Α. Γιασεμίδης: Αλλάζουν επίπεδο οι επενδυτικές σχέσεις με Ινδία

Πέραν των 2 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στην κυπριακή οικονομία το 2020 από τα Επενδυτικά Ταμεία

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΑΡΙΣ ΒΩΒΟΥ

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών της Ινδίας που αφορά στη χαλάρωση των προϋποθέσεων για κυπριακά εποπτευόμενα Επενδυτικά Ταμεία και μη εποπτευόμενα Επενδυτικά Ταμείων των οποίων ο διαχειριστής εποπτεύεται, δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά κυρίως για τα Επενδυτικά Ταμεία, σχολίασε στην Brief ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Ανδρέας Γιασεμίδης

Δίαυλος προς την ΕΕ

Σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, η εν λόγω απόφαση, ενεργοποιεί τη δυνατότητα, από πλευράς Επενδυτικών Ταμείων Ινδικών συμφερόντων, πραγματοποίησης των επενδύσεων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Κύπρου. Αντίστοιχα, επενδυτές από χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο, θα μπορούν πλέον να επενδύουν στην τεράστια ινδική αγορά μέσω οργανισμών συλλογικών επενδύσεων τους οποίους θα δημιουργήσουν στην Κύπρο. «Πρόκειται για μία σπουδαία εξέλιξη, αφού πλέον είμαστε σε θέση όχι μόνο να προωθήσουμε την Κύπρο ως κόμβο για επενδύσεις από και προς την Ινδία, αλλά και να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων και διαχειριστές στην Κύπρο», σημείωσε ο κ. Γιασεμίδης. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον European Fund and Asset Management Association (EFAMA) η Κύπρος αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο ευρωπαϊκό προορισμό για Επενδυτικά Ταμεία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία όπως αυτά έχουν δημοσιευθεί από  την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (η «Επιτροπή»), τα υπό διαχείριση στοιχεία ενεργητικού των Επενδυτικών Ταμείων ανήλθαν σε 8.6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, ενώ αυξημένος ήταν και ο αριθμός αιτήσεων επενδυτικών οργανισμών υπό εξέταση για έγκριση από την Επιτροπή.    

Επενδυτικές ευκαιρίες

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον αυτή η εξέλιξη θα φέρει και ινδικές επενδύσεις στην Κύπρο, ο κ. Γιασεμίδης απάντησε πως η πρακτική έχει δείξει πως Επενδυτικά Ταμεία που εγκαθιδρύονται στην Κύπρο, συχνά δελεάζονται να επενδύσουν και σε διάφορους τομείς της κυπριακής οικονομίας. «Αν οι επενδυτές κρίνουν πως υπάρχουν στην Κύπρο επενδυτικές ευκαιρίες οι οποίες εξυπηρετούν τον σκοπό τους και δημιουργούν προοπτικές για καλές αποδόσεις, τότε δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην επενδύσουν», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, μέχρι και το τέλος του 2020, επενδύθηκαν στην κυπριακή οικονομία πέραν των 2 δισ. ευρώ από τα Επενδυτικά Ταμεία. Οι επενδύσεις αυτές διεκπεραιώθηκαν σε τομείς όπως η Ενέργεια 246 εκατ. ευρώ, οι Βιώσιμες Επενδύσεις 28 εκατ. ευρώ, η Ναυτιλία 72 εκατ. ευρώ, η Χρηματοπιστωτική Τεχνολογία 30 εκατ. ευρώ και μικρότερα ποσά σε άλλους τομείς. 

Πολλαπλά έμμεσα οφέλη

Ο κ. Γιασεμίδης πρόσθεσε πως η ανάπτυξη του τομέα τα τελευταία χρόνια επέφερε πολλαπλά έμμεσα οφέλη. Για παράδειγμα, σημειώθηκε αύξηση των κρατικών εσόδων από πηγές που μέχρι το 2016 δεν ήταν καν διαθέσιμες, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας όπως αυτές των διαχειριστών επενδύσεων, λειτουργών συμμόρφωσης και ρίσκου και αυξήθηκαν σημαντικά οι εργασίες των παρόχων υποστηρικτικών υπηρεσιών όπως δικηγόρων και λογιστών. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί βλέπουμε να δημιουργείται ένα νέο οικοσύστημα γύρω από τα Επενδυτικά Ταμεία το οποίο μεγαλώνει, ωριμάζει και εξελίσσεται συνεχώς. Αρκεί να αναφέρουμε πως ο CIFA, μέσα σε μόλις μερικά χρόνια από την ίδρυσή του, αριθμεί ήδη πέραν των 370 μελών, εταιρειών και φυσικών προσώπων»υπογράμμισε.    

