Γιατροί σαλαμοποιούν το "όχι"- Ασθενείς φωνάζουν για φορολογικές

Ο ΠΙΣ δεν έχει πρόθεση να καλύψει κανένα φοροδιαφυγά, λέει ο πρόεδρος της Επ. Δεοντολογίας του ΠΙΣ Δρ. Βάσος Οικονόμου

Συνεχίζεται η "σαλαμοποίηση" του "όχι" στην ένταξη των γιατρών στο ΓεΣΥ. Μπορεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος να μην έλαβε θέση, αλλά καθημερινά ανακοινώνουν οι εταιρείες των Ιατρών την αρνητική τους απάντηση.

Σήμερα ακολούθησαν η Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου, η Κυπριακή Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής Στοματική και η Γναθοπροσωπική Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου, η οποίες με ανακοίνωση τους συμβουλεύουν τα μέλη τους να μην συμμετάσχουν στο Σχέδιο.

Να μείνουν εκτός ΓεΣΥ κάλεσαν επίσης τα μέλη τους, τις προηγούμενες μέρες οι παιδίατροι, οι ωτορινολαρυγγολόγοι, οι ουρολόγοι, οι εντατικολόγοι και οι ρευματολόγοι.

Ερωτηματικό βέβαια παραμένει για το πώς θα πράξει αυτόβουλα ο κάθε γιατρός και πόσοι τελικά θα ακολουθήσουν την προτροπή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας να υποβάλουν αίτηση εγγραφής ως προσωπικοί ιατροί στο ΓεΣΥ την 21η Ιανουαρίου.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχει δρομολογηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο την ερχόμενη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της δημοσιοποίησης ανώνυμων στατιστικών στοιχείων για τις αμοιβές που δηλώνουν οι γιατροί στο φόρο εισοδήματος, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο όντως οι αμοιβές που προσφέρονται από τον ΟκυΠυ για το ΓεΣΥ είναι ικανοποιητικές.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας ασθενών και φίλων, Μάριος Κουλούμας, εξέφρασε αρχικά την λύπη του για το γεγονός ότι η μία μετά την άλλη οι ειδικότητες των γιατρών δηλώνουν πως δεν θα συμμετέχουν στο Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Μάλιστα ανέφερε ότι θα καλέσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως δοθούν τα στατιστικά στοιχεία των αμοιβών που δηλώνουν στον φόρο εισοδήματος οι γιατροί σήμερα.

“Θα είναι πολύ ανησυχητικό αν οι αμοιβές σήμερα των γιατρών υπερβαίνουν το ύψος των 300 χιλιάδων ευρώ ετησίως διότι τόσο είναι το ύψος των αμοιβών εντός του ΓεΣΥ”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με δικές τους πληροφορίες η ανώτατη αμοιβή που δηλώνεται από γιατρό σήμερα δεν ξεπερνά τις 80 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ Δρ. Βάσος Οικονόμου ανέφερε πως επιβάλλεται το Τμήμα Φορολογίας να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση αυτών των στατιστικών στοιχείων λέγοντας πως ο Σύλλογος των γιατρών δεν αντιτίθεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχει ικανοποίηση για τις αυξήσεις που δόθηκαν στις αμοιβές, οι οποίες ωστόσο όπως διευκρίνισε ανέρχονται στις 250 χιλιάδες ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι ένας γιατρός θα εγγράψει 2500 ασθενείς.

“Ο ΠΙΣ δεν έχει πρόθεση να καλύψει κανένα φοροδιαφυγά”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος επανέλαβε για ακόμη μια φορά το αίτημα του ΠΙΣ για το δικαίωμα των γιατρών στην ιδιωτική ιατρική.

Θα συνεχίσουν να ιδιωτεύουν οι ιδιώτες γιατροί
Σε μια άλλη εξέλιξη η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφερόμενη στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, δηλώνει ότι ο ιδιωτικός τομέας θα συνεχίσει να λειτουργεί  όπως λειτουργούσε εδώ και πολλά χρόνια  σε υψηλό επίπεδο,  με στόχο την περαιτέρω  αναβάθμιση της προσφοράς  υπηρεσιών  προς τους ασθενείς, βασιζόμενος στις αρχές της σύγχρονης ιατρικής.

Η Ένωση προσθέτει ότι ο στόχος της είναι η δυναμική εκπροσώπηση των ιδιωτών ιατρών και η ανάπτυξη συνεργασίας με  ασφαλιστικές εταιρείες, οργανισμούς και ιδιωτικά νοσηλευτήρια "έτσι που να συμβάλουμε στη διατήρηση  των σχεδίων ασφάλισης υγείας των πολιτών".
 
Αναφέρει ακόμα ότι το σημαντικότερο από όλα  είναι οι πολίτες να έχουν ασφάλεια υγείας και επιπρόσθετες επιλογές  για να μην μείνουν εκτεθειμένοι και εγκλωβισμένοι σε ανεπαρκείς  σχεδιασμούς που έγιναν βασιζόμενοι σε πολιτικοοικονομικά κριτήρια.
 
Η ‘Ενωση αναφέρει ακόμα ότι από τη στιγμή της ίδρυσής της έθεσε ως πρωταρχικό της στόχο την δημιουργία ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας μας, με στόχο να είναι και λειτουργικό και βιώσιμο. Διατυπώνει τη θέση ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό αν λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κύπρου που σχετίζονται με τον τρόπο που λειτουργούν τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας της υγείας.

Διακόπτουν τις διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ τα Ιδιωτικά Νοηλευτήρια
Εξάλλου ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) σε σχέση με τον καθορισμό των παραμέτρων και όρων συμμετοχής των Μελών του στο ΓεΣΥ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από σοβαρό προβληματισμό "αφού από τον Οκτώβρη του 2018 όταν ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις μέχρι και σήμερα, και παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει, εξακολουθούμε να αναμένουμε τα δεδομένα που έχουμε ζητήσει και τα οποία απαιτούνται για τον σχηματισμό ολοκληρωμένης εικόνας για τις συνθήκες ένταξης των μελών μας στο ΓεΣΥ".

Αντιθέτως, στην βάση των ελάχιστων στοιχείων που μας έχουν δοθεί, δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον του κλάδου και η λειτουργία των Μελών μας καθίσταται μη βιώσιμη. Ως έχουν τα δεδομένα σήμερα, ο ΠΑΣΙΝ δεν μπορεί να εισηγηθεί στα μέλη του να συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου δηλώνει ότι δεν θα συμμετέχει στο ΓΕΣΥ 

Η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή δηλώνει ότι αν παραμείνουν ως έχουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα σε σχέση με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αυτό θα είναι αποτρεπτικό για τη συμμετοχή των  μελών της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου στο Σύστημα.
 
Στην ανακοίνωση η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου δηλώνει επίσης ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου  με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ποιοτικού και βιώσιμου Γενικού Σχεδίου Υγείας προς όφελος των ασθενών και των Ιατρών.
 
Εκφράζει επίσης έντονη ανησυχία και προβληματισμό για πολλές από τις διατάξεις  του προτεινόμενου σχεδίου, καθώς επίσης και για τα κενά, τις ασάφειες του αλλά κυρίως τη βιωσιμότητα του και καλεί έστω και την υστάτη, όλους τους αρμόδιους φορείς όπως ενσκύψουν στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του Ιατρικού κόσμου και προβούν σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ρυθμίσεις που να καθιστούν το ΓεΣΥ βιώσιμο και λειτουργικό.