Θα απαντήσουν επισήμως εντός των ημερών στον Οργανισμό
  • Βολές Μαρίνου Σιζόπουλου σε Κυβέρνηση για το θέμα του ασυμβίβαστου Νίκολσον
  • Ανησυχία ΕΔΕΚ και ιατρών για τις εξελίξεις σε σχέση με το ΓεΣΥ
  • Κίνδυνος μετατροπής των δημοσίων νοσηλευτηρίων σε Κυπριακές Αερογραμμές

Εντός των προσεχών ημερών θα απαντήσουν οι γιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων στα συμβόλαια που πήραν από τον ΟΚΥπΥ, είπε ο Πρόεδρος της Κλαδικής των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης, χαρακτηρίζοντας τα ως μη ελκυστικά. 

Αντιπροσωπεία της Κλαδικής συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, κατά την οποία συζήτησαν τα προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς και τους προβληματισμούς για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε πως «η συνάντηση με τους γιατρούς των κρατικών νοσηλευτηρίων του Τμήματος της ΠΑΣΥΔΥ έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί βρισκόμαστε στα πρόθυρα της εφαρμογής του ΓεΣΥ και όλοι αναγνωρίζουν ότι ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της σωστής εφαρμογής του». 

Το ΓεΣΥ, τόνισε, θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες και ιδιαίτερα σε αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια ή κατοικούν μακριά από τα αστικά κέντρα.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως κατά τη σημερινή συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι τους ότι παραμονές εφαρμογής του ΓεΣΥ δεν έχει ληφθεί ουσιαστικά κανένα μέτρο που να βελτιώνει την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια και κυρίως την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της έλλειψης αναλωσίμων, της έλλειψης κλινικών και της έλλειψης ιατρικού προσωπικού. 

Μίλησε επίσης για τα τεράστια προβλήματα με τον υφιστάμενο εξοπλισμό, ο οποίος είναι ανεπαρκής, ελλιπής, και χρειάζεται ανανέωση.
 
«Είναι εύλογες οι ανησυχίες ότι συνειδητά ή ασυνείδητα, αυτοί που έχουν την ευθύνη της εφαρμογής του ΓεΣΥ αντί να επιχειρήσουν να αναβαθμίσουν τον δημόσιο τομέα, στην ουσία, με την στάση και την συμπεριφορά τους τον υποβαθμίζουν», είπε.
 
Ο κ. Σιζόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά αυτό που κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν ότι αυτές οι ανησυχίες που εκφράζει είναι κίνητρο που δίνει η ΕΔΕΚ για δήθεν αναβολή του ΓεΣΥ. 

«Ο στόχος της ΕΔΕΚ δεν είναι η αναβολή του ΓεΣΥ αλλά η σωστή του εφαρμογή προς όφελος των πολιτών, και ασκεί έντονη κριτική προς το Υπουργείο Υγείας γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει στη λήψη σωστών μέτρων για την βελτίωση της κατάστασης και την ενίσχυση της σωστής εφαρμογής του», είπε σημειώνοντας πως «ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον προβλήματα στη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων, όπως τα προβλήματα των Κυπριακών Αερογραμμών ή της Συνεργατικής, δεν είναι απομακρυσμένος».
 
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε στη συνέχεια πως από την πρώτη στιγμή στη Βουλή, είχαν διαπιστώσει το ασυμβίβαστο του διορισμού του Προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο διορισμός έχει σκοπιμότητες και χαιρόμαστε γιατί μετά τις συνεχόμενες καταγγελίες μας, μετά από τα στοιχεία που καταθέσαμε στη Βουλή επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και την έκθεση που ετοίμασε η Γενική Εισαγγελία», είπε.
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως είναι τεράστια η ευθύνη και αυτών που προχώρησαν στον διορισμό, αυτών που στήριξαν τον διορισμό αλλά και αυτών που επέκριναν την ΕΔΕΚ όταν αποκάλυψε αυτά τα στοιχεία.
 
Παράλληλα, είπε πως με όλα αυτά τα προβλήματα και την τακτική που ακολουθείται, δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να εκφράζουμε καλόπιστα τις επιφυλάξεις και να καταθέτουμε προτάσεις για να βοηθήσουμε το κράτος να εφαρμόσει ένα σωστό ΓεΣΥ.
 
