ΓΓ ΠΕΟ: Αναγκαία η προώθηση πολιτικών για καταπολέμηση ανισοτήτων

Η 110η Σύνοδος Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας πρέπει να δώσει ένα σαφές στίγμα προώθησης πολιτικών, είπε η Σ.Χαραλάμπους

Είναι αναγκαίο η 110η Σύνοδος Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας μέσα από τα αποτελέσματα που θα παράξει, να δώσει ένα σαφές στίγμα προώθησης πολιτικών σε παγκόσμιο, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο που θα στοχεύουν στην καταπολέμηση των ανισοτήτων, στην προώθηση μιας ανθρωποκεντρικής  ανάπτυξης και τη διαμόρφωση ενός μέλλοντος με αξιοπρεπή εργασία και κοινωνική δικαιοσύνη, δήλωσε η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε παρέμβασή της στη Σύνοδο που διεξάγεται στη Γενεύη η κ. Χαραλάμπους τόνισε ότι η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε τις προϋπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και αξιοποιήθηκε σε πολλές περιπτώσεις για μια νέα επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα του κόσμου της εργασίας.

Παράλληλα, είπε, οι δαπάνες στις πολεμικές βιομηχανίες και για εξοπλισμούς αυξάνονται και στον βωμό του ελέγχου των πλουτοπαραγωγικών πηγών και της ενέργειας, χάνονται, όπως ανέφερε, χιλιάδες ζωές σε τοπικές και περιφερειακές συγκρούσεις.

>>> Διαβάστε επίσης: Παραδίδει στις 4/7 σε φοιτητές 18 διαμερίσματα στη Λεμεσό η ΠΕΟ <<<

Η ΓΓ της ΠΕΟ είπε πως η έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, προκαλεί τεράστιες καταστροφές, την απώλεια ανθρώπινων ζωών και την προσφυγοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων, προσθέτοντας ότι η κλιμάκωση των εξοπλισμών δεν αποτελεί τη λύση, αλλά αντίθετα θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.

Σημείωσε πως για να διασφαλιστεί το μέλλον της εργασίας πρέπει να αναζητηθούν απαντήσεις που να μην στηρίζονται στους όρους των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων πολιτικών και ότι χρειάζονται πολιτικές που θα προωθούν το κοινωνικό κράτος και τη δίκαιη κατανομή του πλούτου.

Χρειάζονται, ανέφερε, μηχανισμοί που θα υπερασπίζονται και θα διασφαλίζουν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν μισθούς και όρους απασχόλησης που θα τους διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Η κ. Χαραλάμπους στην ομιλία της είπε ότι για την επίτευξη των στόχων αυτών, αποφασιστικό  ρόλο έχουν να επιτελέσουν  οι Διεθνείς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις προσθέτοντας ότι η ΠΕΟ, μέσα από τις γραμμές της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος, εργάζεται για την ενότητα και την κοινή δράση των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάλεσε εξάλλου το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, ΙLO, να συνεχίσει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει με στόχο την πλήρη εφαρμογή των εργασιακών, κοινωνικών και εθνικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων εργαζομένων.

Αναφορά έκανε η ΓΓ της ΠΕΟ και στην κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία λέγοντας ότι τα τελευταία 48 χρόνια ως εργαζόμενοι βιώνουμε τα αποτελέσματα της τουρκικής κατοχής και του διαχωρισμού της πατρίδας μας. Είναι για αυτό το λόγο, σημείωσε,  που παράλληλα με τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ως συνδικαλιστικό κίνημα θέτουμε ψηλά στις προτεραιότητες μας την λύση του κυπριακού προβλήματος.

Σημείωσε τέλος ότι χωρίς λύση και επανένωση της Κύπρου, κανένα εργατικό επίτευγμα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

(ΚΥΠΕ)