ΓΓ ΠΕΟ: «Εκτός συζήτησης» οτιδήποτε άλλο από την συμφωνία για ΑΤΑ

Πως σχολίασε το θέμα του διαλόγου για νέα συμφωνία για την ΑΤΑ - «Η αντίδραση μας θα είναι δυναμική»

Στη σημασία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), στην συνεργασία για την επίλυση προβλημάτων πρίν την υλοποίηση της μεταρρύθμιση αλλά και στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων δήμων και κοινοτικών συμβουλίων, αναφέρθηκαν την Πέμπτη οι ομιλητές των Παγκύπριου Συνεδρίου της κλαδικής ΤΑ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, έστειλε το μήνυμα ότι, στο θέμα του διαλόγου για νέα συμφωνία για την ΑΤΑ, οτιδήποτε άλλο από το περιεχόμενο της μεταβατικής συμφωνίας «είναι εκτός συζήτησης» και η αντίδραση τους θα είναι δυναμική.

Στη δική του ομιλία κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, είπε πως θα αξιοποιήσουν τα συμπεράσματα και τους προβληματισμούς που θα τεθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου για να ενδυναμώσει ακόμη παραπάνω τη δράση της και συμβολή της στην προσπάθεια που καταβάλλει για αναβάθμιση του θεσμού της ΤΑ και των εργασιακών σχέσεων.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι φιλοδοξία τους είναι να συμβάλουν στη διαδικασία της έγκυρης και σωστής εφαρμογής της μεταρρύθμισης και κυρίως για να ελέγχουν ότι η μεταρρύθμιση θα αποβεί προς όφελος των πολίτων και των εργασιακών σχέσεων. Σημείωσε πως, αυτό δεν μπορεί να το εξασφαλίσει αυτόματα η ψήφιση των σχετικών νομών και η συνένωση οντοτήτων.

>>> Διαβάστε επίσης: Τσιακκής: Βλέπουμε Κούσιο την Παρασκευή για ΑΤΑ - Η θέση μας <<<

Ο κ. Γρηγορίου είπε ότι θα επαγρυπνούν και θα παρακολουθούν στενά τη διαδικασία και θα παρέμβουν όπου κρίνουν σκόπιμο.

Αναφέρθηκε και στην ανάγκη να εντείνουν την προσπάθεια τους για αποτροπή της «αντεργατικής και αντικοινωνικής» πρακτικής της αγοράς υπηρεσιών για κάλυψη μόνιμων αναγκών στην ΤΑ. «Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με αυτό το φαινόμενο και θα το αντιμετωπίζουν αποφασιστικά μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα», είπε ο κ. Γρηγορίου.

Η κ. Χαραλάμπους, στον χαιρετισμό της, έστειλε το μήνυμα ότι η συντεχνία είναι δίπλα στην κλαδική ΤΑ στην προσπάθεια «για πλήρη έγκαιρη και σωστή εφαρμογή των προνοιών της μεταρρύθμισης». Είπε ακόμη ότι θα αντιδρούν σε τυχόν καθυστερήσεις και σε κωλυσιεργία «αλλά και σε όποιες ενέργειες υποσκάπτουν το συμφωνημένο οργανόγραμμα λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ενέργειες που αποψιλώνουν τις δομές και προωθούν την αποξένωση τμημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών όπως και σε ενέργειες που διαβρώνουν τις συμφωνημένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Η κ. Χαραλάμπους είπε ακόμη ότι, σε μεγάλο βαθμό, τα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ενσωματώσει τις θέσεις και ανησυχίες της συντεχνίας, όμως, τους «ανησυχεί» το ότι περνά ο χρόνος και πλησιάζει το 2024 όπου πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «και δεν γίνονται τα αναγκαία και συμφωνημένα βήματα σε ότι αφορά δομές και τρόπους λειτουργίας». Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «είναι άκρως απαραίτητο να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία και οργάνωση μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Ένωσης Δήμων και Τοπικών Αρχών για να προχωρήσουν τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση όπως έχουν αποφασιστεί».

Σημείωσε ακόμη ότι, η ΠΕΟ όλα αυτά τα χρόνια «δίνει μάχες με στόχο τον τερματισμό των απαράδεκτων φαινομένων της αγοράς υπηρεσιών» και διεκδικούν απόδοση του καθεστώτος των μισθωτών εργαζομένων με πλήρη ισότιμα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται με αγορά υπηρεσιών και κάλυψη των μόνιμων αναγκών μέσα από τις συμφωνημένες διαδικασίες. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, διεκδικούν την εισαγωγή νομοθεσίας μέσα από την οποία «με σαφήνεια» θα ορίζονται τα χαρακτηριστικά που ορίζουν την μισθωτή απασχόληση.