Χαμηλότερο κόστος

Ερωτηθείς γιατί οι ξένοι επενδυτές να επιλέξουν την Κύπρο ως βάση τους, ο πρόεδρος του CIFA αναφέρθηκε αφενός στο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο των επενδυτικών ταμείων  που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα νομικά πλαίσια άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ τόνισε πως το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας ενός Επενδυτικού Ταμείου στην Κύπρο είναι συγκριτικά χαμηλότερο σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς. «Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η Κύπρος εξελίσσεται σε ένα διασυνοριακό κόμβο Επενδυτικών Ταμείων. Σύμφωνα με στοιχεία του EFAMA, στο τέλος του 2020, το 47% των καθαρών περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών Επενδυτικών Ταμείων αφορούσαν διασυνοριακές επενδύσεις. Η συγκεκριμένη τάση, καταδεικνύει πως η Κύπρος εξελίσσεται στο νέο ευρωπαϊκό προορισμό για διεθνή Επενδυτικά Ταμεία, αφού υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν μόνο η Ιρλανδία (92%), το Λουξεμβούργο (92%) και η Μάλτα (76%), προορισμοί οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε Επενδυτικά Ταμεία εδώ και δεκαετίες», επεσήμανε ο κ. Γιασεμίδης. 

Διαχρονικοί οικονομικοί δεσμοί 

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όντας πρόεδρος του Κυπρο-Ινδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, ο κ. Γιασεμίδης ανέφερε πως η Κύπρος αποτελεί τον 8ο μεγαλύτερο προορισμό όσον αφορά τις εισερχόμενες επενδύσεις προς την Ινδία, οι οποίες ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια από τον Απρίλιο του 2000 μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Ακόμα πιο ενθαρρυντικό, χαρακτηρίζει το γεγονός ότι οι επενδύσεις από την Κύπρο προς την Ινδία τριπλασιάστηκαν το 2020 αφού ανήλθαν στα 900 εκατ. δολάρια, σε σχέση με τα 296 εκατ. δολάρια αντίστοιχων επενδύσεων το 2019. Συνολικά, η συνεισφορά της Κύπρου στις εισερχόμενες επενδύσεις προς την Ινδία αντιπροσωπεύει το 2% του συνόλου. «Τα εν λόγω κεφάλαια έχουν αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, σε τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές μισθώσεις, το χρηματιστήριο, η αυτοκινητοβιομηχανία, οι μεταποιητικές βιομηχανίες, τα ακίνητα, η διακίνηση φορτίων που συνδέονται με χερσαίες μεταφορές και ο ναυτιλιακός κλάδος», σημείωσε. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός οργανισμών ινδικών συμφερόντων έχει παρουσία στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας τη χώρα μας ως περιφερειακή έδρα εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στη φαρμακευτική βιομηχανία, σε θέματα υποδομών και σε θέματα ανάπτυξης γης στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.

Ευοίωνες προοπτικές 

Ο κ. Γιασεμίδης ανέφερε πως οι επιχειρηματικές σχέσεις Ινδίας και Κύπρου παρουσιάζουν ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η επίλυση ορισμένων ζητημάτων θα συνδράμει περαιτέρω στην τόνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι η σταδιακή ένταξη απευθείας πτήσεων από και προς την Ινδία που θα διευκολύνει τη μετάβαση τόσο των Ινδών επιχειρηματιών και επενδυτών, όσο και των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου στην ασιατική χώρα. «Εξίσου σημαντική είναι και η ενδελεχής μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της ινδικής οικονομίας και των επενδυτικών τάσεων και επιθυμιών των Ινδών επιχειρηματιών ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια ειδικά προσαρμοσμένη και συνάμα ελκυστική επενδυτική πρόταση από μέρους μας», κατέληξε.