Γίνονται «πράσινα» τα ξενοδοχεία με νέο πρωτοπόρο σχέδιο

Σχέδιο €1,4 εκατ. για κυκλική οικονομία σε ξενοδοχεία ενέκρινε το Υπουργικό – Ποιοι οι στόχοι του και ποια τα οφέλη για τα ξενοδοχεία – Πως σχολιάζει το νέο σχέδιο ο ΠΑΣΥΞΕ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Σε «πράσινη» πορεία φαίνεται να βρίσκονται τα ξενοδοχεία μετά το νέο πρωτοπόρο σχέδιο για προώθηση της κυκλικής οικονομίας στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που ενέκρινε την Τετάρτη (20/4) το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, το σχέδιο αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό €1,4εκατ., με την χρηματοδότηση του να γίνεται 100% από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Φορέας υλοποίησης αυτού του σχεδίου είναι η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), με την οποία η Brief ήρθε σε επικοινωνία, με σκοπό να εξηγήσουμε  αναλυτικά τους στόχους και τα οφέλη αυτού του σχεδίου.

Ποιοι οι στόχοι και οι δράσεις του σχεδίου

Το σχέδιο, το οποίο η ΟΕΒ είχε ετοιμάσει στο πλαίσιο του 3ου Άξονα Πολιτικής του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρος το αύριο για  «Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», έχει κύριο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας των ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων καθώς και την εμπέδωση και εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας με την υιοθέτηση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού επιχειρηματικού μοντέλου.

Πιο συγκεκριμένα, λειτουργός της ΟΕΒ που μίλησε στην Brief, ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό θα βοηθήσει ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα ώστε να εφαρμόσουν ένα κυκλικό μοντέλο στην επιχείρηση τους.

Όσο αφορά τις δράσεις του σχεδίου, ο λειτουργός της ΟΕΒ σημείωσε ότι το σχέδιο χωρίζεται σε  2 κύκλους υπηρεσιών, τον «Αργυρό Κύκλο Υπηρεσιών» και τον «Χρυσό Κύκλο Υπηρεσιών».

Στον «Αργυρό Κύκλο Υπηρεσιών» παρέχονται σε 50 ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα συμβουλευτικές υπηρεσίες, εργαστήρια και επιχειρηματική καθοδήγηση για ανάπτυξη πλάνου εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο λειτουργός επεσήμανε ότι τα 50 ξενοδοχεία που θα ενταχθούν στον αργυρό κύκλο υπηρεσιών, θα λάβουν εκπαίδευση μέσω εργαστηρίων και θα λάβουν επιχειρηματική καθοδήγηση για το πως μπορεί ένα ξενοδοχείο να εφαρμόσει την  κυκλική οικονομία. Επιπρόσθετα θα ετοιμαστεί ένα σχέδιο δράσης για το κάθε ξενοδοχείο και μετέπειτα 20 από αυτά τα 50  ξενοδοχεία θα περάσουν στον χρυσό κύκλο υπηρεσιών.

Στον «Χρυσό Κύκλο Υπηρεσιών» τώρα, οι  20 ξενοδοχειακές μονάδες ή  τουριστικά καταλύματα, θα προχωρήσουν σε πιστοποίηση με το Σχήμα Πιστοποίησης Κυκλικής Οικονομίας.

Σημαντικό είναι το γεγονός, ανέφερε ο λειτουργός της ΟΕΒ, ότι  αυτή η πιστοποίηση θα αναπτυχθεί για πρώτη φορά σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο: «Είναι η πρώτη φορά γίνεται αυτή η πιστοποίηση στην Κύπρο καθώς και στην Ευρώπη και σίγουρα αποτελεί σημαντική πρωτοπορία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ποια τα κύρια οφέλη

Φυσικά, το σχέδιο για την κυκλική οικονομία παρέχει και πολλά οφέλη προς τα ξενοδοχεία. Πιο συγκεκριμένα, ο λειτουργός της ΟΕΒ ανέφερε ότι τα κύρια οφέλη αφορούν την εκπαίδευση και την ανάπτυξη ικανοτήτων/δεξιοτήτων καθώς επίσης την αποφυγή του γραμμικού μοντέλου.

Παράλληλα τα ξενοδοχεία θα μάθουν να εφαρμόσουν τις αξίες τις κυκλικής οικονομίας και θα τους δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 

Ο λειτουργός της ΟΕΒ σημείωσε επίσης ότι όφελος αποτελεί και η δικτύωση που θα λάβουν τα ξενοδοχεία, αφού το σχέδιο δράσης θα τους βοηθήσει στο πως να πάνε στο κυκλικό μοντέλο ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τα διάφορα σχέδια που αναμένεται να προκηρυχθούν για την κυκλική οικονομία από το Κράτος.

Επιπρόσθετα τα ξενοδοχεία, δήλωσε ο λειτουργός, θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας τους, την σπατάλη τροφίμων, την παραγωγή αποβλήτων καθώς επίσης θα συμμορφωθούν με το νομοθετικό πλαίσιο όσο αφορά την κυκλική οικονομία

Πότε θα προκηρυχθεί – Ίσως και κυκλική οικονομία σε άλλους τομείς

Σχετικά με το πότε αναμένεται να προκηρυχθεί το σχέδιο, ο λειτουργός ανέφερε ότι η ΟΕΒ θα το προκηρύξει μετά την περίοδο του Πάσχα ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα δικαιούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι το τέλος Μαΐου.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να γίνει πρόταση από την ΟΕΒ για κυκλική οικονομία και σε άλλους τομείς, ο λειτουργός απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι η κυκλική οικονομία μπορεί να προσαρμοστεί αναλόγως και να εφαρμοστεί σε πολλούς κλάδους.

Πως σχολιάζουν τα ξενοδοχεία αυτό το νέο σχέδιο

Σχολιάζοντας το νέο αυτό σχέδιο, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης σε δηλώσεις του στην Brief, ανέφερε ότι το σχέδιο κινείται προς την θετική και σωστή κατεύθυνση, αφού πρόκειται για ένα σχέδιο που μπορεί να πάρει τα ξενοδοχεία στην νέα εποχή, στην οποία όλοι θα συμμετέχουν στην κυκλική οικονομία. 

«Σίγουρα ο τρόπος που θα επιχειρούμε πλέον θα αλλάξει και είναι ένα σχέδιο που μπορεί να βοηθήσει. Το σχέδιο κινείται και μέσα στις περιβαλλοντικές συνθήκες με όλα τα θετικά της κυκλικής οικονομίας, οπόταν ευελπιστούμε  ότι θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το σχέδιο» ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης, τονίζοντας ότι πλέον οι τουρίστες έχουν περιβαλλοντική συνείδηση και ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, άρα αναμένεται να βοηθήσει και στον τουρισμό.

Καταληκτικά, ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι, αν και θα είναι αργή μια γενική μετάβαση στην κυκλική οικονομία, στο τέλος της ημέρας όλοι θα πορευθούν προς αυτή ανά το παγκόσμιο, άρα είναι σημαντικό να ακολουθήσουν την ίδια πορεία και τα ξενοδοχεία.

Κυπριάνα Σταύρου