Αναφέρθηκε και στο διάλογο για νέα συμφωνία για την ΑΤΑ, το οποίο είπε, είναι «κεφαλαιώδες» ζήτημα. Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι το πλαίσιο του διαλόγου «είναι σαφές και ξεκάθαρο» από το περιεχόμενο της μεταβατικής συμφωνίας, ενώ, η φιλοσοφία της ΑΤΑ είναι η διασύνδεση των μισθών με τον πληθωρισμό. «Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός αυτού που συνυπογράφηκε από εργοδότες, συντεχνίες και Υπουργείο Εργασίας. Είναι λοιπόν υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας να θέσει την διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει στην σωστή βάση και να ασκήσει το ρόλο του για συμφωνία που να οδηγεί στην εκπλήρωση του ρόλου της ΑΤΑ που είναι η αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών με βάση τον πληθωρισμό», είπε, προσθέτοντας, ότι, οτιδήποτε άλλο είναι εκτός συζήτησης και η αντίδραση τους θα είναι δυναμική.

Το «μεγάλο στοίχημα» είναι τα όσα συμφωνήθηκαν όσον αφορά την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης να εφαρμοστούν, είπε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, αναφέροντας ότι, σήμερα η κυπριακή κοινωνία έχει ενώπιον της ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, απόρροια συλλογικής προσπάθειας, «που δικαίως αποκαλείται Μεταρρύθμιση». Τώρα είναι η ώρα, πρόσθεσε, «να μετατρέψουμε τις εκατοντάδες σελίδες των τριών νόμων σε πράξη» και να βελτιωθούν πιθανά κενά και αδυναμίες που, όντως υπάρχουν, όπως είπε.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι, η μεταβατική περίοδος που υπολείπεται μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, προσφέρεται για να επέλθουν σταδιακά οι αναγκαίες αλλαγές, αλλά, κυριότερα, «για να πειστούν οι πολίτες ότι το τελικό αποτέλεσμα θα υπηρετεί τις ανάγκες τους και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα καθιστούν την τοπική αυτοδιοίκηση αυτό που όλοι οραματιζόμαστε, μια πραγματική τοπική κυβέρνηση».

Είπε ακόμη, ότι, ως Κοινοβούλιο και ως αρμόδια Επιτροπή Εσωτερικών θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της εφαρμογής των νόμων και θα παρεμβαίνουν «δημιουργικά» στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Ο κ. Δαμιανού σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να θεωρείται δεδομένη» η ετοιμότητα τους, να συνομιλήσουν με την συντεχνία και να κάνουν «όλα όσα χρειάζονται για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από το κεντρικό κράτος προς όφελος των εργαζομένων».

Ο Πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου, Αντρέας Βύρας, στο χαιρετισμό του είπε ότι οι εργαζόμενοι στην ΤΑ «αποτελούν την κινητήρια δύναμη του όλου συστήματος», και ότι χωρίς τη δική τους συνεισφορά καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να επιτευχθεί. Πρόσθεσε ότι, για να πετύχουν αυτό το στόχο έθεσαν «πρωταρχικό μέλημα» τους ως Ένωση Δήμων, τη διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων του υπαλληλικού και εργατικού προσωπικού των Δήμων θέτοντας ως προμετωπίδα ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα κινδυνεύσει να χάσει την εργασία του.   

Ανέφερε ακόμη ότι η δουλειά «μόλις έχει αρχίσει», καθώς, το μεταβατικό στάδιο που ακολουθεί στον επόμενο ενάμιση χρόνο μέχρι την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας «είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την επιτυχή υλοποίηση της μεταρρύθμισης». Ήδη, είπε, έχει ενεργοποιηθεί η συντονιστική ομάδα της Ένωσης Δήμων καθώς και οι Δήμοι ξεχωριστά και όλοι «εργάζονται συντονισμένα και εντατικά για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας αλλά και για τη λύση τυχόν προβλημάτων ή κενών, όπου αυτά εντοπίζονται».

Ο κ. Βύρας αναφέρθηκε και στην υπογραφή φέτος της Παγκύπριας Συλλογικής Σύμβασης υπαλλήλων και εργατών των Δήμων θέτοντας τέλος, όπως είπε, «στην ανομοιομορφία που παρουσίαζαν τα προηγούμενα μοντέλα επαρχιακών συμβάσεων ή και των ειδικών ρυθμίσεων που γίνονταν σε κάθε Δήμο ξεχωριστά». Η συνεισφορά του Συνδικαλιστικού Κινήματος στην όλη προσπάθεια ήταν «καταλυτική», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Αντρέας Κιτρομηλίδης, τον χαιρετισμό του οποίου διάβασε ο κοινοτάρχης Αστρομερίτη, Άρης Κωνσταντίνου, λόγω απουσίας του ιδίου στο εξωτερικό, εξέφρασε την «απογοήτευση» του για το ότι αρκετές κοινότητες, «χωρίς καν να ερωτηθούν», εντάσσονται σε Δήμους και μετατρέπονται σε δημοτικά διαμερίσματα. Σημείωσε όμως, ότι υπάρχουν και Κοινότητες που εθελούσια επεδίωξαν να ενταχθούν σε Δημαρχεία αλλά και πως ήδη κάποιες από τις 63 κοινότητες που επηρεάζονται έχουν λάβει νομικά μέτρα εναντίον της απόφασης αυτής και αναμένουν το δικαστικό αποτέλεσμα.

