβιάσεις των ελαχίστων, είπε ο κ. Λεβέντης ο οποίος αναφέρθηκε σε λίστα 30 υποστατικών παγκύπρια που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Υγείας το οποίο καταλογίζει σε αυτά ευθύνη για την διασπορά του ιού.
 
Ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ είπε ότι από τα 3.500 κέντρα αναψυχής παγκύπρια τα πλείστα εφαρμόζουν ό,τι προνοείται και παράλληλα «τιμωρούνται μέσα από την πρόνοια του διατάγματος η οποία καλεί τους επιχειρηματίες να διαδραματίζουν τον ρόλο του αστυνομικού που αναλογεί στην Αστυνομία ή άλλους αρμόδιους εξουσιοδοτημένους φορείς που μπορούν να ασκούν αυτούς τους ελέγχους».
 
Αναφερόμενος σε μέτρα που έλαβαν κέντρα αναψυχής, ο κ. Λεβέντης είπε ότι «ένας πολύ σημαντικός αριθμός κέντρων αναψυχής - εκτός από την μορφή διαμαρτυρίας που θέλουν να προσδώσουν – υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων να αναστείλουν την λειτουργία τους και να στείλουν το προσωπικό τους στο ανεργιακό για όσο θα διαρκεί το διάταγμα ή η συγκεκριμένη πρόνοια λόγω του γεγονότος ότι μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τους κατά 60% και υποχρεώνονται να λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητας τους.
 
Άλλο μέτρο, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ, είναι ότι οι επιχειρηματίες ανά επαρχία έχουν εξαγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις, αρχίζοντας από την Παρασκευή, «σε μια προσπάθεια να απαιτήσουν από την πολιτεία να ακούσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες τους οι οποίες τεκμηριώνονται».
 
Πρόσθεσε ότι «είναι συνταγματική υποχρέωση της χώρας να διαβουλεύεται με όσους θα επηρεαστούν από μία απόφαση».
 
Επιπλέον, ο κ. Λεβέντης είπε ότι το θεωρεί «υποκρισία και διάκριση να δεχόμαστε στην χώρας μας τους επισκέπτες και στην συνέχεια στους δικούς μας χώρους με μόνο το flightpass η διάρκεια του οποίου είναι για όσο διαρκεί η πτήση του και η άφιξη του στο ξενοδοχείο που θα καταλήξει».

ΚΥΠΕ

 
23601