Πότε θα απαντήσουν στον ΟΚΥπΥ οι γιατροί
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κλαδικής των Γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ, Αγαθοκλής Χριστοφίδης, είπε κατά τη συνάντηση έθεσαν τους προβληματισμούς για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας. Όπως είπε μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, και ζήτησε την υποστήριξη προς τα δημόσια νοσηλευτήρια όλων των πολιτικών φορέων στον αγώνα για ένα καλύτερο σύστημα υγείας.
 
Ερωτηθείς για τα συμβόλαια που πήραν οι γιατροί του δημοσίου ΟΚΥπΥ, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως η απάντηση για τα συμβόλαια αυτά θα δοθεί εντός των προσεχών ημερών καθώς έχει τελειώσει η μελέτη τους. Πρόσθεσε πως τα συμβόλαια αυτά δεν είναι όσο ελκυστικά όσο ανέμεναν.
 
Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη πως αυτό το θέμα δεν είναι μείζον θέμα για την πορεία των νοσηλευτηρίων διότι οι γιατροί που υπηρετούν που υπηρετούν μόνιμα ή υπό το καθεστώς του αορίστου χρόνου μπορούν να παραμείνουν και με το άλλο καθεστώς και έχουν τη δυνατότητα μέσα σε 18 μήνες να επιλέξουν.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<
 
Σε ερώτηση σχετικά με τους προβληματισμούς για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως υπάρχουν αρμοδιότητες μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΟΚΥπΥ που δεν έχουν ξεκαθαριστεί και αν δεν γίνει αυτό σύντομα θα δημιουργηθούν διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στο ΓεΣΥ, κ. Χριστοφίδης είπε πως οι γιατροί του δημοσίου είναι στο Σύστημα Υγείας και δεν έχουν την επιλογή να μην συμμετέχουν. Συνεπώς, όπως είπε, δεν θα ήθελε ο ίδιος να σχολιάσει τα όσα συζητούνται με τους ιδιώτες γιατρούς. 

Είπε επίσης πως είναι ανεξάρτητο από το πόσοι θα μεταφερθούν εθελοντικά στον ΟΚΥπΥ καθώς το ΓεΣΥ θα λειτουργήσει χωρίς να υπάρχει αναγκαιότητα να μεταφερθούν όλοι στον ΟΚΥπΥ.
 

 
2544
Thumbnail

Στις 6.408 ανήλθε ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν στην Κύπρο το 2018, παρουσιάζοντας ανοδική πορεία για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018 παρουσίασε αύξηση 11,9% σε σύγκριση με 5.728 την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

ad1mobile

Η συνολική αξία των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις το 2018 ανήλθε στα €2,05 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με €1,54 δις το 2017, καταγράφοντας αύξηση 19,5%.

ad2mobile

Που εκδόθηκαν οι περισσότερες άδειες οικοδομής

Σημαντικά στοιχεία μας παρέχει η έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας αναφορικά με τις πόλεις στις οποίες δόθηκαν οι άδειες οικοδομής  αφού αν και οι περισσότερες άδειες οικοδομής δόθηκαν στη Λευκωσία εντούτοις η μεγαλύτερη αξία αδειών οικοδομής σημειώθηκε στη Λεμεσό.

,

Αναλυτικά

ad1mobile

Στη Λευκωσία το 2018, δόθηκαν 2,355 άδειες οικοδομής για 2,122 οικιστικές μονάδες με τη συνολική αξία τους να ανέρχεται στα 587,5  εκ. την ώρα που στη Λεμεσό δόθηκαν λιγότερες άδειες οικοδομής με περισσότερη, όμως, αξία.

Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό, δόθηκαν  1,932 άδειες οικοδομής για 2,032 οικιστικές μονάδες την ώρα η συνολική άξια των αδειών ανήλθε στα 646,3 εκ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Λάρνακα με 1,012 άδειες οικοδομής για 964 οικιστικές μονάδες και τη συνολική αξία να ανέρχεται στα 357,8 εκ.

Την ίδια περίοδο, στην Πάφο δόθηκαν μόλις 782 άδειες οικοδομής για 646 οικιστικές μονάδες με την αξία τους, όμως, να ανέρχεται στα 221,9 εκ.

ad2mobile

Σε πιο χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η Αμμόχωστος όπου εκδόθηκαν 327 άδειες οικοδομής για 437 οικιστικές μονάδες και με την αξία τους να μην υπερβαίνει τα 241,8 εκ. Κάτι που δείχνει ότι αν και δόθηκαν λιγότερες άδειες οικοδομής στην Αμμόχωστο απ’ ότι στην Πάφο εντούτοις η αξία τους στην Αμμόχωστο ήταν μεγαλύτερη.

 

,

ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

ad1mobile
article 1