Αναφέρθηκε και στον «μαρασμό της υπαίθρου», και είπε ότι απαιτούν από το Κράτος τη δημιουργία ισχυρών συμπλεγμάτων υπηρεσιών για τις κοινότητες που να μπορούν, μεταξύ άλλων, να υποστηρίξουν αναπτυξιακά έργα, να παρέχουν υπηρεσίες ποιότητας στους κατοίκους τους, να μπορούν να υλοποιούν αποφάσεις γρήγορα και αποτελεσματικά, με τεχνογνωσία αλλά και να δημιουργήσουν στην ύπαιθρο συνθήκες διαβίωσης και παροχές προς τους κατοίκους, εφάμιλλες  με  αυτές των αστικών κέντρων.

Στην ομιλία του, ο Γραμματέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, Σύμος Ευτυχίου, ανέλυσε τα δεδομένα όσον αφορά τις διεργασίες για την μεταρρύθμιση της ΤΑ, τις εργασιακές σχέσεις, τις αγορές υπηρεσιών, και άλλα θέματα που αφορούν το προσωπικό των δήμων και κοινοτήτων.

Κρίνει, είπε, ότι υπάρχει «σοβαρή καθυστέρηση» στην όλη διαδικασία για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ, αφού, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στον ένα χρόνο που υπολείπεται για να παραχθεί ουσιώδες έργο. Είπε ακόμη, ότι, ως ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλά κενά και προβλήματα στη νομοθεσία που πρέπει να επιλυθούν πριν τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Προέτρεψε επίσης τους δημάρχους και κοινοτάρχες όπως «επικρατήσει η λογική και σωφροσύνη» όσον αφορά στο τέλος του παρεμβατισμού των Υπουργείων σε μια σειρά εργασιακών θεμάτων, το οποίο, όπως είπε, είναι καλή εξέλιξη για τις εργασιακές σχέσεις, «όταν χρησιμοποιείται σωστά και προς το κοινό συμφέρον» και να μην μετατραπεί «σε εργαλείο διάλυσης των όσων μέχρι τώρα κτίστηκε στην προσπάθεια για τάξη και ομοιομορφία στα εργατικά.

Ο κ. Ευτυχίου, έψεξε το γεγονός ότι κάποιες δημοτικές αρχές αρνούνται την εφαρμογή της Παγκύπριας Συλλογικής Σύμβασης ή να εφαρμόζουν «επιλεκτικά» νέα άρθρα.

Είπε ακόμη ότι οι αγορές υπηρεσιών από αρχές ΤΑ είναι μια «τεράστια πρόκληση», σημειώνοντας ότι δεν είναι αρνητικοί σε κάθε μορφή αγοράς υπηρεσιών, αλλά διαφωνούν στην υποκατάσταση των μόνιμων αναγκών με τέτοιου είδους μορφές απασχόλησης.

Μίλησε ακολούθως για «μονοπώλιο» όσον αφορά στην περισυλλογή σκυβάλων. Όπως είπε ο κ. Ευτυχίου, φαίνεται ότι έχει γίνει μια συνεννόηση μεταξύ των συγκεκριμένων ιδιωτών που διαθέτουν τον μηχανισμό για την περισυλλογή, και έχουν καταμερίσει σε κάθε επαρχία «ποιος θα είναι ο άρχοντας» και γίνονται προσφορές «μια και μοναδική, με τριπλάσια και τετραπλάσια κόστη». Πρόσθεσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να διερευνήσει περαιτέρω το θέμα και να προβεί σε καταγγελία.

Το συνέδριο χαιρέτισαν και εκπρόσωποι των Τουρκοκυπριακών συντεχνιών. Ο Μιτχάτ Αρσού, εκ μέρους του Προέδρου της BES, της συντεχνίας που εκπροσωπεί υπαλλήλους της «τοπικής αυτοδιοίκησης», και ο Πρόεδρος της DEVIS, Κοράλ Ασάμ, σημείωσαν, μεταξύ άλλων, τις στενές σχέσεις και συνεργασία με την ΠΕΟ και τους κοινούς αγώνες για τη διασφάλιση των  δικαιωμάτων των εργαζομένων.

(ΚΥΠΕ)